Wat is job carving en hoe werkt het precies?

9 juli 2024 Leestijd: 3 minuten
Studenten buiten aan picknick tafel

De krapte op de arbeidsmarkt blijft een enorme uitdaging voor veel bedrijven. Experts zijn vaak moeilijk te vinden, waardoor hun kwaliteiten optimaal ingezet moeten worden. Maar wat doe je dan met die extra routinetaken in hun takenpakket die te veel van hun tijd in beslag nemen en niet hun expertise vereisen? SUSA's antwoord: job carving! Maar wat houdt dat precies in en waarom is het zo effectief? Wij zetten het voor jou op een rijtje. 

Wat is job carving?

Bij job carving worden specifieke taken losgesneden van een volledige functie. Dit houdt in dat bepaalde taken uit een takenpakket worden gehaald, zodat niet één persoon verantwoordelijk is voor alles, maar de functie door verschillende personen wordt bekleed. Het is zonde als je experts veel van hun kostbare tijd kwijt zijn aan simpele routinetaken. Door deze taken uit hun takenpakket te halen, kunnen jouw experts hun tijd optimaal benutten. Deze routinetaken wijs je vervolgens toe aan andere medewerkers, zoals studenten. Studenten zijn slim en harde werkers en daardoor uitstekend inzetbaar voor deze ondersteunende taken. Zo blijven jouw experts echt de expert, terwijl studenten waardevolle werkervaring opdoen: win-win! 

Hoe werkt job carving?

Job carving begint met het analyseren van taken binnen een functie. Welke taken vereisen een expert en welke kunnen door bijvoorbeeld studenten worden uitgevoerd? Vervolgens worden functies opgesplitst in afzonderlijke taken en toegewezen aan verschillende medewerkers. 

 

Zo nemen onze SUSA-studenten bijvoorbeeld ondersteunende taken over van experts bij een partner in de financiële dienstverlening. Ze helpen bij het opbellen van klanten om de intake te doen van nieuwe schades en het doorgeven van de status van lopende dossiers. Hierdoor kunnen de experts zich richten op complexere taken, zoals het beoordelen van schades en het bepalen van de vergoedingen. In een pilot in de zorg nemen onze SUSA-zorghelden huishoudelijke en licht ADL-taken (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen) over van experts in de gehandicaptenzorg. Zo hebben de experts meer tijd om zich volop te richten op zorgtaken die veel aandacht vereisen. 

Wat zijn de voordelen?

Job carving biedt een hoop voordelen voor bedrijven. Daarnaast zorgt het inzetten van studenten voor deze losgeknipte taken voor extra voordelen. 

  • Efficiëntie: Door taken toe te wijzen aan de meest geschikte medewerkers, benut je de talenten van je team maximaal. Dit voorkomt dat werk blijft liggen of dat collega's dubbel werk doen (European Social Fund Plus (ESF), 2019). 
  • Werkplezier: Medewerkers voeren taken uit die beter aansluiten bij hun vaardigheden en interesses, wat het werkplezier verhoogt (ESF, 2019). 
  • Focus voor experts: Door routinetaken te delegeren aan studenten, kunnen experts zich concentreren op complexere en strategische taken. 
  • Flexibiliteit van studenten: Studenten zijn perfect voor ondersteunende taken vanwege hun flexibele roosters, hoge motivatie en leergierigheid. 
  • Constante instroom van talent: De studentenpool vernieuwt zich elk jaar, wat zorgt voor een constante instroom van nieuwe talenten
  • In house talentenpool: Met de studenten die je door middel van job carving nu al in huis haalt, bouw je je eigen in house talentenpool op. Tegen de tijd dat ze klaar zijn met hun studie, kennen de studenten jouw organisatie al door en door, wat interne doorstroom gemakkelijker maakt. 

Kortom, job carving is een slimme strategie voor bedrijven om de efficiëntie te verhogen en optimaal gebruik te maken van hun medewerkers. Ideaal in een krappe arbeidsmarkt waarbij juist het vinden van een experts zo moeilijk is! 

SUSA helpt je graag

Bij SUSA helpen we bedrijven bij het implementeren van job carving. We kijken samen naar de taken binnen een functie en bepalen welke taken overgedragen kunnen worden aan studenten. Daarnaast helpen we bij het vinden van geschikte studenten die experts kunnen ondersteunen. Want bij SUSA begrijpen we als geen ander hoe uitdagend dit kan zijn in een continu veranderende arbeidsmarkt! Al meer dan 75 jaar maken we grote veranderingen mee. Tijdens deze veranderingen blijft altijd één ding zeker: we moeten gebruik maken van de kwaliteit en flexibiliteit van de studentendoelgroep. We weten dan ook continu nieuwe talenten te vinden én te binden. Dat is niet alleen fijn voor nu, maar ook voor de toekomst van je organisatie! Ben jij benieuwd naar wat SUSA voor jou kan betekenen? Of wil je gewoon even sparren? Neem dan contact met ons op. 

230501 Ludo Kamerling Contactpagina
230501 Ludo Kamerling Contactpagina
Meer weten over SUSA?

Ludo Kamerling

SUSA flexibel studentenwerk
Maliebaan 87
3581 CG Utrecht

 

Plan hier een call, of neem contact op: