Weet je het (nog) even niet? De voors en tegens van een tussenjaar

4 januari 2018 Leestijd: 4 minuten

Het is 2018. Dat betekent dat je bijna gaat studeren, naar het volgende studiejaar gaat of bent afgestudeerd en je straks toch echt moet gaan bedenken wat je hierna gaat doen…

Weet Je Het Nog Niet De Voors En Tegens Van Een Tussenjaar

Weet je nog niet wat je ‘wilt worden’? Dan kan een tussenjaar dé oplossing zijn! Maar zo’n tussenjaar is zeker niet voor iedereen. Een tussenjaar (ook wel gap year) wordt vaak ingelast tussen de middelbare school en een vervolgopleiding, na het propedeusejaar óf nadat de bachelor is afgerond.

Waarom een tussenjaar?

Een gap year dus. Omdat je onzeker bent over welke studie bij je past of omdat je wilt reizen, je spaarpot wilt spekken, in het buitenland wilt studeren, stage wilt lopen, vrijwilligerswerk wilt doen of simpelweg dingen wilt ondernemen waar je tijdens een studie geen tijd voor hebt.

Waarom een tussenjaar je verder brengt

Voorsprong op andere studenten als je (verder) gaat studeren

Tijdens een tussenjaar kun je je batterij weer opladen, volwassener worden, wat duidelijkheid scheppen in je leven en waardevolle ervaringen opdoen. Het klinkt als een kluitje clichés, maar neem maar van ons aan dat het van grote waarde kan zijn.

Of je nu besluit te reizen, vrijwilligerswerk te doen of een baan te zoeken voor je tussenjaar: het helpt je om als persoon te groeien. Hallo nieuwe skills en levenservaring. In een tussenjaar leer je mogelijk meer dan tijdens een jaar in een klaslokaal. Bijvoorbeeld als je besluit naar het buitenland te verkassen. Ineens ben je op jezelf aangewezen en woon je zelfstandig. Een betere voorbereiding op de uni is er niet.

Je kunt sparen

Studeren is niet goedkoop. Door een jaartje te werken creëer je een kleine buffer op je spaarrekening. Als je meer wilt kunnen betalen dan alleen de huur van je studentenkamer en de noodzakelijke kosten, is die buffer geen overbodige luxe.

Een streepje voor op de banenmarkt

Dat vrijwilligerswerk of een stage (in het buitenland) goed staat op je cv is wel duidelijk. Daarnaast geeft het je ook duidelijkheid of dit wel de richting is waarin je verder wilt. Een goede test dus. Vrijwilligerswerk en stages zijn een mooie manier om naar rooskleurige carrièreperspectieven toe te werken én je ontmoet er ook gelijkgestemden. En dat is weer goed voor je netwerk.

Waarom een tussenjaar het misschien toch niet is voor jou

Weer in de schoolbanken plaatsnemen wordt er niet makkelijker op

Niet alleen je schrijfskills en motivatie worden er wat roestiger op. Misschien val jij in de categorie die nooit meer terug de schoolbanken in wil nadat je van ‘de echte wereld’ hebt geproefd. Terug naar de stress, structuur en strengheid van het academische leven? Jou niet gezien! Waarom zou je geld uitgeven aan studiekosten als je ook je bankrekening kunt spekken? Verlies niet uit het oog dat een opleiding een goede investering is, waardoor je later juist meer kunt verdienen.

Er een nuttig jaar van maken valt niet altijd mee

Hoe aantrekkelijk een heel jaar uitslapen en ontelbare bingewatch-sessies houden ook klinken, doe het niet! Je tijd verkwanselen zorgt uiteindelijk voor stress en frustratie. Niet alleen bij jou, maar meestal ook bij je ouders. Maak daarom een helder plan wat je wilt bereiken, waardoor je kostbare tijd niet door het putje spoelt. Kortom: zorg dat het tussenjaar je wat brengt en goed staat op je cv.

Een tussenjaar is duur

Zelfs al heb je een strak plan: een tussenjaar is duur. Zeker als je het jaar graag in het buitenland doorbrengt. Dat kost een flinke duit. Vraag jezelf dan ook af of het een slimme investering is, of dat je gewoon een verkapte, lange vakantie tegemoet gaat. De beste optie is om te werken én te reizen. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je met een lege bankrekening of zelfs met een enorme schuld je studie tegemoet gaat.

Je loopt een jaar vertraging op

Een van de moeilijkste keuzes als je een tussenjaar overweegt, is of je het waard vindt om ‘een jaar achter te lopen’. Je loopt straks een jaar achter op je vrienden, die al helemaal hun plek hebben gevonden in het studentenleven en nieuwe vrienden hebben gemaakt. Je carrière start ook een jaar later en je moet nog altijd 3 of 4 jaar (soms zelfs langer) studeren. Is dit de beste keuze voor je toekomst?

Eén ding is zeker: over een gap year moet je goed nadenken en een solide plan is een must. Overleg altijd met familieleden of mensen die dicht bij je staan wat de beste keuze voor jou is en zorg dat ze achter je staan. Wanneer je besluit dat een tussenjaar je goed zal doen, maak dan ook direct plannen die je helpen je langetermijndoelstellingen te verwezenlijken. Én zorg dat het financieel haalbaar is. Dat je een jaar vrij neemt van college, betekent natuurlijk niet dat je je vervolgopleiding helemaal moet vergeten!