De nieuwe rentepercentages op je studieschuld

18 oktober 2022 Leestijd: 2 minuten

Jarenlang hebben studenten studiefinanciering kunnen lenen bij Ome DUO met een rente van nul procent. Maar daar is helaas verandering in gekomen: de nieuwe rentepercentages van 2023 zijn vastgesteld. Lees hier wat dit voor jou betekent.

Geef Geld protestbord

Hoeveel stijgt de studieschuldrente?

Per 1 januari verandert de rente op studieleningen. Dat houdt in dat hbo en wo studenten een rente krijgen van 0,46 procent en mbo-studenten zelfs 1,78 procent.

 

Als je een terugbetaler bent of per 2023 terugbetaler wordt en je je studieschuld in 15 jaar moet aflossen, dan is je rentepercentage 1,78 procent. Als je een terugbetaler bent die binnen 35 jaar je studieschuld moet aflossen en je vanaf 2023 een nieuwe rentevastperiode hebt, dan is je rentepercentage 0,46 procent.

Waarom is het rentepercentage verhoogd?

Jaarlijks wordt de hoogte van de studieschuldrente vastgesteld. Deze rente is wettelijk verbonden aan de rente op vijfjarige staatsobligaties. Een staatsobligatie is een soort schuld gebaseerde belegging, waarbij er geld aan de overheid geleend wordt tegen een overeengekomen rentetarief. Doordat de inflatie de afgelopen tijd onwijs gestegen is, is de rente op deze vijfjarige staatsobligaties ook gestegen.

Geldt deze verhoging voor mij?

Als je op dit moment studiefinanciering ontvangt, krijg je elk jaar een nieuw rentepercentage. Aankomend jaar, wanneer de rente dus boven de nul procent komt, krijg je hier dus ook mee te maken.

Voor oud-studenten wordt er een rentevaste periode van vijf jaar afgesproken. In die vijf jaar betaal je dus altijd hetzelfde bedrag aan rente. Na die vijf jaar krijg je een nieuw percentage. Als jouw rentevaste periode van vijf jaar op 31 december 2022 afloopt, krijg jij op 1 januari 2023 het nieuwe rentepercentage. En dus ook gelijk voor vijf jaar. In Mijn DUO kun je zien tot wanneer je rentevaste periode loopt.

Toekomstplannen

Het kabinet wil vanaf volgend studiejaar de basisbeurs opnieuw gaan invoeren in het hoger onderwijs. Het is de bedoeling dat de terugbetaalregels dan worden gelijkgetrokken. Alle studenten, ook mbo studenten, krijgen dan de mogelijkheid om hun studiefinanciering in 35 jaar terug te betalen.