Zo vind je de stage van je dromen!

26 mei 2022 Leestijd: 3 minuten

Of je nu voor jezelf of voor je studie werkervaring op gaat doen: een stage is dé manier om feeling te krijgen voor het leven na je studie. In deze korte tijd word je klaargestoomd voor het werkleven, en bouw je ook nog eens een goed netwerk op! Een goede stageplek vinden is daarom erg belangrijk, maar dat is niet altijd gemakkelijk. Daarom zijn wij hier om jou te redden met 4 tips om zo snel mogelijk jouw droomstage te vinden!

SUSA Fotografie 02419

Schreeuw het van de daken

EN DAN OOK ECHT! Hoe meer mensen weten van jouw stagezoektocht, hoe beter. Zeg dus tegen je vrienden, overbuurvrouw, verre oom én yoga instructeur dat je op zoek bent naar een stage. Via via vind je vaak de leukste stages bij bedrijven waar je zelf misschien nog niet eens aan gedacht had. Dus schakel je hele netwerk in om jou te helpen met je zoektocht!

 

Gelukkig voor jou zijn er tegenwoordig meerdere manieren dan mond-op-mond communicatie om je netwerk in te schakelen. Maak bijvoorbeeld gebruik van LinkedIn! Zorg eerst dat je je profiel op orde hebt (Hoe? Check hier onze blog!) en dan kun je aan de slag. Op LinkedIn worden dagelijks berichten gepost van stagezoekers en werkgevers op zoek naar stagiaires. Plaats hier kort en bondig waarnaar jij op zoek bent en wat jij te bieden hebt. Vermeld hierbij ook wat contactgegevens waarop werkgevers jou kunnen bereiken of plaats gelijk je cv erbij. Zodra jouw kennissen dit delen, kan het balletje gaan rollen en pikt iemand dit via via wellicht op. Grote kans dat je zo die stage in the pocket hebt!

Begin gisteren

Voor je het weet staat de deadline voor de deur. Deze keer geen tijd voor uitstelgedrag: begin echt op tijd! Een stage zoeken is namelijk een lang proces, waarin het wel dertig sollicitatiebrieven en vijftien sollicitatiegesprekken kan kosten voordat je beet hebt. En het zou zonde zijn als je misgrijpt, toch? Om een beeld te schetsen: bedrijven starten gemiddeld 13 weken voor de startdatum met het zoeken naar de juiste stagiair. En je zult niet de enige zijn die aan de slag wilt bij de leukste stageplekken. Daarom komt het alleen maar enthousiast over wanneer je er snel bij bent. Wie weet haal je jouw toekomstige stagebegeleider daar wel mee over!

Gebruik stageplatforms

Waarom zelf zoeken naar jouw speld in de hooiberg als je ook gebruik kunt maken van de o zo handige zoekfilters? Werp je een blik op het internet, dan zul je snel zien dat er genoeg stageplatforms zijn waarop jij jouw match kunt vinden. En hoe fijn dat je hier je zoekopdracht kunt filteren op studierichting, locatie, datum en noem maar op! Dat scheelt jou weer werk. Kijk daarom eens naar websites als StageMax, Stageplaza, Stagemarkt en Nationale Vacaturebank. Als je wat specifieker op zoek bent naar stages in marketing en communicatie, productie, redactie of andere mediagerelateerde stages, dan is mediastages.nl jouw place to be. Grote kans dat er hier voor jou wat tussen zit!

Zoek verder dan je neus lang is

Natuurlijk ben je op zoek naar de perfecte stage: dichtbij huis, een lekkere stagevergoeding en de leukste stageplek. Het zou ook top zijn als dit lukt, maar in je zoektocht kun beter realistisch zijn. Zoek dus verder dan je eigen woonplaats! We snappen dat je het liefst op de fiets naar je stage hopt, maar misschien is er in een stad verderop wel een betere stageplek voor jou. Het is veel belangrijker dat je er later wat aan hebt en dat je er de juiste dingen leert.

 

Daarnaast is een dik salaris of een hoge stagevergoeding niet altijd alles. Je kunt je stage beter uitkiezen op de inhoud: spreekt het bedrijf je aan? Zie jij jezelf later dit werk doen? Denk je dat dit een goede match is met jou? Met deze vragen vind jij zeker jouw droomstage!