Welke kosten maakt een student?

18 september 2023 Leestijd: 4 minuten

Je gaat studeren, en misschien ook wel op kamers. Er staat een hele nieuwe tijd op je te wachten, spannie! Maar wacht… misschien ook wel een financiële uitdaging? Want eerlijk is eerlijk, tegenwoordig betaal je voor jouw dagelijkse vitamientjes al een godsvermogen, en je kan toch iets minder vaak de voorraadkast van papa en mama induiken. En hoe ga je jouw huur elke maand weer bij elkaar sprokkelen? Is er dan nog genoeg geld over om ook leuke dingen te doen? Dit zijn de kosten die een student gemiddeld per maand maakt. Zit jij erop of eronder? ;-)

4. Geld

Op kamers wonen - €450 per maand

Ga je op kamers? De gemiddelde studentenkamer kost zo’n €450 per maand. Dat is een flinke smak geld, en in steden als Utrecht en Amsterdam kan de prijs nog zeker wat hoger uitvallen. Misschien toch nog overwegen om een poosje bij je ouders te verblijven? 😉

College en studiekosten - €250 per maand

Op de middelbare school dacht je misschien dat je brein updaten met kennis gratis was, maar niets is minder waar… Helaas moet je voor het studeren ook collegegeld betalen. Voor een jaar studeren betaal je maar liefst €2314 (voltijd)! Maar goed, dan ben je helaas nog niet klaar. Boeken, verslagen printen, kopietjes maken en readers aanschaffen: stuk voor stuk niet gratis, maar je hebt ze wel echt nodig! De gemiddelde student is hier zo’n €58 per maand aan kwijt. Zo kom je gemiddeld op €250 per maand.

Zorgverzekering – €138,45 per maand

Wie gezond wil zijn, moet daar tegenwoordig helaas flink wat voor over hebben. Een gemiddelde zorgverzekering kost al zo’n €138,45 per maand. Niet niks, maar goed, alles is relatief als je het vergelijkt met de torenhoge kosten die mensen in Amerika kwijt zijn aan de zorg… Dan hebben wij het toch zo slecht nog niet, hè? 😉 Er zijn daarnaast een hoop websites waar je verschillende zorgverzekeringen kan vergelijken, bijvoorbeeld hier. Zo kan je zo goedkoop mogelijk de beste verzekeringen op de kop tikken!

Boodschappen – €180 per maand

Met jouw drukke studieleven moet jij de olie in jouw tank natuurlijk goed blijven aanvullen. Het is dus belangrijk om goed te blijven eten, zodat jij gezond jouw studententijd doorkomt (zo voorkom je hopelijk een nog hogere zorgverzekering). Wist je dat een student gemiddeld €180 euro uitgeeft aan boodschappen per maand? Ja… we weten het, er mag een traan gelaten worden. Natuurlijk ligt het bedrag dat je hieraan uitgeeft volledig aan de supermarkt die je uitkiest, dus doe vooral even onderzoek naar waar je jouw boodschappen het beste (en goedkoopste) kan doen! Echt ff geen doekoe meer over aan het einde van de maand? Pasta, soep, rijst en tosti’s zijn lekker goedkoop! Tip: zoek op social media naar studentenrecepten!

Telefoon - €20 per maand

Om in contact te blijven met al die vrienden die je maakt tijdens je studententijd, kan jij natuurlijk niet leven zonder telefoon. Hoewel bellen en appen ontzettend leuk is, zijn die kosten die je hiervoor maakt een beetje en domper. Maar let op! Een hoop bedrijven geven onze arme studenten een steuntje in de rug, en bieden een studentenabonnement aan! Deze zie je nog wel eens over het hoofd, dus blijf scherp wanneer je je telefoonabonnement aanschaft. Een telefoonabonnement kan relatief goedkoop als je goede research doet: zo sluit je bij Simpel al een lekker abonnementje af voor €10,- per maand!

Fun fun fun - €200 per maand

En dan na al het harde studeren en hectische leven is het tijd voor… Leuke dingen!!! Natuurlijk zijn er talloze bezigheden die je kan doen die weinig tot geen geld kosten, maar een biertje in de kroeg of een borrel op het terras zijn toch wel dingen om mee te nemen in jouw huishoudboekje. De gemiddelde kosten die een student maakt voor ontspanning en overige activiteiten zijn zo’n €200 per maand. Maar goed, dit zijn natuurlijk wel de leuke uitgaven. Ook heel belangrijk dus om hier genoeg bestedingsruimte voor over te houden!

_______________________________________________________________________________________

Totaal: €1240 per maand

En? Vind je de kosten van het studentenleven meevallen, of schrok je stiekem toch een beetje? Zonder extra zakcentje naast Ome DUO kom je er bijna niet meer tegenwoordig, en SUSA weet dat! Daarom hebben wij voor jou dé flexibele studentenbijbaan die ook nog eens lekker betaalt. Zo kan jij het maximale uit jouw studententijd halen. Benieuwd of er ook wat voor jou tussen zit? Check dan hier onze bijbanen, solliciteer en ga aan de slag via SUSA!

 

*Dit kostenplaatje is gebaseerd op het artikel van bespaarinfo.nl en Nibud.