Wft

Bij verschillende werkgevers waarbij je via SUSA aan de slag kunt gaan heb je een Wft-diploma nodig. Misschien heb je nog nooit gehoord van Wft of wil je wat meer weten hierover? Op deze pagina vind je meer informatie over Wft.

Wft betekent Wet Financieel Toezicht. Deze wet is bedoeld om de klanten (consumenten en bedrijven) die financiële producten af willen nemen te beschermen en regelt het toezicht op financiële instellingen in Nederland.

Wat is een Wft-diploma en waarom moet je deze behalen?

Het diploma kan je zien als een soort vergunning om in een bepaalde sector als adviseur aan de slag te mogen gaan. De Wft-opleiding is gericht op de wet- en regelgeving rondom financiële producten en diensten. Over welke producten en diensten jij advies mag geven hangt dus af van de Wft-diploma’s die je hebt behaald.


Met het Wft Basis diploma verkrijg je veel relevante financiële kennis waarmee je je werk goed kunt uitvoeren, maar dit gaat je ook helpen met bijvoorbeeld hoe je je verzekeringen, spaarrekening en uiteindelijk ook (als je klaar bent met studeren) hypotheek moet interpreteren. Het helpt je dus ook om beter inzicht te krijgen in je eigen financiële situatie. 


In totaal zijn er negen soorten Wft-diploma’s: Wft Basis, Wft Consumptief Krediet, Wft Schadeverzekeringen Particulier, Wft Schadeverzekeringen Zakelijk, Wft Zorgverzekeringen, Wft Pensioenverzekeringen, Wft Hypothecair Krediet, Wft Vermogen, Wft Inkomen. Als je aan de slag gaat via SUSA bij een bedrijf waarvoor een Wft-diploma nodig is, gaat het vaak om Wft Basis of Wft Zorg.

Wat is de studiebelasting voor het behalen van het diploma?

De studiebelasting van de basis opleiding Wft basis bedraagt gemiddeld 40 tot 50 uur. Het is niet zozeer ingewikkeld, het is vooral veel stof. Je moet verbanden kunnen leggen en daar heb je een bepaald inzicht voor nodig. Maar laat je niet afschrikken, veel mensen zijn jou voorgegaan en hebben daarmee een mooie stap in hun carrière gezet. 


SUSA werkt samen met Dukers & Baelemans, een specialist op het gebied van Wft. Zij helpen jou als student om ervoor te zorgen dat je het Wft-diploma gaat halen. 

Wft leren? Onderschat het niet!

Onderschat het niet, je bent niet de eerste die er te licht over denkt. Daarom hebben we een kleine Pre-Wft quiz gemaakt om je een beter beeld hiervan te geven en je klaar te stomen voor het leren van je Wft.

Dankzij de vele studenten die via SUSA een Wft-diploma hebben moeten halen, hebben we twee tips voor je:

Tip 1: Maak een planning

Deel de leerstof op in kleine delen, waarbij je iedere dag een aantal uur leert. Eenmaal Wft gecertificeerd mag jij in jouw rol als adviseur informatie geven over financiële producten en over de persoonlijke financiële vraagstukken van de klant. Een belangrijke rol dus! Dit betekent dat je 40 tot 50 uur (voor Wft basis) aan leertijd voor de boeg hebt om deze gave titel te mogen dragen. Dus plan het leren op tijd in en stap voor stap, zo behoud jij je concentratie en is het hartstikke goed te doen!

Tip 2: Maak zoveel mogelijk oefentoetsen

Brainpower, de app van Dukers & Baelemans, geeft jou altijd en overal toegang tot jouw online leeractiviteiten. De oefentoetsen die je via Brainpower kan vinden, helpen je om de stof beter te begrijpen, bereiden je voor op de vraagstelling en geven het niveau van de vragen aan. Maak hier dus tijdens het leren gebruik van! Zeker de oefentoets van het CDFD (College Deskundigheid Financiële Dienstverlening) is een grote aanrader.

220816 WFT Infographic