How To: Belastingaangifte

1 maart 2024 Leestijd: 4 minuten

Vanaf 1 maart is het weer tijd voor dat jaarlijkse karweitje: de belastingaangifte. Iets dat jouw hart als student misschien niet meteen sneller doet kloppen. Die blauwe enveloppen die je af en toe op je deurmat vindt, laat je dan ook het liefst ongeopend. Maar wist je dat het gemiddelde bedrag dat jongeren terugkrijgen na belastingaangifte zo’n €250,- is? Precies! Dat maakt het toch een stuk makkelijker om jouw geldzaken te fiksen! Heb jij een bijbaan? Dan is de kans dat je geld terugkrijgt van de belasting zeker aanwezig. Lees snel verder om te zien hoe jij jouw aangifte over jouw inkomstenbelasting moet doen en wie weet komt er binnenkort een lekker bedrag jouw kant op rollen. 

 

Susa Lowres Webshoot 76

Belastingaangifte, hoe werkt dat nou?

Wanneer jij naast je studie een bijbaan hebt, betekent dit vaak dat je in loondienst bent. Er bestaat dan een mogelijkheid dat er op jouw loon te veel belasting is ingehouden door je werkgever: dit om te voorkomen dat je later geld moet terugbetalen. Maar dat is natuurlijk hartstikke oneerlijk, want jij hebt hard gewerkt voor jouw knaken! Gelukkig kun jij dit geld terugkrijgen (tot wel 5 jaar terug!) door aangifte van je belasting te doen. Let op: doe dit wel tijdens de aangifteperiode die loopt van 1 maart tot 1 mei 2024. 

 
Belastingaangifte? BORING, ik heb wel wat beters te doen! Gelukkig heeft de Belastingdienst daar wat op bedacht. Wanneer jij namelijk met DigiD, haalt de Belastingdienst jouw loongegevens op en vult alles alvast voor je in. Liever lekker makkelijk via je mobiel? Dat kan via de aangifte-app! Download ‘m via de App Store of Google Playstore. Via de website of de app heb je dan alleen nog maar de taak om de vooraf ingevulde gegevens te checken en deze te veranderen als ze niet kloppen. Dit bespaart je een hoop tijd! Maar hoe weet je nou of deze gegevens juist zijn? Simpel! Aan het eind van elk jaar ontvang je van je van je werkgever(s) een jaaropgave. Als je deze bij de hand houdt als je je belastingaangifte doet, hoef je alleen nog de getallen vergelijken. Easy peasy, lemon squeezy! 

Hoe zit het met huisgenoten?

Grote kans dat je momenteel in een studentenhuis woont. En hoewel je ze misschien ook als familieleden ziet, hoef je ze niet te benoemen bij het doen van belastingaangifte. De Belastingdienst vraagt dit namelijk om erachter te komen of jij en je huisgenoot fiscaal partners zijn. Dit zijn jullie pas als jullie een samenlevingscontract hebben, een kind hebben of allebei eigenaar zijn van het huis waarin jullie wonen. Woon je dus met meerderen in een studentenhuis of woon je samen met je partner zonder dat jullie iets hebben vastgelegd? Dan kan je dus gewoon ‘Nee’ aanvinken. 

Huisgenoot

Let op: Woon je nog bij je ouders en ben je 27 jaar of ouder? Dan ben je in de ogen van de Belastingdienst waarschijnlijk wel fiscale partners. Dus, check dan even bij je ouders of dit het geval is! Meer weten over fiscaal partnerschap? Je leest het hier. 

Studentenvoordelen

Collegegeld, huur, boodschappen, kleding, terrasjes… Het studentenleven is hartstikke duur! Ook de Belastingdienst weet dat het met jouw geldzaken niet altijd even lekker loopt. Daarom heb je wanneer je studeert recht op een aantal belastingvoordelen: 

  • Reiskostenvergoeding: reis jij met het openbaar vervoer naar je werk en heeft jouw werkgever je weinig tot geen vergoeding gegeven? Dan mag je deze reiskosten van je inkomen aftrekken. Kijk bij het doen van je belastingaangifte naar de reiskostentabel en de bijbehorende voorwaarden om te checken of jij nog recht hebt op een extra reiskostenvergoeding.
  • Studenten- en scholierenregeling: als student kun je gebruik maken van deze aangepaste versie van de loonheffingskorting. Loonheffingskorting vraag je aan voor een heel jaar, maar als jij in de zomer een paar dagen op festivalletjes werkt en in december een paar dagen werkt bij een schaatsbaan, is deze loonheffingskorting voor jou misschien niet erg voordelig. Je kunt er dan voor kiezen om een studenten- en scholierenregeling aan te vragen bij de Belastingdienst. Wanneer jij je loon ontvangt, zal de korting al door verrekend worden bij de uitbetaling van je loon en krijg jij dus iets meer loon uitbetaalt. Chill, hè? 

The moment of truth!

