Gen Z? Nee, bedankt! De ultieme gids om achter te blijven in de tijd!

23 januari 2024 Leestijd: 3 minuten
Pagina 15 Lachende Mensen

Zit jij niet te wachten op een stel energieke Gen Z’ers in je team? Wil jij de nieuwe generatie baanzoekers het liefst zo ver mogelijk op afstand houden? Geen zorgen, wij hebben de perfecte strategie om deze vers-om-de-hoek-kijkers ver weg van jouw organisatie te houden. Lees snel verder en leer hoe je effectief Gen Z kunt ontmoedigen om bij jou te solliciteren.

1. Wees zo vaag mogelijk over het salaris

Om ervoor te zorgen dat die Gen Z’ers niet reageren op de vacatures die zijn uitgezet, is het belangrijk om deze vacatures zo vaag mogelijk te maken. Gen Z is namelijk gek op duidelijkheid, transparantie en eerlijkheid, dus als je die vermijdt rennen ze gillend weg. Voeg termen als ‘marktconform’, ‘afhankelijk van ervaring’ en ‘een competitief salaris’ toe aan de vacature, want wat het betekent? Niemand die het weet, ideaal dus!

2. Maak het selectieproces lekker lang en traag

Gen Z is snel, efficiënt en houdt niet van tijdverspilling. Dus, wat moet je doen? Juist! Een traag en langdradig sollicitatieproces. Denk bijvoorbeeld aan vijf gesprekken, verspreid over 3 maanden met telkens twee weken wachttijd. Voeg daar ook nog een case aan toe die ze moeten voorbereiden om deze vervolgens nauwelijks te bespreken. Gen Z heeft een hekel aan wachten, dus die proactieve en vlotte kandidaten zullen snel afhaken.

3. Vermijd flexibiliteit

Flexibele werkuren? Thuiswerken? Dat is voor de moderne werkgever en daar doe jij zeker niet aan mee als je Gen Z wil afschrikken. Zorg ervoor dat je strikte 9-tot-5 werktijden hanteert en benadruk het belang van aanwezigheid op kantoor. Daarbij krijg je bonuspunten als je geen rekening houdt met studieroosters of persoonlijke omstandigheden. Gen Z zoekt namelijk werk dat past bij hun drukke leven met online colleges en sociale activiteiten en zullen hier dus zeker voor terugdeinzen.

4. Vergeet persoonlijke ontwikkeling

De jonge generatie is dol op groeien en wil het liefst de hele dag nieuwe dingen leren. Als jij ze wil ontmoedigen, bied dan totaal geen mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Dus: geen trainingen, geen doorgroeimogelijkheden, geen groeiplan en al helemaal geen coaching. Dit zorgt er gegarandeerd voor dat die leergierige kandidaten ver uit de buurt blijven.

5. Geen waardering of feedback

Gen Z’ers zijn van die mensen die graag het beste uit zichzelf willen halen. Zo willen ze graag weten waar ze staan en hoe ze zichzelf kunnen verbeteren. Negeer daarom hun prestaties, geef geen feedback en laat al helemaal niet vallen dat je ze waardeert. Een jaarlijks functiegesprek? Dat is al meer dan genoeg.

Toch meegaan met de tijd?

Met deze tips weet je zeker dat je Gen Z’ers ver buiten de deur houdt. Maar even serieus: als je écht het beste uit je organisatie wilt halen, is het omarmen van deze jonge, dynamische generatie de eerste stap naar succes. Bij SUSA werken we al meer dan 75 jaar met nieuwe generaties, zo ook met Gen Z. We maken handig gebruik van het feit dat de studentendoelgroep zichzelf elk jaar vernieuwt en hebben onze methoden hier volledig op gericht. Dit betekent dat we continu nieuwe talenten kunnen vinden en binden. Dat is niet alleen fijn voor nu, maar ook voor de toekomst van je organisatie! Dus, ben je geïnteresseerd in werken met Gen Z? Neem dan contact met ons op!

230501 Ludo Kamerling Contactpagina
230501 Ludo Kamerling Contactpagina
Meer weten over SUSA?

Ludo Kamerling

Ludo Kamerling
Business Consultant
SUSA

 

Plan hier een call, of neem contact op: