Kwartaalupdate: nog nooit zoveel vaste contracten voor ‘baanvinders’

25 juli 2023 Leestijd: 4 minuten
Banner Kwartaalcijfers 3

In een tijd van economische krimp en een negatief consumentenvertrouwen staan ook werkgevers voor enorme uitdagingen. In heel Nederland kampen bedrijven met onvervulde vacatures, een tekort aan arbeidskrachten en hoge eisen van nieuwe werknemers. Vandaag brengen we de huidige krappe arbeidsmarkt in beeld op basis van de nieuwste cijfers.

De Nederlandse beroepsbevolking

In het eerste kwartaal van 2023 bestond de totale Nederlandse beroepsbevolking (15 – 75 jaar oud) uit iets meer dan 10 miljoen mensen. 9,7 miljoen (seizoengecorrigeerd) van hen verrichtte betaald werk en 353 duizend was in dit kwartaal werkloos.

Nog steeds meer vacatures dan werklozen

Al sinds het vierde kwartaal in 2021 is er sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Toen waren er 106 openstaande vacatures per 100 werklozen. Deze krapte bereikte zijn piek in het tweede kwartaal van 2022 met 142 vacatures per 100 werklozen. Sinds het derde kwartaal van 2022 is dit verschil iets geëgaliseerd, maar de krapte blijft. De werkloosheid blijft in het tweede kwartaal van 2023 stabiel, met in totaal 357 duizend werklozen. Dit is wederom lager dan het aantal openstaande vacatures (437,3 duizend). Op dit moment staat de teller van totaal aantal vacatures op 1,6 miljoen. Hiervan is bijna een derde (27,3%) niet gevuld.

De arbeidsmarkt is dynamischer dan ooit

De huidige arbeidsmarkt is een echte werknemers markt. Doordat de krapte groot is en bedrijven kampen met grote tekorten (33,1%), kunnen werknemers veel eisen stellen. Er wordt gevraagd om hoge salarissen en extra arbeidsvoorwaarden, wat zorgt voor meer dynamiek op de arbeidsmarkt. Hierdoor zijn mensen geneigd sneller van baan te switchen. In het tweede kwartaal van 2023 betekende dit dat 11,7% van de beroepsbevolking actief op zoek is naar (ander) werk en bijna de helft (45,7%) latent op zoek is naar (ander) werk. Zij zijn niet actief op zoek naar (ander) werk, maar houden de arbeidsmarkt wel goed in de gaten. In totaal hebben 1,86 miljoen mensen in de afgelopen 12 maanden (ander) werk gevonden bij een nieuwe werkgever. Dat is 21,2% van de totale beroepsbevolking. Nog nooit eerder vonden zoveel mensen in zo’n periode (ander) werk,

Doordat de vraag naar werknemers zo hoog ligt, neemt de sourcingsdruk toe. Bijna de helft van de beroepsbevolking (40,5%) is in de afgelopen drie maanden benaderd door een recruiter, werkgevers of een bureau voor een nieuwe baan. Hierdoor leunen mensen waarschijnlijk meer achterover in het zoeken naar een nieuwe baan. Nog nooit eerder werden er zoveel mensen benaderd voor een nieuwe baan. Werknemers doen er in het tweede kwartaal van 2023 gemiddeld 3,1 maand over om een nieuwe baan te vinden. Dit kan gezien worden als een vertrouwensindicator van de werknemer in de arbeidsmarkt.

Naast dat werknemers hoge eisen kunnen stellen bij het zoeken van een nieuwe baan, proberen werkgevers er alles aan te doen om deze nieuwe werknemers zo snel mogelijk aan zich te binden en zo lang mogelijk vast te houden. Dit zorgt ervoor dat bijna de helft (44,9%) van alle nieuwe medewerkers direct een vast contract aangeboden krijgt. Ook dit percentage was nog nooit zó hoog.

Arbeidsmarkt In Cijfers Dynamische Arbeidsmarkt

SUSA helpt je graag

Geen uitdaging zonder oplossing natuurlijk! Ook in tijden waarin het vinden en vasthouden van personeel lastig is, zijn er opties waarmee je het hoofd boven water kunt houden. Bij SUSA maken we al 75 jaar pieken en dalen in de arbeidsmarkt mee. We maken handig gebruik van het feit dat de studentendoelgroep zichzelf elk jaar vernieuwt en hebben onze methoden hier volledig op ingericht. Dit betekent dat we continu nieuw talent kunnen vinden en binden. Dat is niet alleen fijn voor nu, maar ook voor de toekomst van je organisatie! Benieuwd wat SUSA voor jou kan betekenen, of even sparren over de huidige uitdagingen? Neem contact met ons op!

230501 Ludo Kamerling Contactpagina
230501 Ludo Kamerling Contactpagina
Meer weten over SUSA?

Ludo Kamerling

SUSA flexibel studentenwerk
Maliebaan 87
3581 CG Utrecht

 

Plan hier een call, of neem contact op:

Pagina 11 Jongen Met Telefoon
Blog

5 tips: Hoe Gen Z wèrkt!

Leestijd: 5 minuten

Whatsapp Image 2023 09 06 At 17.08.26
Blog

Nieuw studiejaar = nieuw talent van de toekomst

Leestijd: 2 minuten

SUSA en Menzis gaan 3 jarige samenwerking aan
Blog

SUSA flexibel studentenwerk aan de slag bij Menzis

Leestijd: 2 minuten