Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

De Wab laat jou kiezen

Vanaf 1 januari 2020 krijg je te maken met de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans. De wat?? De Wab! Deze nieuwe wet gaat over de arbeidsmarkt en het verschil tussen vaste banen en flexwerk. Daarom komt de minister met een pakket aan maatregelen. Voor jou verandert er dus ook iets vanaf 1 januari. Hoeveel? Dat ligt aan jouw keuze. Wat je ook kiest, wij als SUSA staan voor flexibel werken naast je studie. En dat regelen we graag voor jou, ook na de invoering van de Wab!

Susa Lowres Webshoot 270
Accepteer marketingcookies om de video te bekijken
  • Jouw keuze:flexibel werken of vaste uren
  • Werken wanneer het jou uitkomt
  • Ruilen met je SUSA-collega

Nieuwe wet is nodig

De regering vindt dat de huidige Wet werk en zekerheid (WWZ) niet doet wat het moet doen. Daarom komt zij met een pakket aan maatregelen (Wab). Hiermee wordt het voor werkgevers aantrekkelijker om mensen in vaste dienst te nemen. Met de Wab worden vaste contracten iets flexibeler en flexibele contracten iets vaster.


Wat als je dit niet wilt? Voor jou als student is het misschien juist fijn om te werken wanneer het jou uitkomt. Zodat je gewoon je studieboeken, sportschool en de kroeg kunt blijven induiken. Prima! Ook na de invoering van de Wab kan je gewoon flexibel blijven werken via SUSA.

Dit wijzigt met de Wab

Ok, je kunt gewoon flexibel blijven werken via SUSA. Verandert er dan niets? Nee, dat ook weer niet. We hebben de belangrijkste veranderingen voor je op een rij gezet:

  • Transitievergoeding: als werknemer heb je voortaan al vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding na ontslag. Ontslagvergoeding dus. Daar staat wel tegenover dat het bedrag dat je opbouwt anders en lager is dan voorheen.
  • Werkrooster: de Wab verplicht ons om jouw werkrooster minstens 4 dagen van tevoren bekend te maken. Niets nieuws, want dat doen we natuurlijk al. Veranderen we na die tijd het rooster en word je minder ingezet, dan betalen we je toch uit op basis van de oorspronkelijk geplande uren. Zo ben je zeker van je loon. Als je meer wordt ingezet, krijg je natuurlijk die uren uitbetaald.
  • Urenaanbod: ben jij 12 maanden in dienst? Dan bieden we je een contract met een vast aantal uur per week, maar je werkt dan niet langer flexibel. Wil je dat niet? Geen probleem! Dan verandert er niets en blijf je flexibel via ons werken. Je ontvangt een e-mail met informatie van ons zodra je 12 maanden in dienst bent waarin je jouw voorkeur kunt aangeven.

Jouw keuze: flexibel werken of vaste uren

Vanuit de Wab zijn wij verplicht je een aanbod te doen zodra je 12 maanden in dienst bent. Dit is een contract met een vast aantal uur per week. Dit aantal uur is gebaseerd op het gemiddeld aantal uren wat je in de afgelopen 12 maanden hebt gewerkt. Stel je hebt gemiddeld 16 uur per week gewerkt, dan is je aanbod dus voor 16 uur. Neem je het aanbod aan, dan werk je vanaf dan dus elke week 16 uur. Altijd, ook tijdens drukke periodes.


Wil je dit niet of past dit niet in jouw schema? Geen probleem, de keuze is aan jou! Dan verandert er niets en blijf je gewoon superflexibel via ons werken wanneer het jou uitkomt.

Gevolgen flexibel of vaste uren

De keuze voor om flexibel te blijven werken of vaste uren is aan jou! Om je te helpen kiezen, zetten we de belangrijkste gevolgen op een rijtje:

WAB Aanvraag Visual
Team Selectie bij SUSA
Team Selectie bij SUSA
Vragen?

Onze recruiters staan voor je klaar