ChatGPT: Studiegenoot en werkbuddy?

9 mei 2023 Leestijd: 3 minuten

Door de geavanceerde werkwijze van ChatGPT is het nog duidelijker, de AI doorbraak zit eraan te komen. De software en algoritmes ontwikkelen zich sneller dan ooit. Dat brengt mooie en spannende dingen met zich mee. Voor nu is er in elk geval ChatGPT, en deze geeft geen kille-robot antwoorden. Sterker nog, het is zo behulpzaam dat onze studenten het massaal in hun studie en dagelijkse leven implementeren. We nemen je mee in welke AI tools op dit moment populair zijn onder studenten en voor welke doeleinden ze gebruikt worden.

SUSA Fotografie 2022 Lowres 100

Booming AI-tools en hoe worden ze gebruikt?

Een van de populairste tools op dit moment is ChatGPT. Deze tool is zo geprogrammeerd dat deze leert van de input van gebruikers en de manier van antwoorden aanpast aan de context van het gesprek. Zo kan de tool artikelen schrijven, vacatures opstellen, toespraken verzinnen, maar ook functies zoals programmeren en coderen. Ideaal voor studenten om inspiratie uit te halen tijdens het schrijven van een essay of het leren voor een tentamen. Hoe bedrijven hier hun voordeel uit kunnen halen, komen we later op terug.

 

Niet alleen voor het schrijven van teksten, maar ook voor het design van afbeeldingen zijn meerdere AI-tools te vinden. DALL-E 2 is zo’n tool waarmee je alle afbeeldingen van je dromen kunt maken. Door zo uitgebreid mogelijk te omschrijven welke items, stijl, details, wat je ook maar verzint de afbeelding moet, wordt deze samengesteld door de tool. Mega handig voor bedrijven zonder (groot) budget voor een design afdeling.

 

Verder kan AI ook worden ingezet voor het simuleren van gesprekken. Dit kan door middel van een Chatbot, een computerprogramma dat gesprekken tussen mens en bot simuleert en verwerkt zodat mensen met digitale apparaten communiceren alsof het een echt persoon is. Chatbots gebruiken data om zo op verschillende soorten vragen te reageren. Niet alleen handig om vragen van klanten mee te beantwoorden, maar ook als interne vraagbaak!

Hoe kan AI je bedrijf verrijken?

Waar studenten AI al massaal toepassen voor hun studie, zijn sommige bedrijven nog terughoudend. Met de vooruitgang van nu is het echter tijd om naar de mogelijkheden te kijken. AI kan helpen bij het automatiseren van taken die anders handmatig moeten worden uitgevoerd. Zo kan binnen een bedrijf ChatGPT worden ingezet om verschillende teksten te schrijven. Denk hierbij aan blogs, e-mails, social media berichten, vacatureteksten en alles SEO-proof! Daarnaast kan de tool ook als sparring partner en inspiratiebron dienen doordat het kan meedenken over bijvoorbeeld campagnes, strategieën en nieuwe ideeën. Binnen de KCC kunnen ook andere vormen van AI ingezet worden om geautomatiseerd vragen te beantwoorden. De AI applicatie die hiervoor kan worden ingezet is Chatbot. Chatbot kan worden ingezet op ieder kanaal, ideaal voor social media kanalen die steeds vaker gebruikt worden voor het onderhouden van klantcontact. Dit kan niet alleen de klanttevredenheid verbeteren maar ook de operationele kosten van het bedrijf verlagen.

 

Een ander belangrijk voordeel van AI is dat het kan helpen om gegevens op een snellere en efficiëntere manier te analyseren. Bijvoorbeeld, als een opdrachtgever gegevens heeft over klanten of gebruikers, kan een AI-model ontwikkeld worden dat deze gegevens kan analyseren en patronen kan vinden die anders moeilijk te detecteren zouden zijn. Dit kan de opdrachtgever helpen om betere beslissingen te nemen en hun bedrijf of organisatie te verbeteren.

 

“Ik denk dat je dit binnen alle facetten van een bedrijf kunt gebruiken!”
Nick de Vries

Student

Hoe studenten en AI bedrijven vooruit helpen

Studenten staan erom bekend dat zij dé Digital Natives zijn die zich razendsnel kunnen aanpassen. En als snelle adapters hebben zij de nieuwe AI-tools binnen de kortste keren onder de knie. Dat biedt kansen voor bedrijven. Geen tijd of genoeg personeel om als bedrijf zelf in de AI-materie te duiken? Zet studenten in! Zij kennen of leren de ins- en outs van AI in een mum van tijd en kunnen zo de processen binnen het bedrijf verbeteren en versnellen met de toepassing van AI. De studenten bij SUSA maken hier al gebruik van door ChatGTP als inspiratiebron te gebruiken bij het schrijven van vacaturemails, blogs en social media posts en door DALL-E 2 te gebruiken bij het maken van afbeeldingen. De flexibiliteit van studenten, in combinatie met hun kennis over de digitale tools is een perfecte combinatie voor vernieuwing en nieuwe inzichten in de bedrijfswereld.

 

Een ander voordeel van het gebruik van AI door studenten is dat het hen kan helpen om waardevolle ervaring op te doen in deze opkomende technologie. Het ontwikkelen van AI-oplossingen kan studenten blootstellen aan nieuwe technologieën en hen helpen om belangrijke vaardigheden op te bouwen op het gebied van programmeren, data-analyse en machine learning. Dit kan hen helpen om zich voor te bereiden op toekomstige carrières in deze groeiende sector.

 

In het algemeen biedt het gebruik van AI door studenten voor opdrachtgevers veel mogelijkheden om waarde toe te voegen aan organisaties en bedrijven. Door deze technologie op een effectieve en ethische manier te gebruiken, kunnen studenten niet alleen waardevolle ervaring opdoen, maar ook bijdragen aan de groei en ontwikkeling van de AI-sector als geheel. Zo brengt AI de student en werkgever samen. Meer weten over hoe je studenten en AI binnen je bedrijf kunt inzetten? Neem dan contact met ons op en dan sparren we graag mee!