Heb jij alle gegevens gecheckt en eventueel aangepast? Dan wordt er een berekening gemaakt van wat jij te veel of te weinig hebt ontvangen in het afgelopen jaar. Heb jij te weinig geld ontvangen en is dit meer dan €16,-? Lucky you: dan krijg je het bedrag teruggestort. Doe je belastingaangifte vóór 1 april, dan krijg je het bedrag zelfs nog vóór de zomervakantie op je rekening. Zo kun jij deze zomer weer lekker genieten van een paar biertjes extra op het terras! Helaas kan het ook zo zijn dat je te weinig hebt betaald en nog een openstaand bedrag moet betalen. Is dit bedrag onder de €49,-? Dan heb je geluk en hoef je dit niet te betalen. Winning! 

Is belastingaangifte doen verplicht?

Ja, in Nederland is het doen van belastingaangifte verplicht voor iedereen die inkomstenbelasting moet betalen of terugkrijgen. De Belastingdienst stuurt je een prachtige blauwe envelop waarin staat of je aangifte moet doen. Geen brief gehad? Doe het dan alsnog! Je riskeert een boete als je het te laat invult.

Dubbelchecken of een van je huisgenoten niet per ongeluk je brief heeft weggegooid? Log dan in op Mijn Belastingdienst en klik op 'inkomstenbelasting'. Als je een brief hebt gekregen, kun je deze terugvinden onder ‘Belastingjaar 2022’ en ‘Correspondentie’.

Denk je dat het bedrag dat je moet terugbetalen niet klopt? Neem dan contact op met de Belastingdienst (0800 – 0543) op en zorg er in ieder geval dat je je belastingaangifte vóór 14 juli 2023 doet om boetes te voorkomen. Alle informatie over belastingaangifte doen vind je op belastingdienst.nl/jongeren. Vind jij het maar een lastige klus of kom je er niet helemaal uit? No worries, kijk op belastingdienst.nl/hulp voor de beste hulp die bij jou past of stel je vraag via de Facebook, Twitter of Instragrampagina van de Belastingdienst. 

 

Had jij het afgelopen jaar geen bijbaantje, maar kan jij wel een extra zakcentje gebruiken? Check onze vacatures en wie weet verdien jij binnenkort wel knaken via een van onze werkgevers!

 

Ja, in Nederland is het doen van belastingaangifte verplicht voor iedereen die inkomstenbelasting moet betalen of terugkrijgen. Wil jij weten óf je aangifte moet doen over jouw inkomstenbelasting? De Belastingdienst stuurt je een prachtige blauwe envelop waarin staat of je aangifte moet doen. Geen brief gehad? We raden je aan om dubbel te checken of een van je huisgenoten niet per ongeluk je brief heeft weggegooid of check het even online: log in op MijnBelastingdienst en kik op ‘inkomstenbelasting'. Als je een brief hebt gekregen, kun je deze terugvinden onder 'Belastingjaar 2023’ en ‘Correspondentie'. Check altijd goed wanneer je jouw aangifte moeten doen. Doe je dit na 14 juli 2024? Dan riskeer je een boete. Zonde van jouw knaken! 

Denk je dat het bedrag dat je moet terugbetalen niet klopt? Neem dan contact op met de Belastingdienst (0800 – 0543) op en zorg er in ieder geval dat je je belastingaangifte vóór 14 juli 2024 doet om boetes te voorkomen. Alle informatie over belastingaangifte doen vind je op belastingdienst.nl/jongeren. Vind jij het maar een lastige klus of kom je er niet helemaal uit? No worries, kijk op belastingdienst.nl/hulp voor de beste hulp die bij jou past of stel je vraag via de Facebook, Twitter of Instragrampagina van de Belastingdienst.  

 

Had jij het afgelopen jaar geen bijbaantje, maar kan jij wel een extra zakcentje gebruiken? Check onze vacatures wie weet verdien jij binnenkort wel knaken via een van onze werkgevers! 

Laatste tips

  • Aangifte doen kan vanaf 1 maart en moet voor 14 juli 2024 zijn ingevuld. Haal je deze deadline niet? Dan kun je hiervoor uitstel aanvragen via de BelastingTelefoon (0800-0543) of via het uitstelformulier op de website van de Belastingdienst. Let op: dit moet vóór 1 mei 2024! De deadline wordt dan verschoven naar 1 september. Het geld dat je terugkrijgt, krijg je dan wel pas later. 
  • Als je je aangifte voor 1 april doet, krijg je nog voor 1 juli bericht en je eventuele teruggave eerder gestort. 
  • Je kunt nog tot vijf jaar geleden aangifte doen. Dus ben je bijvoorbeeld drie jaar geleden vergeten aangifte te doen, dan kun je dit nu nog doen. 
  • Hoeveel belasting je werkgever inhoudt, is afhankelijk van hoeveel jij verwacht te werken en te verdienen dat jaar. Weet je bijvoorbeeld nu al dat je fulltime gaat werken na de zomer? Check dan met je werkgever of er iets moet veranderen in je loonheffing. 
  • Heb je stagegelopen en daarvoor stagevergoeding gekregen? Dan kan het zijn dat je te veel loonheffing hebt betaald en dit terug kunt krijgen. Je stagevergoeding telt namelijk mee als inkomsten. Dat is dus het checken waard!