Faal je weg naar de top!

Studentenleven | 1 maart 2018

Heb je onlangs je presentatie gigantisch verpest? Of een ontzettende uitglijder gemaakt tijdens je stage, en stond je voor paal bij al je collega’s? Goed bezig! Mislukkingen zijn er namelijk om te vieren.


studententypes 
“Ik heb niet gefaald, maar gewoon 10.000 manieren gevonden waarop het niet werkte”, aldus Thomas Edison, een van de grootste uitvinders aller tijden. Hij is zeker niet de enige beroemdheid waarbij de weg naar succes uit vallen en opstaan bestond. Zo werd Walt Disney ontslagen vanwege een ‘gebrek aan verbeelding’ en moest J.K. Rowling meerdere afwijzingen doorstaan voordat de Harry Potter-boeken werkelijkheid werden.

Bij iedereen gaat het dus weleens mis. Toch praten we niet graag over onze mislukkingen. Hoe komt dat? “In onze maatschappij is succes de norm. We proberen falen te voorkomen”, vertelt Remko van der Drift, faalkundige en directeur van het Instituut voor Faalkunde. “Wij denken dat succes gelijkstaat aan niet falen, maar dat klopt niet. Het leven is soms lastig en falend. Het aanvaarden hiervan is goed voor de mens."

Sociale media maken dit echter niet makkelijker. “Vroeger wisten alleen de mensen in de kroeg van je uitglijder. Tegenwoordig zijn er (online) meer toeschouwers én draag je een blunder langer mee”, legt psycholoog en trainer Arjan van Dam uit.

Gemiste kans!
Die angst voor het falen werkt beperkend, meent Saakje Bakker, ook faalkundige bij het Instituut voor Faalkunde. “Veel mensen zijn bang dat ze niet kunnen voldoen aan verwachtingen van andere mensen, en misschien ook wel aan die van zichzelf. We denken dan van tevoren al dat we iets niet kunnen.” Gevolg: je probeert het niet eens, en dan mis je mogelijk mooie kansen. “Soms kun je jezelf verrassen. Dan doe je iets waarvan je nooit had verwacht dat je het kunt.” Tijd dus om je mislukkingen te omarmen, maar hoe doe je dat?

Succesvol falen

1. Accepteer het onvermijdelijke
“Het is niet realistisch om te zeggen dat je niet gaat falen”, aldus Van Dam. We moeten ons daarom beseffen dat falen onvermijdelijk is. “Trainen kan de kans op falen verkleinen, maar zelfs dan kan het nog misgaan. Neem de olympische sporters. Zij trainen vier jaar lang, maar er is altijd kans dat ze het niet halen of – letterlijk en figuurlijk – vallen.”  

2. Deel je mislukkingen
Successen delen? We doen niet anders. Maar mislukkingen, die verbergen we het liefst. “Natuurlijk is het heerlijk om succesvol te zijn, maar ik wil me ook goed voelen als dat een keer niet zo is, als ik ontzettend blunder bijvoorbeeld”, vertelt Bakker. “Hoe gewoner falen wordt, hoe makkelijker het wordt om te delen.” Dat hoeft echt niet meteen op Instagram. “Praat erover met je familie, vrienden en medestudenten”, aldus Van der Drift.

3. Wees lief voor jezelf
Stel, iemand die jij aardig vindt, vertelt over een fout die hij of zij maakte. Wat zeg je dan? “Meestal iets als ‘joh, het valt allemaal wel mee’”, meent Bakker. Maar zo spreken wij niet tegen onszelf. “We zijn zo streng voor onszelf. Veel strenger dan dat anderen voor ons zijn, of wij naar anderen toe zijn.” Wees dus wat liever voor jezelf!

4. Falen? Leren bedoel je!
“Het hele leven is een cursus, geen test”, stelt Van der Drift. “Beschouw falen daarom als onderdeel van jouw levenscursus.” De faalkundige raadt aan om minder nadruk te leggen op alles altijd goed moeten doen, dan sta je meer open voor het leren van nieuwe dingen. “Wellicht pakt het nog wel beter uit dan je verwachtte”, vult Bakker aan. “En ga je op je bek? Dan heb je het in ieder geval geprobeerd!”

Meer weten over falen? Bezoek dan op aanstaande zaterdag 3 maart het Faal Festival in Tivoli Vredenburg in Utrecht, met sprekers zoals o.a. Stine Jensen of Soundos El Ahmadi.
Alle blogs