Waarom een tussenjaar het misschien toch niet is voor jou
Weer in de schoolbanken plaatsnemen wordt er niet makkelijker op
Niet alleen je schrijfskills en motivatie worden er wat roestiger op. Misschien val jij in de categorie die nooit meer terug de schoolbanken in wil nadat je van ‘de echte wereld’ hebt geproefd. Terug naar de stress, structuur en strengheid van het academische leven? Jou niet gezien! Waarom zou je geld uitgeven aan studiekosten als je ook je bankrekening kunt spekken? Verlies niet uit het oog dat een opleiding een goede investering is, waardoor je later juist meer kunt verdienen.
Er een nuttig jaar van maken valt niet altijd mee
Hoe aantrekkelijk een heel jaar uitslapen en ontelbare bingewatch-sessies houden ook klinken, doe het niet! Je tijd verkwanselen zorgt uiteindelijk voor stress en frustratie. Niet alleen bij jou, maar meestal ook bij je ouders. Maak daarom een helder plan wat je wilt bereiken, waardoor je kostbare tijd niet door het putje spoelt. Kortom: zorg dat het tussenjaar je wat brengt en goed staat op je cv.
Een tussenjaar is duur
Zelfs al heb je een strak plan: een tussenjaar is duur. Zeker als je het jaar graag in het buitenland doorbrengt. Dat kost een flinke duit. Vraag jezelf dan ook af of het een slimme investering is, of dat je gewoon een verkapte, lange vakantie tegemoet gaat. De beste optie is om te werken én te reizen. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je met een lege bankrekening of zelfs met een enorme schuld je studie tegemoet gaat.
Je loopt een jaar vertraging op
Een van de moeilijkste keuzes als je een tussenjaar overweegt, is of je het waard vindt om ‘een jaar achter te lopen’. Je loopt straks een jaar achter op je vrienden, die al helemaal hun plek hebben gevonden in het studentenleven en nieuwe vrienden hebben gemaakt. Je carrière start ook een jaar later en je moet nog altijd 3 of 4 jaar (soms zelfs langer) studeren. Is dit de beste keuze voor je toekomst?