Maandupdate: krappe arbeidsmarkt leidt tot verlies van de sterke positie van werkgevers

13 september 2023 Leestijd: 2 minuten
SUSA Fotografie 02622

Als gevolg van een economische krimp bevinden we ons in een lichte recessie. Het vertrouwen van zowel consumenten als producenten is laag en neemt steeds verder af. Daarnaast blijft de arbeidsmarkt zeer gespannen. Zo is er een tekort aan arbeidskrachten en het aantal onvervulde vacatures blijft hoog: enorme uitdagingen dus voor de werkgevers! We staan daarom vandaag stil bij de huidige krappe arbeidsmarkt en brengen deze goed in beeld met de nieuwste cijfers.

Wederom meer vacatures dan werklozen

Hoewel er in juli sprake was van een lichte stijging in werkloosheid, is dit met een percentage van 3,6% nog steeds erg laag. Door dit lage werkloosheidspercentage, blijft het tekort aan werknemers alsmaar groeien. Zo ligt het aandeel van een tekort aan arbeidskrachten, met maar liefst 40,6%, historisch hoog.  

Werknemers zijn koning

Door de enorme krapte in de arbeidsmarkt zitten bedrijven met grote tekorten. Het UWV verwacht bovendien dat, met het oog op de toenemende vergrijzing, de krapte op de arbeidsmarkt de komende jaren niet zal afnemen. Dit zorgt ervoor dat de huidige arbeidsmarkt een echte werknemers markt is, waar voornamelijk werknemers de touwtjes in handen hebben. Zo worden werkgevers door de hoge inflatie geconfronteerd met flinke looneisen, waarbij werknemers zich in de onderhandeling gesterkt voelen door de krapte op de arbeidsmarkt.

Vertrouwen daalt verder

Het vertrouwen van consumenten ten aanzien van de Nederlandse economie en hun eigen financiële situatie daalde afgelopen maand verder naar -40. Dit kan onder andere verklaard worden door de stijging van de huizenprijzen. Want hoewel deze in juli op jaarbasis met 5,5% zijn gedaald, is er op maand-op-maand basis weer sprake van lichte groei. Ook producenten lijken het vertrouwen steeds meer te verliezen. Zo was de stemmingsindicator van ondernemers in de industrie -2,2. Dit houdt in dat zij een negatief beeld hebben van de commerciële situatie en verwachten dat hun omzet niet hoog zal zijn.

SUSA helpt je graag

De uitdagingen in deze krappe arbeidsmarkt zijn hoog voor werknemers. Gelukkig hebben wij daar een oplossing voor. Bij SUSA maken we al meer dan 75 jaar pieken en dalen in de arbeidsmarkt mee. We maken handig gebruik van het feit dat de studentendoelgroep zichzelf elk jaar vernieuwt en hebben onze methoden hier volledig op gericht. Dit betekent dat we continu nieuwe talenten kunnen vinden en binden. Dat is niet alleen fijn voor nu, maar ook voor de toekomst van je organisatie! Benieuwd wat SUSA voor jou kan betekenen, of even sparren over de huidige uitdagingen? Neem contact met ons op!

Bron: Intelligence Group, Nieuwsbrief Arbeidsmarkt in cijfers, 7 september 2023.

230501 Ludo Kamerling Contactpagina
230501 Ludo Kamerling Contactpagina
Meer weten over SUSA?

Ludo Kamerling

SUSA flexibel studentenwerk
Maliebaan 87
3581 CG Utrecht

 

Plan hier een call, of neem contact op: