5 tips voor een succesvolle online presentatie

2 juli 2020 Leestijd: 2 minuten

Online presenteren heeft nu we veel op afstand werken een enorme vlucht genomen en zorgt voor een aantal unieke uitdagingen. Als we een fysieke presentatie verzorgen, kunnen we mensen handen schudden en de aandacht van het publiek vasthouden met onze non-verbale communicatie. Marnix van den Heg, Business Consultant bij SUSA, geeft 5 tips om het succes van je online presentaties te vergroten.

Online Presenteren Marnix

Neem de tijd voor een goede voorbereiding

Net als bij een fysieke presentatie staat of valt je succes met een goede voorbereiding. Controleer van tevoren of alles correct functioneert. Test je audio- en videoapparatuur, controleer je presentatie op fouten en ga na of alle overgangen soepel verlopen.

Deel geen beeldscherm

Film jezelf tijdens het presenteren en deel dus niet je beeldscherm. Als jij voor de camera zichtbaar bent en net als in het echt je presentatie deelt op een achtergrondscherm, zorgt dit voor meer aandacht en maak je je presentatie dynamischer.

Minder tekst, meer visuals

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Gebruik zo min mogelijk tekst in de slides en maak je afbeeldingen en pictogrammen extra groot.

Houd het interactief

Houd je verhaal interactief om zo de aandacht en betrokkenheid van de aanwezigen te behouden. Geef aan dat zij hun microfoon niet op mute hoeven te zetten, indien er natuurlijk geen achtergrondgeluid te horen is.

Maak een opname

Film jezelf (eventueel met een aparte camera), zodat je achteraf kunt terugkijken en verbeteringen kunt aanbrengen in je presentatie en -vaardigheden. Vraag uiteraard even akkoord aan je publiek en geef aan dat dit enkel om persoonlijk gebruik voor trainingsdoeleinden gaat. Uiteraard kan je achteraf de presentatie ook delen met de deelnemers als je wil dat zij deze nog eens kunnen bekijken.


Wist je dat onze studenten ook een kei zijn in presenteren? Door middel van een elevator pitch weten ze onze opdrachtgevers in no time te overtuigen van hun motivatie en skills. Meer weten? Check nu wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen.