Haal het maximale uit je kerstborrel!

13 december 2023 Leestijd: 4 minuten

Als student ben je continu aan het jongleren tussen colleges, deadlines en het o zo mooie studentenleven. Een borreltje op z’n tijd weet jij als geen ander raad mee, maar wanneer je die uitnodiging voor de kerstborrel van je werk binnenkrijgt, krijg je toch een mini hartverzakking. Geen reden tot paniek! Want met deze tips overleef je die kerstborrel met twee vingers in je neus. Want niet alleen houd je jouw reputatie hoog, maar zo word je ook nog eens écht maten met jouw collega’s en breid je ook nog eens jouw netwerk uit! Dus, lees snel verder en ontdek hoe jij het maximale uit jouw kerstborrel haalt

SUSA Fotografie 2022 Lowres 112

Dress to impress

Over het algemeen zijn kerstborrels redelijk informeel, maar het is altijd een goed idee om je enigszins netjes aan te kleden. Natuurlijk hoef jij niet over-the-top à la Lady Gaga aan te komen zetten, maar laten zien dat je wel moeite hebt gedaan met je outfit, is nooit mis. Vergeet daarnaast niet om goed de uitnodiging door te spitten om te voorkomen dat je de dresscode over het hoofd ziet. Het zou toch net een beetje awkward zijn als jij aankomt zetten in je foute kersttrui terwijl iedereen in pak en cocktailjurkjes staat te shinen. Staat er geen thema op de uitnodiging? Vraag even rond wat anderen aandoen, zodat je in ieder geval een beetje een idee hebt wat er van je verwacht wordt. Zo maak je zeker weten een goede eerste indruk!

Socializeeee

Heb jij geen zin om met nieuwe mensen te praten op de kerstborrel en verstop je je het liefst ergens in een hoekje? Hartstikke zonde! Een kerstborrel is namelijk dé perfecte manier om nieuwe mensen op een wat relaxte en informele manier te leren kennen. Want let’s be honest, met een bakkie op komt iedereen toch wat losser en lopen de gesprekken net wat vloeiender dan tijdens werktijd. Een kleine side note is natuurlijk om niet té overmoedig te worden met de drankjes. Want hoewel biertjes kunnen leiden tot betere gesprekken, is er ook een keerpunt. Als jij staat te dansen op de tafel, terwijl jouw collega’s pas hun eerste glaasje in hun hand hebben, komt dit toch ietwat onprofessioneel over. Laten we dat keerpunt dan ook maar even links laten liggen tijdens die borrel… 😉

Stay positive

Hoewel het een ontzettende aanrader is om lekker met jouw collega’s te kletsen, is het toch niet handig om je in elk gesprek te mengen. Een kerstborrel moet gezellig blijven en moet zeker niet uitlopen op een fiasco vol geroddel waar jij bij betrokken bent. Vermijd dus negatieve gesprekken over werk of collega’s. Daarnaast is het belangrijk dat wanneer jij met (nieuwe) collega’s praat, je het niet alleen maar over jezelf hebt. Natuurlijk is het goed om wat over jezelf te vertellen, maar wanneer je kennismaakt met anderen moet je ook iets over hen te weten komen. Zoek daarom de goede balans tussen vragen stellen en zelf wat vertellen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om uit ongemakkelijkheid af en toe berichten te checken, komt dit erg ongeïnteresseerd over. Die indruk wil je niet geven aan je collega’s, dus laat die telefoon in je zak zitten!

Dance the night away

Aarzel niet om de dansvloer op te gaan zodra de muziek uit de speakers knalt. Een kerstborrel wordt namelijk niet georganiseerd om alleen maar stijfjes met collega’s te praten. Laat dan ook zien dat jij student bent en wel van gezelligheid houdt. Dus, spring die dansvloer op en show some moves! Dansen kan namelijk makkelijke manier zijn om contact te maken met collega’s en de sfeer erin te gooien. Merk je dat iedereen lekker losgaat? Tijd voor een dance battle! Dit zorgt gegarandeerd voor leuke gesprekken met collega’s in de weken na de borrel en wie weet word jij wel uitgeroepen tot Dancing Queen/King van kantoor. Een titel om trots op te zijn!

 

Follow-up!

De kerstborrel eindigt niet als de muziek stopt. Als het goed is, heb je nieuwe mensen leren kennen en het zou zonde zijn als je dit laat verwateren. Om ervoor te zorgen dat je dit contact houdt en je je netwerk uitbreidt, is het belangrijk dat je initiatief toont. Dit kan gemakkelijk door bijvoorbeeld wat collega’s die je hebt gesproken toe te voegen op LinkedIn. Ga daarnaast tijdens de lunch in de werkdagen na de borrel lekker aan tafel zitten bij mensen die je hebt gesproken of maak een praatje bij het koffiezetapparaat. Zo breid je niet alleen je netwerk uit, maar worden jouw werkdagen ook nog eens een stuk gezelliger!

 

Wil jij leuke dingen doen in de kerstvakantie, maar zorgen de feestdagen voor een lege portemonnee? Check dan snel onze vacatures en verdien binnen no-time genoeg knaken om jouw vakantie tot een succes te maken!