Waarom jij geen lid moet worden van een studentenvereniging!

1 januari 2024 Leestijd: 4 minuten

Studentenverenigingen: voor de één dé kroon op de studententijd, maar voor de ander geen denken aan. Verhalen over geweldige feesten en vriendschappen voor het leven staan loodrecht tegenover verhalen over ontgroeningen gone wrong en bizarre rituelen. Is een studentenvereniging een must voor een leuke studententijd of weerhoudt het je te doen van wat je écht wilt? Dit zijn de nadelen van het lid worden bij een studentenvereniging.

Lid Worden Van Een Studentenvereniging Doe Het Niet

1. Vrijheid boven FOMO

Eerlijk is eerlijk: geheel vrijblijvend lid worden van een studentenvereniging is meestal niet heel vrijblijvend. Want hoewel die verhalen over legendarische feesten en borrels misschien geweldig klinken, is het studentenleven al hectisch zat met deadlines, colleges, en die eeuwige strijd om voldoende slaap te krijgen. Wanneer jij lid wordt bij een studentenvereniging, wordt er wel verwacht dat jij komt opdagen wanneer er een borrel is georganiseerd. En ja, ook als je moet blokken voor tentamens. Wegblijven is zelfs dan vaak geen optie. Waarom zou je jezelf verplichten om bij elke borrel aanwezig te zijn terwijl je eigenlijk snakt naar een avondje Netflixen in je pyjama? Uiteraard verschilt het wel per persoon, want als jij het naar je zin hebt bij je vereniging, is tijd vrijmaken zeker geen probleem. Daarnaast verschilt het per vereniging hoeveel verplichte borrels er per week zijn. Houd in ieder geval rekening met 1 vaste borrel per week. Ben je onderdeel van een commissie of betreed je een bestuursfunctie? Dan is dan natuurlijk heel andere koek. Een ding is in ieder geval zeker: door geen lid te worden van een studentenvereniging geef je jezelf de ruimte om je eigen agenda te bepalen. Geen verplichtingen betekent minder FOMO en meer tijd voor dingen waar JIJ zin in hebt. Prioriteiten, toch?

 

2. Diversiteit is de sleutel

Studentenverenigingen zijn leuk, maar laten we eerlijk zijn, ze kunnen soms een beetje monotoon zijn. Dezelfde feestjes, dezelfde tradities en dezelfde mensen. Is dat echt de smaakvolle cocktail van het studentenleven waar je naar zoekt? Daarnaast kan het zomaar zo zijn dat je in je club of dispuut komt te zitten bij mensen die je minder gezellig vindt, maar waar je toch élke week tijd mee moet doorbrengen. Je sociale leven ís nou eenmaal je club of dispuut en dat kan soms erg vermoeiend zijn. Door niet bij een studentenvereniging te gaan, geef je jezelf de kans om een breder scala aan mensen te ontmoeten. Internationale studenten, studiegenoten met verschillende interesses, en misschien zelfs die ene stille genie in de bibliotheek. Diversiteit maakt het studentenleven kleurrijk en boeiend, en daar wil je niets van missen.

 

3. Geld, Geld, Geld

Er is één ding waar vrijwel elke student nooit veel van heeft: geld. Lid worden van een studentenverenigingen is dan ook iets dat je helaas erg in je portemonnee voelt. Contributies, verplichte activiteiten, outfits voor themafeesten, drankjes… het telt allemaal op. Geld dat je misschien liever besteedt aan andere dingen zoals een weekendje weg met vrienden of gewoon aan een fatsoenlijke maaltijd. Besluiten om niet bij een studentenvereniging te gaan, betekent meer controle over je budget en minder stress over financiën. En zeg nou zelf, wie wil er nou krap bij kas zitten?

 

4. De ontgroening

Ja ja, die welbefaamde ontgroening. Rondom deze introductietijd speelt een hoop mysterie waar de meeste studenten niet zoveel over loslaten. Wel weten we dat deze tijd niet altijd even leuk is: over straat rennen in een achterlijk pakkie of opdrachten uitvoeren waar je nachtmerries van krijgt? Dat is lachen voor ouderejaars, maar wie het laatst lacht, lacht het hardst. En dat ben jij! Want hoewel er vaak wordt geroepen dat die ontgroening een band schept, kun jij er nog voor kiezen om al die gekke rituelen te vermijden en niet lid te worden van een studentenvereniging. Is dit de enige reden dat jij niet lid wil worden van een vereniging? Er zijn ook studentenvereniging die een ander soort introductie hebben en jou in ieder geval niet voor aap laten staan.

 

5. Studievertraging

Ga jij naar elke borrel en commit je je 100%? Dan is de kans groot dat je zoveel tijd kwijt bent aan al die borrels, feestjes en extra activiteiten dat je niet altijd evenveel tijd en vooral zin hebt om te studeren. Want met een bonkend hoofd van de brakheid is dat lezen van artikelen of maken van opdrachten toch niet echt aantrekkelijk. De kans is dan helaas ook aanwezig dat je hierdoor jouw vakken niet haalt en zelfs studievertraging oploopt. Vooral als jij ervoor kiest om een commissie of bestuursfunctie te doen waarvoor jij intern gaat. Dan ben je er een aantal maanden tot een jaar tussenuit en halen die studiepunten zich natuurlijk niet vanzelf. Is dat het dan waard…?

 

Ben jij nu ook benieuwd naar de voordelen van bij een studentenvereniging gaan? Check die dan hier. Wat je ook kiest, als je een weloverwogen keuze maakt, zul je altijd een topstudententijd hebben! En om er echt het maximale uit te halen, ga je voor een flexibele bijbaan via SUSA. Zo kun je je studie gemakkelijk combineren met wat extra knaken verdienen!