Lid worden van een studentenvereniging: doe het niet!

1 juli 2019 Leestijd: 3 minuten

We kennen ze allemaal. De verhalen over ontgroeningen gone wrong en bizarre ontgroeningsrituelen. Is een studentenvereniging juist de kroon op je studententijd of weerhoudt het je te doen van wat je écht wilt? We zetten de nadelen voor je op een rij.

Lid Worden Van Een Studentenvereniging Doe Het Niet

5 redenen waarom je er nog een nachtje over moet slapen

We kennen ze allemaal. De verhalen over ontgroeningen gone wrong en bizarre ontgroeningsrituelen. Is een studentenvereniging juist de kroon op je studententijd of weerhoudt het je te doen van wat je écht wilt? We zetten vijf nadelen voor je op een rij

1. Het is tijdrovend

Geheel vrijblijvend lid worden van een studentenvereniging is er meestal niet bij. Schrap die vrije tijd maar in je agenda. Er wordt wel van je verwacht dat je er vaak zult zijn. Ja, op elk feestje en iedere borrel. En ja, ook als je moet blokken voor tentamens. Wegblijven? Geen optie! Maar, als je het enorm naar je zin hebt bij de vereniging, is die tijd vrijmaken vanzelfsprekend geen probleem. Het verschilt natuurlijk per vereniging hoeveel tijd er met elkaar wordt doorgebracht. Houd in ieder geval rekening met 1 vaste borrelavond. Neem je deel aan een commissie of bestuursfunctie? Dan is dat natuurlijk weer hele andere koek.

2. Kostbaar

Het lidmaatschap van een studentenvereniging voel je ook in je portemonnee. Niet alleen wat betreft lidmaatschapskosten, maar ook de toegangstickets voor de events en feestjes, reisjes én natuurlijk de drankjes zijn niet gratis. Zo zijn er – afhankelijk van de vereniging – vaak ook verplichte activiteiten waarvoor je moet betalen. En, houd er rekening mee dat de ouderejaars graag getrakteerd willen worden.

3. Heb je wel zin in deze mensen?

Je hebt je studentenverenigingfamilie niet voor het uitkiezen. Het kan altijd zo zijn dat er mensen in je club of dispuut zitten die je minder gezellig vindt. Toch moet je veel tijd met ze doorbrengen. Je sociale leven ís je dispuut of je club. Heb je daar wel zin in?

4. De ontgroening

Reuze spannend, die ontgroening. Maar is dit wel wat je wil? Over straat in een achterlijk pakkie of opdrachten uitvoeren waar je nachtmerries van hebt? Dat is lachen voor de ouderejaars, maar wie het laatst lacht, lacht het best. En dat ben jij. Want die ontgroening schept een band als geen ander. Iets met gedeelde smart en in hetzelfde schuitje zitten. De ontgroening is misschien niet altijd lachen, gieren, brullen, maar de vriendschappen die eruit voortkomen zijn onbetaalbaar. Echt geen trek in een ontgroeningsritueel? Er zijn ook studentenverenigingen die een ander soort introductie hebben.

5. Je doet langer over je studie

Ga je er helemaal voor en commit je je 100%? Dan is de kans groot dat je zoveel tijd kwijt bent aan je studentenvereniging (en de feestjes) dat je niet altijd evenveel tijd en zin hebt om te studeren. Met een studievertraging als gevolg. Helemaal als je besluit deel te nemen aan een commissie of een bestuursfunctie te bekleden. Dan ben je er vaak een jaar tussenuit.

Kortom: heb jij na het lezen van beide blogs een beslissing genomen? Wordt het een studentenvereniging met of zonder ballen? Wel of geen ontgroening? Ga eens kijken bij de studentenvereniging waarvan jij denkt dat hij bij je past. Je merkt snel of de liefde wederzijds is. Hoe dan ook, als je een weloverwogen keuze maakt, zul je altijd een topstudententijd hebben.