Fix je planningsprobleem 101

20 april 2022 Leestijd: 3 minuten

Een studiejaar begint altijd met goede voornemens: 1) Je gaat naar al je colleges en maakt een samenvatting (want dan hoef je die niet te kopen op Stuvia…), 2) je gaat actief meedoen in de werkcolleges om de stof zo goed mogelijk onder de knie te krijgen, en 3) je maakt een strakke planning tot aan je tentamens, zodat je op alles voorbereid bent. Vooral een strakke planning is van belang. Je kan dan wel een agenda hebben aangeschaft, maar hoe houd jij nou echt controle over je planning op het moment dat er weer feestjes op de loer liggen? Wij hebben dé tips en tricks voor jou op een rijtje gezet.

SUSA Fotografie 02007

Plannen, maar dan realistisch

Je moeder zei het waarschijnlijk ook al toen je op de middelbare school zat, maar stel haalbare doelen voor jezelf. Schat goed in hoeveel tijd je kwijt bent aan het lezen van je boek en/of artikelen, het samenvatten ervan en studeren voor je tentamen. Stel jezelf de vraag of het wel realistisch is of je je gemaakte planning vandaag allemaal af krijgt. Maar ook als je realistische doelen stelt kan je helaas niet alles perfect doen, dat is zeker niet erg! Het is makkelijker om in je planning je taken in behapbare, kleine stukjes op te nemen. Zo voorkom je paniek op het moment dat je aan het einde van je dag niet alles af hebt kunnen vinken. Ook zorg je voor minder teleurstelling en krijg je sneller een voldaan gevoel, wat zorgt voor meer motivatie!

Pomodoro, is dat een nieuw pastarecept?

Okee. Je planning is ready en je bent klaar om de studiedag met beide handen aan te pakken. Dan komt planningskwestie 2 om de hoek kijken: hoe deel je je tijd in? Probeer om je studiedag in tijdsblokken op te delen. Bijvoorbeeld aan de hand van de Pomodoro methode, waar je 45 minuten studeert en daarna 15 minuten pauze neemt. Zo studeer je toe naar een kwartier pauze waar je zonder schuldgevoel lekker kan chillen. Zo blijf je fris tussen de oren en benut je je studietijd zo effectief mogelijk. Tijdens je lunch kan je natuurlijk wel wat langer de tijd nemen.

 

Tip: schrijf op welke gedachten en neigingen er tijdens het studeren in je op komen en kies er 1 uit die je mag uitvoeren in je pauze. Steve Jobs, Einstein en Plato gingen je al voor!

Houd studeren en genieten gescheiden

Om gemotiveerd te blijven tijdens het studeren, is het belangrijk dat je ook genoeg leuke dingen blijft doen. Plan dit wel op de juiste momenten! Je wil voorkomen dat je naar een festival gaat tijdens je tentamenweek en er een stemmetje in je hoofd blijft herinneren aan het feit dat je de artikelen van week 4, 5 en 6 nog niet hebt gelezen. Zorg er daarom voor dat je het zo plant dat je echt kan ontspannen tijdens de momenten dat je wil genieten. Durf een grote, dikke punt achter je studiedag te zetten. Wanneer je kan genieten van je vrije tijd bouw je ook weer concentratie en motivatie op voor de volgende studiedag!

 

Uiteindelijk is je plannen onder controle houden natuurlijk iets wat je zelf in de hand hebt, maar af en toe kunnen wat externe factoren ook invloed hebben. Het belangrijkste: wees lief voor jezelf! Stel haalbare doelen, maar vergeet niet dat je af en toe ook wel even mag ‘falen’. Daar leer je van.

Planning op orde en toe aan een bijbaan? Wij zorgen voor flexibele bijbanen die jij goed kan combineren met je studie. Check SUSA voor de tofste studentenbijbaan vacatures!

 

Toch nog niet helemaal klaar met studieontwijkend gedrag? Bekijk nog even snel de nieuwe Student&praat!

Accepteer marketingcookies om de video te bekijken