Maandupdate: stemming blijft negatief, ondanks toenemend vertrouwen

15 november 2023 Leestijd: 3 minuten
Studenten Op Trap

Hoewel de economie afkoelt en de krapte iets afneemt, blijft de arbeidsmarkt zeer gespannen. Hoewel het consumenten- en producentenvertrouwen eindelijk weer licht toe neemt, blijft de stemming toch negatief. Het hoge tekort aan arbeidskrachten zorgt ervoor dat werkgevers in onzekere tijden verkeren. Het is dan ook belangrijk om stil te staan bij de huidige krappe arbeidsmarkt. Met de nieuwste cijfers schetsen wij een duidelijk beeld van deze markt. Lees dus snel verder!

 

Alwéér meer vacatures dan werklozen

De afgelopen maanden was te zien dat de werkeloosheid gestaagd opliep. En ook deze maand bleef deze groei zichtbaar. Echter, de werkeloosheid ligt met 3,7% nog steeds onder het langjarige gemiddelde. Als wordt gekeken naar in hoeverre werkenden werkloos worden, werklozen een baan vinden en toetreders tot de arbeidsmarkt snel werk vinden, is te zien dat er sinds 2022 sprake is van een neerwaartse spiraal. Toch blijven deze cijfers over het algemeen genomen nog steeds positief.

 

Werkgevers trekken aan het kortste eind

Net als voorgaande maanden is er sprake van een ontzettend krappe arbeidsmarkt en ervaren veel bedrijven grote tekorten. Het aantal ondernemers dat een tekort aan arbeidskrachten als voornaamste belemmering ervaart bij de bedrijfsvoering is met 40,6% relatief hoog. Het vinden en behouden van werk is dus nog altijd tamelijk ‘gemakkelijk’, waardoor werknemers de regie in handen hebben. Met deze krappe arbeidsmarkt voelen zij zich sterk, waardoor werkgevers te maken krijgen met flinke looneisen.

 

Nog steeds een negatieve stemming

Het consumenten- en producenten vertrouwen liet eindelijk weer een lichte stijging zien. Nederlanders hebben dus weer wat meer vertrouwen in de economie en zien hun financiële situatie positiever in. Desondanks blijft de stemming negatief en ligt het vertrouwen van beide partijen onder hun langjarige gemiddelde. Dit kan verklaard worden door de stijging van de huizenprijzen. Want hoewel er ten opzichte van vorig jaar sprake is van een daling, stijgen de prijzen sinds de zomer weer.

 

SUSA helpt je graag

De uitdagingen in deze krappe arbeidsmarkt zijn hoog voor werknemers. Gelukkig hebben wij daar een oplossing voor. Bij SUSA maken we al meer dan 75 jaar pieken en dalen in de arbeidsmarkt mee. We maken handig gebruik van het feit dat de studentendoelgroep zichzelf elk jaar vernieuwt en hebben onze methoden hier volledig op gericht. Dit betekent dat we continu nieuwe talenten kunnen vinden en binden. Dat is niet alleen fijn voor nu, maar ook voor de toekomst van je organisatie! Benieuwd wat SUSA voor jou kan betekenen, of even sparren over de huidige uitdagingen? Neem contact met ons op!

Bron: Intelligence Group, Nieuwsbrief Arbeidsmarkt in cijfers, 9 november 2023.

230501 Ludo Kamerling Contactpagina
230501 Ludo Kamerling Contactpagina
Meer weten over SUSA?

Ludo Kamerling

Ludo Kamerling
Business Consultant
SUSA

 

Plan hier een call, of neem contact op: