Lid worden van een studentenvereniging: goed idee!

1 juli 2019 Leestijd: 3 minuten

Jaarlijks zijn er meer dan 10.000 studenten die dolgraag lid willen worden van een studentenvereniging. Maken de verhalen over vreemde introductietaferelen jou alleen maar enthousiast? Dan ben jij er hier misschien wel één van! Of ben je nog niet helemaal  overtuigd? We zetten vijf voordelen van het lid zijn van een studentenvereniging even voor je op een rij!

Lid Worden Van Een Studentenvereniging Goed Idee Afbeelding Blogpost

1. Veel nieuwe vrienden (voor het leven)

Je hebt je dispuut- of clubgenootjes niet voor het uitkiezen, maar geloof ons dat er ongetwijfeld nieuwe vrienden uit voortkomen. Wanneer je in een nieuwe stad gaat studeren is een studentenvereniging ook dé manier om razendsnel nieuwe vrienden te maken én de stad beter te leren kennen. Je leert je dispuut- en clubgenoten tijdens je studietijd door en door kennen. De beste en hechtste vriendschappen worden hier gesmeed. Zijn je ouders lid geweest van een studentenvereniging? Grote kans dat ze nog steeds vrienden hebben die ze daar hebben leren kennen.

Het voordeel van een studentenverenging is ook dat je niet alleen vrienden maakt van je eigen opleiding, maar ook van andere opleidingen. Met een vriendengroep met bredere interesses als resultaat.

2. Netwerk

Netwerken is voor de gemiddelde student nu misschien nog een vies woord, maar onbewust bouw je als lid van een studentenvereniging een groot netwerk op. Een divers netwerk ook nog eens. En daar ga je niet alleen tijdens je studententijd, maar ook later veel aan hebben. Wie weet kan die ene dispuutgenoot je later aan je droombaan helpen of heeft een clubgenootje nu een kamer vrij in zijn of haar studentenhuis. Klets gezellig met Jan en alleman en zorg ervoor dat iedereen weet dat je een bijbaan, stageplek of studentenwoning zoekt. Binnen de vereniging is er altijd wel iemand die je kan helpen. (Of je kijkt gewoon even verder op onze website ;)…)

3. Verveling ligt nooit op de loer

‘Vervelen’ komt niet in het woordenboek voor van iemand die lid is van een studentenvereniging. Er is altijd wel iemand in voor een borrel, feestje of terrashangsessie. Eenzaam zul je in ieder geval nooit zijn.

4. De leukste feestjes en tripjes, altijd, overal

Een studentenvereniging is nooit compleet zonder de prachtigste feestjes, de leukste events en de mooiste reisjes. Doordat je bijvoorbeeld een wintersport in grote getale boekt, kan het ook nog eens heel goedkoop. Score! Je hoeft in ieder geval nooit lang af te tellen naar het volgende feestje. En heb je al een date op het oog voor het gala?

5. Het staat goed op je cv

Aan de feestjes en reisjes kun je niet alleen aan deelnemen, maar ook aan bijdragen. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan een commissie. Er zijn tal van commissies waar je uit kunt kiezen; de evenementencommissie, de jaarboekcommissie of de commissie die de PR doet voor jouw vereniging om maar een paar voorbeelden te noemen. Heb je de smaak te pakken? Denk dan ook eens na over een bestuursfunctie. Een waardevolle toevoeging aan je cv en steeds meer bedrijven kijken ook naar ervaring vanuit studentenverenigingen.

Ben je toch niet overtuigd? In de volgende blog behandelen we de nadelen van het lid zijn van een studentenvereniging.