Wat moet je weten over de Wab? Dit!

20 december 2019 Leestijd: 3 minuten

Nieuw jaar, nieuwe wet. De Wab: De Wet arbeidsmarkt in balans. Want wie wil nou niet met meer balans het nieuwe jaar ingaan? Precies, dat denkt de overheid ook. Het doel van de wet is het verschil tussen vaste banen en flexibel werk kleiner maken. Bij SUSA ga je hier niet zoveel van merken. De grote vraag is namelijk: “Kan ik nog steeds supermakkelijk blijven werken met flexwerkers?” En ons antwoord daarop luidt volmondig: “JA!” 


Onze Algemeen Directeur Hans de Wolff legt graag aan je uit hoe we bij SUSA omgaan met de Wab. Dus lees even mee!

Flexibel werken blijft mogelijk

Zoals we al zeiden: flexibel werken, dat blijft gewoon mogelijk bij SUSA. Ook onder de nieuwe wet! Flexibel werk is én blijft altijd het uitgangspunt voor SUSA. 


Met die gedachte werd SUSA in 1947 ook opgericht door de Universiteit Utrecht. Het doel was namelijk om studenten flexibele bijbanen te bieden zodat ze naast hun studie konden werken. En dat gebeurt nog steeds elke dag, vertelt Hans. “Onze missie hebben we altijd behouden en dat blijft ook in 2020 met de nieuwe Wab doorgaan. Gewoon zoals je van ons gewend bent.”

Uniek poolconcept

Dus: voor onze studenten blijft studie nummer 1 en hun bijbaan nummer 2 (of 3, daar gaan we natuurlijk niet over). Studenten willen flexibel werken omdat dit goed aansluit op hun wisselende ritmes, tentamenperiodes en vakanties. Focus pakken wanneer het nodig is en geld verdienen wanneer er tijd is, wij snappen ‘m. Daarom ons unieke poolconcept.


“Elke opdrachtgever krijgt bij ons een eigen studentenpool”, legt Hans uit. “Zo werk je als opdrachtgever altijd met dezelfde krachten, maar houden de studenten hun flexibiliteit. Elke student geeft zijn of haar beschikbaarheid op en wordt volgens die beschikbaarheid door ons ingepland. De student kent het werk, en de opdrachtgever de gezichten. Wel zo makkelijk. En vertrouwd, ook belangrijk natuurlijk.”

Dit staat er in de Wab

De Wab is een omvangrijke wet, maar dit zijn de belangrijkste veranderingen:

Opdrachtgevers mogen flexwerkers tot maximaal 4 dagen voor hun dienst kosteloos afschalen


En als dit afschalen later gebeurt, dan is de opdrachtgever verplicht de uren aan de flexwerker uit te betalen. Hans: “Een grote verandering? Nee hoor, valt heel erg mee! Zeker bij ons. Want opschalen blijft gewoon mogelijk tot het laatste moment. En dat kan bij SUSA nog tot één uur voordat een dienst begint. Door de nieuwe wet gaan we alleen wat strakker plannen. Liever later opschalen, dan afschalen. En dat werkt prima met onze grote studentenpools. Die studenten blijven gewoon flexibel in hun tijd, daar verandert die wet niks aan!”


Flexwerkers hebben na 12 maanden (optioneel) recht op vast aantal uren


Hans: “Het belangrijkste van dit punt is dat het optioneel is. Zelfs minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die gaat over de Wab, zegt dat de nieuwe wet eigenlijk niet past bij studenten, omdat zij die flexibiliteit juist wel willen. Maar het mooie van de wet is dat je het aanbod voor een vast aantal uren gewoon mag afslaan. En dat doen onze studenten ook! Hoe we dat weten? Dit hebben we gecheckt bij onze studenten. Want je zou maar vastzitten aan vaste uren terwijl je in het nieuwe semester echt meer tijd nodig hebt voor je studie... Dus wij maken ons er niet druk om. Een overgrote meerderheid van onze studenten slaat het aanbod af en verkiest flexibiliteit boven een vast aantal uren.


Werkgevers betalen een lagere WW-premie voor werknemers met een vast contract dan voor werknemers met een flexibel contract


Hans: “Dit geldt voor alle bedrijven met flexkrachten, dus ook voor ons.”

En nu verder?

“We hebben onze dienstverlening zo ingericht, dat de Wab maar beperkt invloed heeft op onze studenten en opdrachtgevers”, concludeert Hans.

SUSA levert nog steeds maximale flexibiliteit. En daar gaat het natuurlijk om!
Hans de Wolff

Algemeen Directeur, SUSA