Maandupdate: Consumenten zien de economie rooskleuriger in dan producenten

16 januari 2024 Leestijd: 3 minuten
SUSA Fotografie 2022 Lowres 57

De lonen stijgen, maar niet zo hard als de inflatie: de Nederlandse economie hapert helaas nog steeds. De werkloosheid neemt sinds november 2023 weer af, maar de werkgever is daar minder blij mee. De krapte blijft en werkgevers kampen nog steeds met grote personeelstekorten. Het consumentenvertrouwen is gestegen, maar bij producenten ligt dit vertrouwen historisch laag. De huidige arbeidsmarkt is constant in beweging, daarom delen we vandaag de belangrijkste cijfers uit december.

Alwéér meer vacatures dan werklozen

Goed nieuws voor werknemers! De werkloosheid is in december 2023 met 357 duizend werklozen verder gedaald naar slechts 3,5%. Ondanks de onzekere economie hebben werkenden en werkzoekenden nog steeds een erg sterke positie in de arbeidsmarkt. Het vinden en behouden van werk werd zelfs iets gemakkelijker en toetreders tot de arbeidsmarkt vonden vrijwel direct werk (van 204 naar 325 duizend). 4 op de 10 werklozen vond een baan. Dat is minder dan vorige maand, maar nogsteeds historisch veel. 

Verbeterde positie werkgevers?

Werkgevers zijn minder tevreden met deze lage werkloosheid. Logisch, want ze kampen met grote personeelstekorten. Een groot deel van alle ondernemers (40,3%) ervaart hier zelfs hinder van bij de bedrijfsvoering. Maar een klein lichtpuntje is er wel; dit aantal neemt gelukkig af. In de zomer van 2022 gaf bijna de helft (48%) aan deze problemen te ervaren. De verwachting is dat het aantal vacatures zal afnemen, waardoor werkgevers hopen een betere positie op de arbeidsmarkt te verwerven.

Consumenten positiever dan producenten

Het consumentenvertrouwen zit in de lift. We kunnen nog niet spreken van echt optimische consumenten, maar het vertouwen heeft wel de hoogste stand in de afgelopen 2 jaar (-29) bereikt. De verwachting is dat dit de komende 12 maanden nog verder gaat stijgen. Daar worden we blij van!

Producenten zijn een stuk minder positief. Hun vertrouwen heeft echt een flinke deuk opgelopen. Zelfs zo'n enorm deuk dat het de laagste stand in de afgelopen 3 jaar is (-3,4). Ondernemers zien de verwachte bedrijvigheid, de voorraden én de orderpositie een stuk pessimistischer in.

SUSA helpt je graag

De uitdagingen in deze krappe arbeidsmarkt zijn hoog voor werkgevers. Hoge lonen, hoge eisen en een lage werkloosheid helpen niet mee aan hun vertrouwen. Dat snappen we! Daarom helpen we je graag. Bij SUSA maken we al meer dan 75 jaar pieken en dalen in de arbeidsmarkt mee. We maken handig gebruik van het feit dat de studentendoelgroep zichzelf elk jaar vernieuwt en hebben onze methoden hier volledig op gericht. Dit betekent dat we continu nieuwe talenten kunnen vinden en binden. Dat is niet alleen fijn voor nu, maar ook voor de toekomst van je organisatie! Benieuwd wat SUSA voor jou kan betekenen, of even sparren over de huidige uitdagingen? Neem contact met ons op!

Bron: Intelligence Group, Nieuwsbrief Arbeidsmarkt in cijfers, 9 januari 2023.

230501 Ludo Kamerling Contactpagina
230501 Ludo Kamerling Contactpagina
Meer weten over SUSA?

Ludo Kamerling

SUSA flexibel studentenwerk
Maliebaan 87
3581 CG Utrecht

 

Plan hier een call, of neem contact op: