How to kick ass op een kennismaking

9 juli 2020 Leestijd: 3 minuten

Wanneer jij via SUSA op één van onze toffe bijbanen reageert, is de kennismaking met het bedrijf een belangrijke stap. Wanneer wij jullie aan elkaar voorstellen, betekent het dat wij de match zien. Maar hoe zorg je er nou voor dat het bedrijf net zo enthousiast wordt over jou als wij dat zijn?  

Vrouw in beweging op het strand

Je krijgt maar één kans op een goede eerste indruk

Van de manier waarop je je voorstelt tot het moment dat je afscheid neemt, alles telt mee voor die eerste indruk. Denk daarom van tevoren goed na over hoe jij wilt dat het bedrijf je herinnert. Wil jij overkomen als iemand die zich niet heeft voorbereid en niet weet waar die aan begint? Of wil jij over komen als een gemotiveerde student die de perfecte match is voor de functie en het bedrijf?

Dat tweede? Zorg er dan voor dat je op tijd bent, stel je netjes voor en draag kleding die past bij de stijl van het bedrijf. Twijfel jij over wat je het best kunt dragen of hoe je bij een online gesprek een professionele achtergrond creëert? Vraag het aan één van onze recruiters, zij helpen je graag!

Preparation is key

Niemand vindt het fijn om voor het blok te worden gezet of niet uit z’n woorden te komen. Denk daarom goed na over wat je wil zeggen. Wat wil je genoemd hebben? Wat wil je dat het bedrijf van jou weet?  De kans is groot dat ze gaan vragen naar je goede eigenschappen. Denk daarom van tevoren vast na over voorbeelden waarin jouw beste eigenschappen goed naar voren komen. Dit maakt jouw verhaal een stuk sterker!

Motivatie, motivatie, motivatie

“Ik wil geld verdienen en dit was lekker dichtbij.”

Niemand wil horen dat geld de reden is dat je bij een bedrijf solliciteert. Wat maakt nou dat je hier solliciteert en niet bij een ander soortgelijk bedrijf? Bekijk bijvoorbeeld de website en social mediakanalen van het bedrijf waar je wilt werken. Wat adverteren ze en waarin onderscheiden ze zich van de rest? Als jij weet uit te leggen waarom dit een goede match is met jou als persoon, heb je een ijzersterke motivatie!

Toon interesse

Vaak wordt er aan het eind nog uitgebreid iets over het bedrijf en de functie verteld. Luister aandachtig en stel vragen. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent in wat ze te vertellen hebben.

Tip: Draai de rollen eens om! Vraag bijvoorbeeld eens wat de werknemer die je spreekt nou het leukst vindt aan het bedrijf? Waar is diegene trots op? Wat zoeken zij in een werknemer? Naast dat je zo nieuwe dingen leert, kom je ook nog eens super geïnteresseerd over!

Tot slot

Wanneer wij jou voorstellen aan een bedrijf kun je er vanuit gaan dat wij er enorm veel vertrouwen in hebben dat jij een goede match bent met de functie en de organisatie. Ga daarom ook zelfverzekerd het gesprek aan en probeer ze echt iets van jou te laten zien!