Hoe studenten succesvol kunnen thuiswerken

16 maart 2023 Leestijd: 4 minuten

Sinds corona is thuiswerken heel normaal. Alleen nu we niet meer in lockdown zitten en het oude ritme weer terug is, staan werkgevers ook voor de vraag hoe ze dit het best kunnen organiseren. Laat je iedereen weer volledig op kantoor werken? Het lijkt verleidelijk, omdat we daaraan gewend zijn. Maar ook nu kent het aanbieden van thuiswerken nog voordelen. Bij SUSA werkt maar liefst 59% van onze studenten volledig vanuit huis en 34% hybride voor onze opdrachtgevers. Maar hoe organiseer je dit optimaal? En wat zijn de ingrediënten om succesvol op afstand met studenten te werken?

SUSA Fotografie 02628

Virtuele sollicitatieprocedure

Het sollicitatieproces vindt bij SUSA al sinds 2012 volledig online plaats. En met onze nieuwe manier van solliciteren zijn we nog beter online te vinden door de student. Studenten vullen de eerste gegevens voor de sollicitatie zelf in via de app of de website, en als er een match is volgt er een online gesprek met onze recruiters. Dit is niet alleen fijn voor studenten, maar scheelt onze recruiters ook een hoop tijd en werk. Tijd die ze dus weer in ander werk kunnen steken! Het gaat soepeler, sneller en we kunnen een betere match tussen student en opdrachtgever garanderen.

“Nu studenten die thuiswerken geen reistijd meer hebben, biedt dat hen maar ook de opdrachtgever nog meer flexibiliteit.”
Eva van Aerden, Constultant studententeams

Een nieuw inwerktraject

Tijdens de coronalockdown is ook het inwerktraject van de student gedigitaliseerd. Om ervoor te zorgen dat dit zo goed mogelijk werd geregeld en gefaciliteerd, werden er buddy’s ingezet die de nieuwe studenten op afstand inwerkten en vonden de trainingen zoveel mogelijk digitaal plaats. Het is een puzzel geweest om alles neer te zetten, maar bleek de investering waard! Want ook nu in de ‘normale’ omstandigheden vinden de trainingen digitaal plaats waardoor we nog flexibeler zijn.

Voorkom FOMO

Het gevaar van thuiswerken is natuurlijk dat thuiswerkers het gevoel hebben dat ze dingen missen. Fear of missing out (FOMO) ligt op de loer. Regelmatige communicatie is daarom belangrijk. We adviseren onze opdrachtgevers om te beginnen met een dagstart waarin de doelen van de dag worden besproken. Tegelijk is het ook een moment om elkaar even te zien en te laten horen wat je bezighoudt. We organiseren zelf regelmatig poolbijeenkomsten. Dit kan over werkgerelateerde zaken gaan, maar kan ook een leuk uitje zijn. In de coronatijd was dit bijvoorbeeld in de vorm van een online pubquiz, maar gelukkig kunnen we nu gewoon weer met zijn allen naar een echte pubquiz!

Hoge prestaties

Natuurlijk was de vraag of studenten thuis net zo goed presteren als op kantoor, maar wij hadden er vertrouwen in. Onze opdrachtgevers geven aan geen verschil in prestaties tussen de verschillende groepen te ervaren. Er zijn zaken in te regelen die hierbij helpen. Onze studenten werken in een afgesloten ruimte waardoor ze niet gestoord kunnen worden door huisgenoten en krijgen van hun opdrachtgever een thuiswerk-kit om de werkzaamheden zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Op de KPI’s scoren de studenten goed. Opdrachtgevers bedenken allerlei manieren om hun medewerkers nog meer te challengen. Zo stelt Louwman Customer Services iedere week een doel op voor de gehele organisatie. De top 3 beste presenterende medewerkers krijgt een eervolle vermelding. Dit soort klassiekers blijven effectief!

De voordelen op een rijtje

Thuiswerken brengt ook de nodige voordelen met zich mee. Studenten zijn al flexibel doordat ze overdag, ’s avonds, in het weekend en in vakantieperiodes kunnen werken. Nu studenten die thuiswerken geen reistijd meer hebben, biedt dat hen maar ook de opdrachtgever nog meer flexibiliteit. Wel zo fijn in onvoorspelbare tijden waarin je personeel snel wil kunnen opschalen als dat nodig is en extra flexibiliteit noodzakelijk is. Daarnaast zorgt het voor een snelle werving in een nieuwe vijver. Wanneer het werk locatieonafhankelijk is, kunnen wij geschikte studenten vanuit het hele land matchen. Een ander voordeel aan locatieonafhankelijk zijn: minder tijd en minder kosten kwijt aan reizen! Zowel voor werkgevers als studenten zijn er dus mooie voordelen te onderscheiden.

 

Bij SUSA hebben we inmiddels geleerd hoe we opdrachtgevers alle voordelen van thuiswerkende studenten kunnen bieden, zonder de nadelen. Benieuwd hoe we dat voor jouw organisatie kunnen inregelen? Lees hier meer!