Maandupdate: krijgt de werkgever eindelijk weer een sterkere positie?

12 december 2023 Leestijd: 3 minuten
SUSA Fotografie 2022 Lowres 95

Naar verwachting zal de krapte op de arbeidsmarkt de komende tijd wat afnemen. Dit betekent dat werkgevers na lange tijd weer een wat sterkere positie kunnen innemen op de arbeidsmarkt. Het consumenten- en producentenvertrouwen blijft langzaam groeien en de werkeloosheid is na tijden weer wat gedaald. Hoewel deze cijfers positief klinken, hebben we nog steeds te maken met een zeer krappe arbeidsmarkt. Om een duidelijk beeld te schetsen van de situatie op deze markt hebben we de belangrijkste cijfers van afgelopen maand op een rijtje gezet. Lees dus snel verder!

Verrassende daling in werkeloosheid

In tegenstelling tot afgelopen maanden is er weer een daling te zien in de werkloosheid. Zo daalde deze verrassend genoeg met 361 duizend werklozen naar 3,6%. Afgelopen maand vonden dus relatief meer werklozen werk, werden naar verhouding minder werkenden werkloos en vonden veel toetreders tot de arbeidsmarkt vrijwel direct een baan. Echter, de werkeloosheid ligt nog steeds erg laag en laat zien dat we nog steeds te maken hebben met een krappe arbeidsmarkt.

Werkgeverspositie wordt sterker

Inmiddels is het geen verrassing meer dat bedrijven grote tekorten ervaren door de krappe arbeidsmarkt. Het vinden en behouden van arbeidskrachten wordt door 40,6% van de ondernemers nog steeds als grootste belemmering ervaren bij bedrijfsvoering. Echter, er is wel een positieve noot in deze situatie: de krapte kan de komende tijd wat afnemen. Naar verwachting zullen de vacatures afnemen naar 300 duizend. Dit is een daling van 100 duizend vergeleken met de eerste twee kwartalen van 2022. Hoewel dit aantal nog steeds hoog ligt, zorgt dit ervoor dat werkgevers langzaam, maar zeker weer een wat sterkere positie kunnen innemen op de arbeidsmarkt.

Hoogste consumentenvertrouwen in 21 maanden

Er is een flinke stijging te zien in het consumentenvertrouwen ten aanzien van de Nederlandse economie en de financiële situatie. Ondanks het feit dat de stemming redelijk negatief blijft, bevindt het verttrouwen zich op z'n hoogste vergeleken met de afgelopen 21 maanden. Daarnaast is het producentenvertrouwen ook aanzienlijk gestegen, Maar, het vetrouwen van beide groepen bevindt zich ondanks de groei nog steeds onder het langjarige gemiddelde.

SUSA helpt je graag

De uitdagingen in deze krappe arbeidsmarkt zijn hoog voor werknemers. Gelukkig hebben wij daar een oplossing voor. Bij SUSA maken we al meer dan 75 jaar pieken en dalen in de arbeidsmarkt mee. We maken handig gebruik van het feit dat de studentendoelgroep zichzelf elk jaar vernieuwt en hebben onze methoden hier volledig op gericht. Dit betekent dat we continu nieuwe talenten kunnen vinden en binden. Dat is niet alleen fijn voor nu, maar ook voor de toekomst van je organisatie! Benieuwd wat SUSA voor jou kan betekenen, of even sparren over de huidige uitdagingen? Neem contact met ons op!

Bron: Intelligence Group, Nieuwsbrief Arbeidsmarkt in cijfers, 6 december 2023.

230501 Ludo Kamerling Contactpagina
230501 Ludo Kamerling Contactpagina
Meer weten over SUSA?

Ludo Kamerling

SUSA flexibel studentenwerk
Maliebaan 87
3581 CG Utrecht

 

Plan hier een call, of neem contact op: