AI: jouw nieuwe studiemaat!

17 februari 2023 Leestijd: 3 minuten

Google en Wikipedia? Dat is zó 2022. We kunnen er niet omheen: Artificial Intelligence (AI) is het helemaal. We horen je al denken: Arti-wattes? AI is als het ware een super robot die zelfstandig taken kan uitvoeren en kan leren van haar eigen prestaties. Waaattt, een robot die zelf kan leren?! Dat komt er dus op neer dat AI het denkvermogen van een mens overneemt. Chill, denk jij, dan hoef ik zelf niks meer aan studie te doen toch? Nou, dat niet helemaal, maar gelukkig kun jij tools zoals de AI-functie ChatGPT wel gebruiken om je studieproces te verbeteren. Benieuwd hoe? Lees snel verder om te zien wat ChatGPT inhoud én hoe jij deze kunt gebruiken als jouw nieuwe studiemaat!

 

Susa Lowres Webshoot 47

ChatGPT, wat is dat?!

ChatGPT is een nieuwe vorm van AI, die sneller dan het licht (oke, niet zo snel, maar wel echt snel) menselijk-achtige antwoorden geeft op vragen waar jij urenlang op loopt te broeden. De functie is zo geprogrammeerd dat deze leert van de input van gebruikers en de manier van antwoorden aanpast aan de context van het gesprek. Hoe sick! Ben jij dus aan het studeren en op zoek naar hoe een bepaalde theorie ook alweer in elkaar zat of wil je na al die jaren toch weten hoe je het beste alle coupletten van het Wilhelmus kan leren? Grote kans dat ChatGPT jou hier een duidelijk antwoord op kan geven. Dus niet meer eindeloos Googlepagina’s afstruinen in de hoop dat je antwoord ertussen zit, maar gelijk een doelgericht antwoord! Hoe lekker is dat?

Slimste van de klas

Iedereen kent wel iemand die zo slim is, dat het net een wandelende encyclopedie is. Welke vraag je ook stelt, een goed antwoord krijg je altijd. Maar nét wanneer je voor je tentamen de draad volledig kwijt bent, is deze slimme studiemaat natuurlijk niet bereikbaar. Wanneer je Google inschakelt, lijkt die ook niet uit te kunnen leggen wat je niet begrijpt precies nu je in de stress zit. We horen je al denken: ‘Pffff… Hoe ga ik dat tentamen nou ooit halen?’ Maar no worries, ChatGPT helpt jou uit de brand! Doordat deze functie net als een mens interacteert en ook rekening houdt met de context van jullie gesprek, snapt deze een stuk beter wat jij precies wilt weten. Zo kun je doorvragen en vertellen welk deel van de uitleg jij niet begrijpt. Daarnaast kun je stukken lastige tekst sturen en vragen of deze vertaald kunnen worden in jip-en-janneke taal. Zo kun jij binnen no-time weer door met studeren!

Liever lui dan moe

Oh nee, het tentamen is al over een week en je moet nog lappen aan tekst leren. Paniek in de tent! Maar ook dan is ChatGPT jouw redder in nood. Lange lappen tekst zijn verleden tijd door deze gewoon in te sturen en te vragen of deze samengevat kunnen worden. Daarnaast kan ChatGPT je samenvattingen structureren. Op deze manier kun jij die uren om de teksten samen te vatten gebruiken om lekker te studeren met de samenvatting. Hoewel dit natuurlijk super chill is, is het wel altijd beter om de teksten eerst zelf helemaal door te lezen. Maar voor de mensen die liever lui dan moe zijn, is dit een makkelijke oplossing ;-)

ChatGPT a.k.a. Shakespeare

Moet jij een essay schrijven, maar kan jij nog geen twee zinnen met elkaar laten rijmen? Helaas is niet iedereen met hetzelfde talent als Shakespeare geboren. Voor al die studenten die met hun schrijfskills telkens nèt de studententien halen, kan ChatGPT je op weg helpen. Nadat jij je essay hebt geschreven, kun je deze insturen en vragen of ChatGPT deze naar een bepaalde schrijfstijl aanpast. Zo heb jij je essay helemaal zelf geschreven en is het net alsof een van je ouders – net als op de basisschool – de laatste spellingscheck van je werkstuk heeft gedaan. Teamwork makes the dream work!

Oefenen, oefenen, oefenen

Iedereen kent het wel: je denkt dat je de studiestof volledig beheerst, maar wanneer je je tentamen aan het maken bent, lijkt het net of je Chinees aan het lezen bent. Balend stap je op de fiets naar huis, want je had toch zo goed gestudeerd? Om de volgende keer je tentamen goed voor te bereiden is het een goeie om te oefenen met de stof. Helaas zijn er vaak geen oefententamens te vinden, dus hoe moet dat dan? Zelf vragen bedenken is ook geen optie want die antwoorden weet je natuurlijk al. Ook dan is ChatGPT jouw rots in de branding! Stuur de stukken tekst op waarmee je wilt oefenen en de oefenvragen rollen je tegemoet. Daarnaast kan het flashcards maken zodat jij jezelf nog extra kunt overhoren. Zo kun je weer vol met zelfvertrouwen je volgende tentamens in, good luck!

All the memes of your dreams

En nu denk je misschien: maar kan ik AI dan alleen gebruiken voor studeren? Nee, zeker niet! DALL-E 2 is een van de tools waarmee je alle afbeeldingen kan maken die je zelf maar wil. Het is heel makkelijk. Net zoals bij ChatGPT voer je de tekst in die beschrijft wat voor soort afbeelding je wil. En voilà! Jouw afbeelding van je dromen is gemaakt. Ook kan je invullen in wat voor stijl je de afbeelding wil en wat voor details er aanwezig moeten zijn. Een perfecte manier om een meme te maken van je huisdier, of om een voorpagina van je volgende paper iets op te leuken!

Sidenote!

Zoals bij elke technologie kunnen er altijd fouten zitten in bepaalde systemen en algoritmen. Houd dit in je achterhoofd bij het gebruiken van ChatGPT en check altijd even of de informatie die eruit komt klopt! Daarnaast hebben sommige faculteiten aangegeven ChatGPT in essays als fraude te zien. Verstandig dus om het alleen als hulpmiddel te gebruiken en het niet van A tot Z voor je te laten schrijven ;)

 

Heb je nou door AI als je nieuwe studiemaat ineens tijd over naast het studeren? Check dan onze vacatures en solliciteer!