Generatie Alpha: een kijkje in de toekomst

19 maart 2024 Leestijd: 4 minuten
Susa Lowres Webshoot 27

We zijn nog maar net gewend aan de intrede van Generatie Z op de arbeidsmarkt en nu ia de volgende generatie er alweer: Generatie Alpha. Geboren tussen 2010 en 2024 verwelkomt de wereld deze ultra-digital natives. Nog voordat ze hun eerste stapjes zetten, hebben ze al een camerarol vol met selfies. Ze groeien op in een wereld van technologische vooruitgang. Wat maakt deze generatie bijzonder? En nog belangrijker: hoe gaan ze straks de werkvloer opschudden? Lees snel verder voor een kort overzicht van Generatie Alpha. 

Wie zijn Generatie Alpha?

Gen Alpha, de jonge spruiten van de Millenials, zijn geboren tussen 2010 en 2024. Waar de oudste Gen Z’ers uit de 90's komen, is Gen Alpha de eerste generatie die volledig in de 21e eeuw geboren is. Je zou het misschien niet verwachten, maar Gen Alpha wordt de grootste generatie ooit (McCrindle, z.d.)! Als ze straks allemaal geboren zijn, bestaat deze generatie naar verwachting uit 2 miljard mensen wereldwijd. Gen Alpha wordt niet alleen de grootste, maar naar ook de meest geschoolde generatie. De verwachting is namelijk dat de helft van deze knappe koppen met een universitair diploma op zak de arbeidsmarkt gaat betreden (Howarth, 2023). Deze jonkies zitten nu nog midden in hun groeispurt, maar over 3 jaar staan de eersten al in de startblokken om bij jouw organisatie aan de slag te gaan. 

De wereld van Gen Alpha

Net als Gen Z, groeien de oudste Gen Alpha’ers op in een tijd van pandemie, oorlog en klimaatveranderingen. Deze grote gebeurtenissen maken een enorme impact op deze generatie. Het is op dit moment nog niet te zeggen wat die impact gaat zijn. Grote kans dat deze nieuwste generatie, net als de generatie voor hen, belang hecht aan financiële stabiliteit en persoonlijke ontwikkeling.  

Digitaal DNA in hart en nieren

Net zo oud als de iPad, lijkt Gen Alpha écht geboren met een smartphone of tablet in haar hand. Al van jongs af aan krijgt deze generatie te maken met schermen. Uit onderzoek van consultancybedrijf Human8 blijkt zelfs dat de helft van deze jonge digital natives al een eigen smartphone heeft (Osendarp, 2023). Hierdoor swipen ze gemakkelijk tussen apps en platforms en delen en consumeren ze content op manieren die voor eerdere generaties alleen nog denkbaar waren in sci-fi-films. Tech is niet meer uit hun leven weg te denken. Grote kans dus dat deze techhelden de digitalisering en automatisering sterk gaan beïnvloeden en de aanvoerders worden van de technologische revolutie waarmee we nu al flink op gang zijn. 

Gen Alpha op de werkvloer

Op de werkvloer beginnen we net een beetje te wennen aan Gen Z, dus het lijkt nog ver weg om over Gen Alpha collega's na te denken. De oudste Gen Alpha’ers beginnen misschien net aan hun eerste bijbaantje. Toch is het goed om te realiseren wat voor effect deze jonge generaties op het bedrijfsleven gaan hebben. Volgend jaar bestaat de arbeidsmarkt namelijk voor 27% uit Gen Z’ers. En over 10 jaar? Als Gen Alpha ook echt gaat meedoen in het bedrijfsleven? Dan zijn deze twee generaties samen goed voor de helft van de globale beroepsbevolking! (31% Gen Z, 19% Gen Alpha). We kunnen dus niet meer om deze generaties heen! 

Het is nu nog niet te zeggen wat deze nieuwe generatie belangrijk gaat vinden op de werkvloer. Maar één ding is zeker: je tech stack gaat een grote rol spelen. 

Klaar voor Gen Alpha

Bij SUSA hebben we sinds 1947 generaties succesvol zien opgroeien, van babyboomers tot Millennials. Op dit moment is Generatie Z een hot topic op de werkvloer, maar over slechts een paar jaar starten ook de eerste Gen Alpha’ers met hun studie. Door nu al tools te ontwikkelen voor deze generatie, kunnen we ze meteen verwelkomen als het zo ver is. Want met meer dan 75 jaar ervaring op de teller, zijn we klaar om ook deze nieuwe generatie te ondersteunen. Ben je benieuwd wat SUSA voor jou kan betekenen in het voorbereiden op de nieuwe generaties of wil je sparren over de uitdagingen van jouw organisatie? Neem dan contact met ons op. 

230501 Ludo Kamerling Contactpagina
230501 Ludo Kamerling Contactpagina
Meer weten over SUSA?

Ludo Kamerling

SUSA flexibel studentenwerk
Maliebaan 87
3581 CG Utrecht

 

Plan hier een call, of neem contact op:

Voor dit artikel gebruikten we de volgende bronnen:

Howarth, J. (2023, 4 december). Generation Alpha: Statistics, Data and Trends (2024). Exploding Topics. https://explodingtopics.com/blog/generation-alpha-stats 

McCrindle (z.d.). Generation Alpha Infographic. [PDF] https://mccrindle.com.au/resource/infographic/generation-alpha-infographic/  

Osendarp, J. (2023, 27 oktober). Na Gen Z is daar generatie Alpha, zo kun je die herkennen. Metronieuws.nl. https://www.metronieuws.nl/lifestyle/opvoeding/2023/10/gen-z-gen-alpha-generatie/