4 uitdagingen op de arbeidsmarkt in 2025 (en hoe je ze aanpakt met jobcarving)

7 april 2025 Leestijd: 4 minuten
SUSA Fotografie 02646

De arbeidsmarkt in 2025 voelt als een uitdagende puzzel: de stukjes passen niet altijd en het kost moeite om alles op zijn plek te krijgen. De vergrijzing slaat toe, jonge talenten zijn schaars en technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Terwijl werkgevers alle zeilen bijzetten om personeel te vinden en te behouden, blijft het een flinke uitdaging om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. Hoe ga je als organisatie om met deze complexe dynamiek? We duiken in de belangrijkste trends en kijken daarna naar een mogelijke oplossing: jobcarving. 

Vergrijzing en ontgroening

Het is zover: de babyboomers nemen massaal afscheid van de arbeidsmarkt. Wat betekent dit? Een enorme uitstroom van ervaren krachten, zonder voldoende jonge talenten om deze posities op te vullen. We noemen dit ook wel ‘ontgroening’ – en nee, niet in de studentikoze zin van het woord. Het gaat om een structureel tekort aan jonge werknemers die de opengevallen plekken kunnen invullen (UWV, 2023). 

Hierdoor ontstaat een stevige generatiekloof: jongeren die wel de arbeidsmarkt betreden, missen vaak de ervaring en vaardigheden die hun voorgangers jarenlang hebben opgebouwd. Deze dynamiek legt extra druk op sectoren als zorg en techniek, waar kennis en ervaring cruciaal zijn. 

War for talent

De zoektocht naar gekwalificeerd personeel lijkt steeds meer op een aflevering van Expeditie Robinson: wie blijft er over? Vooral in sectoren als technologie en de zorg woedt een felle strijd om talent. Bedrijven bieden niet alleen riante salarissen, maar ook aantrekkelijke secundaire voorwaarden zoals flexibele werktijden en groeikansen (Business Insider, z.d.). 

Het probleem is alleen dat de vijver waarin wordt gevist steeds leger raakt. Kwalitatief hoogstaand personeel is schaars, en de concurrentie om hen aan te trekken is moordend. Dat vraagt om creativiteit, want als je doet wat iedereen doet, vis je uiteindelijk achter het net. 

Technologische ontwikkeling

In de wereld van vandaag volgen technologische vernieuwingen elkaar zo snel op dat organisaties continu in beweging moeten blijven. Van automatisering tot AI, de mogelijkheden zijn eindeloos – maar ze vereisen wel up-to-date kennis en vaardigheden (CPB, 2023).

Deze ontwikkelingen zorgen ook voor een verschuiving in de arbeidsmarkt: traditionele banen verdwijnen en maken plaats voor specialistische functies. Dit leidt tot nieuwe uitdagingen op het gebied van werving en scholing, omdat veel medewerkers simpelweg niet beschikken over de benodigde skills. 

Mismatch tussen onderwijs en praktijk

Veel opleidingen lijken nog in de vorige eeuw te zijn blijven hangen. Studenten verlaten de schoolbanken vol enthousiasme, maar botsen vervolgens keihard tegen de realiteit van de arbeidsmarkt aan. Functies vragen om specialistische kennis die simpelweg niet op school is aangeleerd (Zipconomy, 2024).

Het gevolg? Veel afgestudeerden belanden niet in hun vakgebied of hebben extra scholing nodig om hun eerste stappen in de praktijk te kunnen zetten. Voor werkgevers betekent dit tijd en kosten investeren in opleidingen, terwijl de druk om snel gekwalificeerd personeel te vinden alleen maar toeneemt. 

Jobcarving als oplossing

Met al deze uitdagingen klinkt het misschien alsof de arbeidsmarkt muurvast zit. Maar gelukkig is er een manier om zowel de krapte als de mismatch aan te pakken: jobcarving. Dit is een methode waarbij functies worden opgesplitst in takenpakketten die beter aansluiten bij de vaardigheden van verschillende medewerkers.

Door routinematige en administratieve taken te bundelen en door te schuiven naar ondersteunende functies (voor bijvoorbeeld studenten), creëer je ruimte voor gespecialiseerde rollen waarin medewerkers hun expertise optimaal kunnen benutten. Dit maakt functies aantrekkelijker én efficiënter.

Daarnaast biedt jobcarving kansen om jonge werknemers laagdrempelig in te laten stromen, terwijl ervaren medewerkers zich kunnen richten op complexe vraagstukken. Het combineren van junior- en seniorrollen zorgt voor kruisbestuiving van kennis en ervaring. Dit bevordert niet alleen de doorstroom, maar houdt ook waardevolle expertise binnen de organisatie. 

Waarom jobcarving in 2025 onmisbaar is

De arbeidsmarkt vraagt om innovatieve oplossingen om de krapte te overwinnen. Door functies slim in te richten via jobcarving, speel je flexibel in op de veranderende vraag. Zo creëer je werkplekken die aantrekkelijk zijn voor zowel jong talent als ervaren medewerkers. 

Meer weten over jobcarving?

In onze whitepaper lees je alles over de belangrijkste uitdagingen op de arbeidsmarkt en hoe jobcarving kan helpen om deze te overwinnen. Ontdek wat jobcarving precies inhoudt, waarom het zo’n krachtige tool is en hoe je het in 6 stappen kunt toepassen. We delen inspirerende cases en succesverhalen, en geven je concrete cijfers en inzichten om meteen mee aan de slag te gaan.

Diew
Diew
Meer weten over SUSA?

Diewertje Gnoth

Business Consultant
SUSA

 

Plan hier een call, of neem contact op:

Bronnen

- UWV. (2023). Demografische veranderingen op de arbeidsmarkt: meer doen met minder mensen. Geraadpleegd van https://www.uwv.nl/nl/nieuws/demografische-veranderingen-op-de-arbeidsmarkt-meer-doen-met-minder-mensen

- Business Insider Nederland. (z.d.). Zo is het in Nederland gesteld met de war for talent: het gigantische gebrek aan tech-talent. Geraadpleegd van https://stories.businessinsider.nl/zo-is-het-in-nederland-gesteld-met-de-war-for-talent-het-gigantische-gebrek-aan-tech-talent/index.html

- Centraal Planbureau. (2023). Technologie, de arbeidsmarkt en de rol van beleid. Geraadpleegd van https://www.cpb.nl/technologie-de-arbeidsmarkt-en-de-rol-van-beleid

- Zipconomy. (2024). Mismatch onderwijs en arbeidsmarkt: hoe dichten we de kloof bij tekortberoepen. Geraadpleegd van https://www.zipconomy.nl/2024/10/4e-arbeidsmarktpoort-over-mismatch-onderwijs-en-arbeidsmarkt-hoe-dichten-we-de-kloof-bij-tekortberoepen/