Wft

Bij verschillende werkgevers waar je via SUSA aan de slag kunt gaan heb je een Wft-diploma nodig. Misschien heb je hier nog nooit van gehoord of wil je hier meer over weten. Lees dan vooral verder, want op deze pagina vind je hier meer informatie over.

De afkorting Wft staat voor Wet Financieel Toezicht. Deze wet is bedoeld om klanten, zowel consumenten als bedrijven, die financiële producten af willen nemen te beschermen en regelt het toezicht op de financiële instellingen in Nederland.

Wat is een Wft-diploma en waarom moet je deze behalen?

Bij sommige van onze functies moet je eerst je Wft-certificaat op zak hebben voordat je kunt starten. Je kunt dit diploma zien als een soort vergunning om in een bepaalde sector als adviseur aan de slag te mogen gaan. Het is gericht op de wet- en regelgeving rondom financiële producten en diensten. In totaal zijn er negen soorten Wft-diploma’s, maar als je via SUSA bij een opdrachtgever gaat werken, gaat het vaak om het Wft Basis of Wft Zorg.

 

Het is afhankelijk van welk certificaat je bezit, over welke producten en diensten jij advies mag geven. Het Wft-basis biedt je alle relevante fincanciële basiskennis en helpt je bij het beantwoorden van vragen over betalen, sparen en verzekeringen waar het Wft-zorg je inzicht verschaft in het sluiten en beheren van specifiek zorgverzekeringen. Het behalen van je Wft-diploma staat niet alleen ontzettend goed op je CV, maar het helpt je ook om beter in zicht te krijgen in je eigen financiële situatie. Win-win dus!

Wat is de studiebelasting voor het behalen van het diploma?

Je kunt ervan uitgaan dat de studiebelasting voor het behalen van je Wft-Basis of Wft-Zorg gemiddeld 40 tot 50 uur bedraagt. Het is veel stof en dat kost nou eenmaal tijd om door te nemen. Je moet verbanden kunnen leggen waarvoor een bepaald inzicht voor nodig is. Het is een intensief leertraject dat flink wat inzet en motivatie vergt. Laat je hierdoor niet afschrikken, veel mensen zijn jou voorgegaan en hebben daarmee een mooie stap in hun carrière gezet!

 

SUSA werkt samen met Lindenhaeghe, een specialist op het gebied van Wft. Zij bieden een leeromgeving met alle tools om je klaar te stomen voor het examen wat je uiteindelijk moet gaan behalen. Wanneer je 85% van de leeromgeving hebt doorlopen en tenminste één oefenexamen voldoende hebt afgerond, ontvang je een voucher om je examen in te plannen. Zonder het behalen van dit examen kun je helaas niet starten.

Dankzij de vele studenten die via SUSA een Wft-diploma hebben moeten halen, hebben we twee tips voor je:

231103 WFT Infographic