SUSA geschiedenis

Hoera! SUSA is 75 jaar jong! Wij werken sinds 1947 met studenten en hebben in die tijd een hoop gezien. Hoe de afgelopen 75 jaar er voor SUSA en onze studenten uitzagen? Scroll hier door onze volledige terug-in-de-tijdlijn.

1947: SUSA wordt opgericht

SUSA is in 1947 geboren uit een initiatief van de Universiteit Utrecht en de USF, ofwel de studentenvakbond. Het initiatief was bedoeld om studenten te ondersteunen en het mogelijk te maken dat iedereen die kan studeren, kan studeren! Vlak na de oorlog was dit niet vanzelfsprekend, dus hielp SUSA studenten aan de nodige financiële middelen om in hun levenslasten te voorzien zonder sponsoring vanuit huis.

De oprichting van SUSA door de Stichting Utrechtse Studenten Faculteiten binnen de Universiteit Utrecht in 1947
De oprichting van SUSA door de Stichting Utrechtse Studenten Faculteiten binnen de Universiteit Utrecht in 1947
Oprichtingsakte Stichting Utrechtse Studentenarbeidsvoorziening in 1963
Oprichtingsakte Stichting Utrechtse Studentenarbeidsvoorziening in 1963

1963: SUSA als stichting

In 1963 wordt de Stichting Utrechtse Studenten Arbeidsbemiddeling (SUSA) opgericht. Dit besluit werd genomen op basis van een “prae-advies inzake het werkstudentschap te Utrecht ”. Dit advies stelde voor het eerst, dat werken naast de studie een tal van positieve effecten had. Volgens dit advies bestreed SUSA het 'elitaire imago' van studenten en het bleek zelfs dat studenten die werkten betere resultaten op hun studie behaalden. Werken naast de studie werd positief bevonden, dus mochten we als stichting opereren! Op 1 oktober 1963 wordt het nieuwe bureau geopend met een rede van de voorzitter prof. Slot en de curator de heer M. Ruppert (later vakbondsvoorzitter).

1973: Bemiddelen én uitzenden

In 1973 gaat de SUSA naast bemiddelen ook uitzenden. De commerciële bureaus waren in opkomst, en studenten vonden dat SUSA zich hieraan moest meten als sterke non-profit tegenhanger. Na het verkrijgen van de noodzakelijke vergunning wijzigt de naam in “Stichting Utrechtse Studentenarbeidsvoorziening”. Daarmee werd formeel ook de doelgroep uitgebreid van alleen universitaire studenten naar studenten uit het hoger beroepsonderwijs.

SUSA poster uit de jaren
SUSA poster uit de jaren '70!
Een groepje Utrechtse studenten stapt de bus richting de Johnson Wax fabriek in.
Een groepje Utrechtse studenten stapt de bus richting de Johnson Wax fabriek in.

De jaren '80

Eind jaren tachtig was SUSA een klein en lokaal opererend Studentenuitzendbureau. De busjes met studenten reden af en aan naar klanten als Johnson Wax, KLM Vracht en Polaroid. Uit deze periode zijn talloze notulen van vergaderingen die tot diep in de nacht duurden over het veiligstellen van de toekomst van SUSA. Daarnaast waren er veel overleggen met de andere non-profit organisaties. Er werd uitgebreid gediscussieerd over over zaken als tariefstelling en speciale regelingen voor studenten.

 

1993: SUSA B.V.

Na door het stichtingsbestuur te zijn benaderd is op 1 september 1990 Remco Pouw aangesteld als directeur van SUSA. Hij was toentertijd zelf werkzaam als student voor SUSA en zag in de omstandigheden een goede mogelijkheid om het voortbestaan van SUSA als dé partij voor flexibel studentenwerk te garanderen. 

Remco Pouw na de overname van SUSA
Remco Pouw na de overname van SUSA
De SUSA vestiging in wageningen
De SUSA vestiging in wageningen

1996: Niet alleen Utrecht...

En dat ging goed! SUSA opent in 1996 een tweede vestiging in Wageningen. Uiteindelijk heeft SUSA 13 vestigingen door het hele land. Zo konden we vanuit de regio's Utrecht, Wageningen, Breda, Amsterdam, Leiden, Rotterdam, Nijmegen, Enschede, Tilburg, Den Bosch, Arnhem en Eindhoven alle Nederlandse studenten van flexibele bijbanen voorzien. 

2008: ...of toch wel!

Door het internet en mobiele telefoons kan SUSA in 2008 als eerste uitzendbureau in Nederland alle vestigingen sluiten en centraliseren. Sindsdien opereren we alleen nog vanaf de Maliebaan in Utrecht. Alle ontwikkelingen op het gebied van social media, online kalenders, videobellen, google places etc. etc. werden nauw in de gaten gehouden. Aanmeldingen gingen (en gaan nog steeds!) via de website, sollicitaties via de telefoon en Skype! Zo konden we in samenwerking met onze studentwerkgevers alle Nederlandse studenten van een bijbaan en begeleiding voorzien vanuit Utrecht. Sterker nog, door alle bijgaande automatisering en het inspelen op de technologische ontwikkelingen werden we er zelfs beter in! 

SUSA recruiters aan het werk vanuit ons hoofdkantoor in Utrecht
SUSA recruiters aan het werk vanuit ons hoofdkantoor in Utrecht
Uitreiking van de Duits-Nederlandse prijs voor de Economie
Uitreiking van de Duits-Nederlandse prijs voor de Economie

2015: Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie

Met alle technieken die SUSA tot haar beschikking heeft was het mogelijk om het poolconcept@ succesvol te exporteren naar het buitenland. Met een team Duitse studenten worden vanuit Utrecht grote pools voor Deutsche Telekom geworven. Het gehele wervings- en selectieproces alsmede de personeelsplanning werd hierbij vanuit Nederland verzorgd middels social media en Skype. In 2015 wonnen we hiervoor de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie! 

2022: SUSA 75 jaar jong!

Dit jaar, 2022, bestaan wij 75 jaar! In die 75 jaar hebben we keer op keer gezien dat studenten véél meer zijn dan alleen student, en daar gaat het om. Door studententijd zo efficiënt mogelijk in te richten, zorgen wij dat studenten alles uit hun studentenleven kunnen halen wat erin zit. Al die jaren ervaring met studenten en studentwerkgevers maakt dat wij als geen ander weten wat alle partijen nodig hebben om het maximale uit hun tijd te halen. Om dat te kunnen doen zijn we in 1947 opgericht door de Universiteit Utrecht, en daar gaan we met liefde nog 75 jaar mee door!

En nu?

Wij zijn nog lang niet van plan om te stoppen. Ben jij klaar om met SUSA het maximale uit je tijd te halen? Dan zien we je graag in de toekomst!

Onze werkgevers voor studenten