Een bijbaan tijdens de coronacrisis: draag bij in de zorg

Vandaag spreken we met SUSA-student Roos Gomes. Deze 19-jarige student Rechten koos voor een bijbaan met een grote maatschappelijke impact. Roos werkt als Medewerker Thuishulp bij zorgaanbieder De Bilthuysen. Benieuwd hoe het is om een bijbaan in de zorg te hebben? Roos vertelt je er alles over in deze blog.

Roos Gomes zorgstudent

Net even wat anders

In september begon Roos met haar rechtenstudie in Utrecht, waar ze ook op kamers ging. Nadat bleek dat ze daar goed op haar plek zat, was het tijd voor een bijbaan. “Ik heb voorheen best lang in de horeca gewerkt, maar ik wilde nu een keer totaal iets anders doen. Toen kwam ik de vacature voor Medewerker Thuishulp bij De Bilthuysen tegen.” Net als voor veel studenten was een bijbaan in de zorg geen vanzelfsprekende optie voor Roos. “Ik had nooit verwacht dat ik in de zorg zou gaan werken, dat was gewoon nog niet eerder in me opgekomen”, vertelt Roos. “Deze vacature sprak me enorm aan omdat veel mensen door deze hulp zelfstandig kunnen blijven wonen en niet naar een verzorgingstehuis hoeven. Daar wilde ik graag aan bijdragen.”

Waardering

Dat de werkzaamheden van Roos belangrijk zijn, is duidelijk te merken aan de enorme waardering die zij krijgt. “Vooral bij mijn oudere cliënten merk ik dat niet alleen de huishoudelijke hulp, maar gewoon mijn aanwezigheid in het algemeen erg gewaardeerd wordt. Bij binnenkomst krijg ik bijvoorbeeld altijd eerst koffie en maken we een praatje. Ik moet dan vaak zelf zeggen dat ik echt aan het werk moet, anders zouden ze me zo twee uur laten zitten”, vertelt ze lachend.

Niet alleen ouderen kunnen de hulp van Roos goed gebruiken, ook jonge gezinnen kloppen aan bij De Bilthuysen voor thuishulp. “Een van mijn vaste adressen is een gezin met twee jonge kinderen, waarvan een van de ouders ziek is. Daar help ik bijvoorbeeld met het schoonmaken van de badkamer. Het zijn kleine dingen waar zo’n gezin heel blij mee is en je bouwt op een bijzondere manier gelijk een band met de mensen op. Dat is een van de redenen dat ik iedere keer met veel plezier naar mijn werk ga.”

Ook vanuit De Bilthuysen zelf horen we zeer positieve geluiden over de studenten. Edwin Snoeks, Manager Extramurale Zorg: “De studenten van SUSA zijn sociaal, loyaal, enthousiast en een aanwinst aanvullend op onze vaste medewerkers.” Lees meer over hoe SUSA organisaties in de zorg kan helpen.

Moeilijke tijden

Sinds de uitbraak van het coronavirus ligt er extra veel druk op de (ouderen)zorg. Het maatschappelijke belang van een bijbaan in de zorgsector wordt daarmee nog duidelijker. “De bedoeling is juist dat je nu gaat werken, behalve als je ziek bent natuurlijk. Veel ouderen durven niet meer naar buiten of mensen binnen te laten en worden dan heel eenzaam. Gelukkig mag ik nog wel naar binnen, met gepaste afstand en het volgen van de hygiënemaatregelen natuurlijk. Zo kan ik cliënten alsnog helpen met het huishouden en bijvoorbeeld het doen van boodschappen”, vertelt Roos. Als zij of een van haar collega’s onverhoopt niet kan, kunnen zij met de planningsapp van SUSA gemakkelijk diensten van elkaar overnemen. Zo komen cliënten, ook in tijden van het coronavirus, nooit zonder zorg te zitten.

Meer studenten in de zorg

Toch kiezen nog relatief weinig studenten voor een bijbaan in de zorg en dat is zonde, zo vindt ook Roos. Er zijn zat redenen om voor een bijbaan als bijvoorbeeld Medewerker Thuishulp te gaan. “Je haalt er zelf veel voldoening uit om mensen te helpen. Daarnaast geef je natuurlijk echt wat terug aan de maatschappij. Je helpt mensen op een persoonlijkere en belangrijkere manier dan wanneer je ze een bord eten brengt als ober in een restaurant. Ook ontneem je de lasten van de thuisverplegers, zodat zij goed hun medische zorgtaken kunnen verrichten en zich geen zorgen hoeven te maken over huishoudelijke taken.”

Heeft dit alles je nou nog niet overgehaald om voor een bijbaan in de zorg te gaan? Denk dan aan hoe dit jouw maatschappelijke bijdrage als student kan zijn tijdens de coronacrisis. Zo help je niet alleen cliënten van De Bilthuysen, maar verzeker je ook jezelf van een lekker salaris. Winnen!

Wil jij net als Roos een bijbaan in de zorg? Solliciteer dan vandaag nog op een van onze zorgfuncties! 

Naar de zorgvacatures

 

Deel deze blog