Val positief op en groei door naar die mooie startersbaan

13 maart 2020 Leestijd: 5 minuten

Guido werkt nu als Manager Operations bij Achmea, maar begon ooit met een bijbaan via SUSA als Customer Agent bij het toenmalige Dutchtone. Hij wist zichzelf in de kijker te spelen en kon doorgroeien bij het telecombedrijf waar hij ook na overnames van Orange (en later T-Mobile) volop de kans kreeg om zijn ambities waar te maken.

Guido Bongers, Manager Operations bij Achmea
Guido Bongers, Manager Operations bij Achmea

Verkopen zit Guido in de genen. Met een vader die in de verkoop zat, ambieerde Guido al van jongs af aan een baan in de sales. Hij besloot Commerciële Economie te gaan studeren en plakte er nog een master Bedrijfswetenschappen achteraan. Knap opgeklommen van mavo via mbo en hbo naar de universiteit, besloot Guido dat die laatste stap toch een te grote was geweest. “Plus: ik was tevreden met wat ik al had bereikt. Ik stopte met mijn master en maakte met een vriend plannen om te gaan reizen in Australië.”

Om die reis te kunnen betalen, bleef Guido plakken bij SUSA. “Ik had het er erg naar mijn zin: een fijne werkomgeving, een goede sfeer en ik kon er fulltime aan de slag. Na een maand of twee werd me gevraagd of ik interesse had om de switch te maken naar de afdeling Traffic Management, waar ik me bezighield met de planning en forecasting binnen het bedrijf. Ik viel positief op, omdat ik hard werkte en een professionele houding had. Totdat ik op reis ging heb ik daar nog zes maanden gezeten.” Na een mooie periode pakte Guido het vliegtuig naar de andere kant van de wereld. “Tijdens mijn reis heb ik contact gehouden met zowel SUSA als Dutchtone en na een paar maanden kreeg ik een mailtje dat ze me op mijn oude werkplek graag terug zagen komen.”

Vliegende start

Vanaf toen nam Guido’s carrière bij Dutchtone echt een vlucht. Binnen negen maanden na zijn terugkomst werkte hij in een leidinggevende positie. “In eerste instantie ging ik weer aan de slag als Traffic Manager, maar na drie maanden werd ik benaderd voor de functie van Planner. Ik kreeg een contract bij Dutchtone en na zes maanden mocht ik op gesprek komen voor de functie van Teammanager van de afdeling Forecasting en Planning.”

Het was wederom Guido’s professionele houding die hem in de kijker speelde. Daarnaast is hij een goede netwerker en stelde hij zich proactief op door verbeterpunten binnen zijn afdeling te signaleren en deze door te geven aan zijn leidinggevende. “Met hem heb ik ook veel gesprekken gevoerd over mijn eigen ambities en over het invullen van mijn nieuwe rol als leidinggevende. Dat was namelijk best wel een uitdaging: als jonkie dat nog maar kort binnen is en vrij snel promotie krijgt, mag je een groep collega’s aansturen. Ik heb mijn manier van leidinggeven gevonden door de coaching van mijn eigen manager en heb echt stevigheid moeten opbouwen. Wat mij betreft maakt een leidinggevende onderdeel uit van het team, maakt hij gebruik van de expertise van zijn collega’s en stelt hij zich daadkrachtig op. Je moet het vooral samen willen doen.” Toen Dutchtone werd overgenomen door Orange behield Guido zijn huidige rol. Daarna werd het bedrijf overgenomen door T-Mobile, wat voor hem betekende dat hij dagelijks vanuit Arnhem naar Den Haag zou moeten reizen. “Ik heb nog ondersteund in de transitie van Orange naar T-Mobile, maar besloot om daarna aan een nieuw avontuur te beginnen. Nu werk ik als Manager Operations bij Achmea.”

“De studenten die zich professioneel opstellen en op een constructieve manier van zich laten horen, vallen op”
Guido Bongers

Manager Operations bij Achmea

Vele voordelen

Guido is één van die mensen die de voordelen van werkstudenten in bedrijven van beide kanten meemaakte. “Ik herinner me mijn eigen tijd bij SUSA als heel positief. Betrokken, vriendelijke medewerkers die niet alleen het belang van de klant, maar ook van de student op de voorgrond zetten.” Werken met hbo- en wo-studenten is voor bedrijven aantrekkelijk vanwege het hoge denkniveau, maar er zijn zeker meer voordelen, vertelt Guido. “Ik heb gemerkt dat ze ondanks hun leeftijd en geringe werkervaring een stuk professionaliteit meebrengen. Over het algemeen is hun werkhouding goed, stellen ze zich flexibel op, zijn ze snel in te werken en vaak handig en bedreven met allerhande systemen. En ze spreken naast Nederlands vaak meerdere talen.”

Doorgroeien

Dat doorgroeien bij een mooi bedrijf via SUSA goed mogelijk is, maakte Guido zelf mee. “Daarin speelt mijns inziens mee dat SUSA specifiek kiest voor mensen met hbo- en wo-denkniveau, maar je moet er ook zelf aan trekken. Als je positief opvalt, is de kans groter dat je naam ergens wordt genoemd en kan je dat een mooie startersbaan opleveren. Wie weet groei je nog verder door binnen het bedrijf.”


Dat beetje extra doen, niet alleen het werk verrichten waarvoor je bent binnengehaald, daarmee val je op, vindt Guido. “Dat zijn de studenten die zich professioneel opstellen en op een constructieve manier van zich laten horen. Zelf ben ik allergisch voor betweterige types. De mensen die een bijdrage leveren aan het verbeteren van de organisatie, die komen bovendrijven. Met teamleiders onderling heb je het over de verschillende talenten. Die medewerkers worden ontdekt op basis van hun gedrag, competenties en ambities.”


Voor dat talent moet zonodig ruimte worden gecreëerd, bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van werkervaringsplekken of door de betreffende werknemer relevante neventaken aan te bieden, geeft Guido aan. “Talent moet je de kans geven: ‘Hé, we zien wat in jou, wat vind je ervan om je bij ons extra te ontwikkelen?’ Zo is er laatst iemand van mijn eigen afdeling doorgestroomd naar een andere afdeling waar hij een tijdelijke functie vervult. Zijn verhaal lijkt op het mijne en ik verwacht dat hij, of het nu in- of extern is, uiteindelijk net zo’n functie als de mijne gaat vervullen.”


Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Guido? Solliciteer nu bij SUSA en wie weet ga jij net zo'n mooie carrière tegemoet!