Studenten als sleutel tot zorginnovatie tijdens dubbele vergrijzing

6 maart 2024 Leestijd: 4 minuten
Header Zorg

Met een steeds groter wordende groep ouderen en een hogere gemiddelde leeftijd is de vergrijzing een grote last op onze arbeidsmarkt en ons zorgstelsel. Tel daar de bezuinigingen in de zorg bij op en we kunnen er niet meer omheen: het is niet de vraag óf we moeten vernieuwen, maar hóe. Verschillende scenario's liggen op tafel om deze problemen te tackelen, maar de gouden formule lijkt lastig te vinden. Met deze dubbele vergrijzing die ons uitdaagt, is het tijd voor creatieve oplossingen. En raad eens wie daar een sleutelrol in kunnen spelen? Juist, studenten! Benieuwd hoe zij kunnen schitteren in de zorgsector? Lees dan snel verder! 

De uitdaging: dubbele vergrijzing

De komende jaren gaat het Nederlandse bevolkingsplaatje er flink anders uitzien. Aan de ene kant zien we een groeiende groep 65-plussers die steeds langer leven, terwijl de ‘werkende leeftijden’ naar verwachting stagneren rond 2025 (UWV, 2023). Dit betekent dat de balans tussen werkenden en gepensioneerden steeds schever wordt, terwijl de vraag op de arbeidsmarkt alleen maar zal toenemen. Waar je vroeger, volgens econoom Mathijs Bouman (NOS, 2024), één pensionado op de vijf werkenden had, is de verhouding tegenwoordig 1 op 3. De verwachting is dat dit gaat toenemen naar 1 op 2. De uitdagingen op de arbeidsmarkt zullen dus nog lang aanhouden.  

De razendsnelle vergrijzing zorgt ervoor dat het schrijnende personeelstekort in de zorg alleen maar groter wordt. Dit vraagt om innovatieve oplossingen zoals het werk anders organiseren, het behouden van personeel voor langere tijd en het aanboren van nieuw talent. 

Deze plannen liggen er nu

Van technische snufjes, tot flexibele aanpassing in werkuren; de zorgsector heeft al het een en ander uit de kast getrokken om de zorg zo efficiënt mogelijk te maken. Hoe dan? Dit zijn de plannen die nu op tafel liggen (V&VN, 2017): 

  • Verminderen administratieve lasten: de oneindige papierberg aan vragenlijsten en waslijsten aan administratie zijn niet meer van deze tijd. Met nieuwe voorstellen om bestaande wet- en regelgeving te versimpelen of te schrappen, moeten deze administratieve lasten afnemen. 
  • Technologische oplossingen: met de snelle ontwikkeling van technologie is het hoog tijd om hier gebruik van te maken. Medische apparaten moeten routineklussen van het zorgpersoneel verlichten, zoals het meten van de bloeddruk, hartslag en ademhaling.  
  • Salarisverhoging: eindelijk! Vooral de jongere garde ziet meer geld als dé factor om eerder in de zorg te gaan werken. Dit is de perfecte manier om zorgpersoneel te werven én te behouden.  
  • Aantrekken jongeren en zij-instromers: om het personeelstekort echt aan te pakken, moeten de deuren wagenwijd openstaan. Weg met obstakels zoals een numerus fixus: opleidingen moeten meer toegankelijk worden gemaakt voor iedereen die wil instromen.  
  • Zelfredzaamheid verhogen: de zorgsector heeft als uitgangspunt dat iedereen zo lang mogelijk zelfredzaam is en min mogelijk afhankelijk van zorg.  Dat kan alleen door te zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig en vitaal blijven.
  • Inzetten vrijwilligers en mantelzorgers: het inzetten van vrijwilligers en mantelzorgers kan een enorme ondersteuning zijn voor het zorgpersoneel. 

Kortom, terwijl vrijwilligers en mantelzorgers een belangrijke rol spelen in het ontlasten van het zorgpersoneel, zijn er ook nieuwe, enthousiaste handen nodig om de zorgsector te versterken. Hoe komen we dan aan extra handen in de zorg? Simpel: studenten!  

Studenten: meer dan alleen een pleister op de wond

De al grote personeelstekorten in de zorg zullen de komende jaren alleen maar oplopen als er nu geen actie wordt ondernomen. Het is daarom de hoogste tijd om studenten in te zetten als extra ondersteuners in de zorg. In 2019 gaf bijna de helft van de studenten aan dat een positieve impact maken op de samenleving één van hun prioriteiten is (Deloitte, 2019). Dit laat zien dat ze op zoek zijn naar betekenisvol werk, waar ze met hun frisse blik en technologische vaardigheden een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren. Met hun hart voor het helpen van anderen dragen zij graag hun steentje bij in de zorg naast hun studie. Doordat zij megaflexibel zijn, kunnen ze hun studie moeiteloos combineren met hun bijbaan en vullen ze gemakkelijk de gaten in het rooster op. Dit alles zorgt ervoor dat zij de ideale kandidaten zijn om de grote tekorten in de zorgsector te verminderen. 

SUSA helpt je graag

Bij SUSA maken we al meer dan 75 jaar grote veranderingen mee. Wij zien deze uitdaging in de zorg dan ook vooral als kans. We begrijpen de unieke positie van studenten in het hedendaagse zorglandschap en zetten ons in om hen te koppelen aan zorginstellingen die ons goed kunnen gebruiken. Door studenten te voorzien van flexibele, betekenisvolle bijbanen in de zorg, leveren niet alleen directe bijdrage aan het oplossen van personeelstekorten, maar investeren we ook in de toekomst van zowel de studenten als de zorgsector zelf. Dat is niet alleen fijn voor nu, maar ook voor de toekomst van je organisatie! Benieuwd wat SUSA voor jou kan betekenen, of even sparren voer jouw uitdagingen? Neem dan contact met ons op! 

Irene van der Berg, Projectmanager Zorg bij SUSA
Irene van der Berg, Projectmanager Zorg bij SUSA
Vragen? Neem contact op met

Irene van den Berg

SUSA flexibel studentenwerk
Maliebaan 87
3581 CG Utrecht

Tijdens het schrijven van dit artikel benaderden we de volgende bronnen:

- Deloitte (2019). The Deloitte Global Millennial Survey 2019. https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/global/Documents/About-Deloitte/deloitte-2019-millennial-survey.pdf 

- NOS (2024). Vergrijzing dwingt tot harde keuzes in de zorg: 'Niet alleen arbeidsmigratie'. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2505083-vergrijzing-dwingt-tot-harde-keuzes-in-de-zorg-niet-alleen-arbeidsmigratie

- UWV (2023). Demografische veranderingen op de arbeidsmarkt: meer doen met minder mensen. https://www.uwv.nl/nl/nieuws/demografische-veranderingen-op-de-arbeidsmarkt-meer-doen-met-minder-mensen

- V&VN (2017). Personeelstekorten in de zorg: Oplossingen van de werkvloer. https://www.venvn.nl/media/zz1id4zv/personeelstekorten-zorg-oplossingen-van-de-werkvloer.pdf