Zo wordt je reistijd productieve studietijd

16 maart 2017 Leestijd: 3 minuten

Mensen kijken, een serie bingewatchen, op de treinstoel meedansen met je favoriete liedje of slapen (met open mond). Wat doe jij tijdens je reis met het ov? Gebruik je tijd efficiënt en maak van je reistijd studietijd. Zo ben je – voor je gevoel – eerder op je bestemming dan wanneer je uren uit het raam moet koekeloeren, én houd je tijd over voor leuke(re) dingen.

Studeren Tijdens Treinreis Afbeelding Blogpost

De voordelen

• Je bespaart tijd, thuis hoef je ongetwijfeld minder lang door te werken

• Je hebt geen excuus meer, je zit toch te wachten: dan kun je net zo goed alvast leren voor dat tentamen

• Studieontwijkend gedrag is minder aantrekkelijk, want wat ga je doen?

• Je bent productiever dan wanneer je thuis ‘even snel’ wat andere klusjes op kunt pakken

• Je reistijd vliegt voorbij – time flies when you’re having fun (grapje!)

Wat is de beste plek in de trein of bus om te studeren

Studeren in de trein (of bus): er zit een hele strategie achter die we je nu gaan verklappen.

Reis je met de trein? Zoek dan een plekje in het midden van de coupé zodat er zo min mogelijk mensen langslopen, je geen last hebt van deuren die openzwiepen, etc. In de bus neem je juist een plek achterin. Al moet je het geluid van de motor dan wel kunnen handelen.

Terug naar de trein. Hoe gezellig zo’n vierzitter ook is: doe het niet! Kun je een soloplek bemachtigen, ga hiervoor. Niet gevonden? Kies dan voor twee stoelen en hoop vurig dat je geen smakkende of bellende buurman naast je krijgt. Ga altijd op zoek naar de stiltecoupé. Uit zelfbescherming – lang bellen met je vrienden zit er dan ook niet meer in – maar ook zodat je niet wordt gestoord. En neem als het kán de intercity, de meeste sprinters en bussen hebben namelijk geen tafeltjes.

Wat kun je makkelijk in het ov doen?

Complete assignments uitwerken en een briljant standpunt voor je paper bedenken gaat misschien wat lastig in het ov, maar er is genoeg wat je wél kunt doen. Aantekeningen teruglezen of uitwerken bijvoorbeeld, colleges terugkijken en je studieboek doorworstelen. Of, één van onze favorieten: jezelf overhoren met een app zoals Quizlet, Drillster of Brainscape.

Misschien voor de hand liggend, maar sla alle documenten die je nodig hebt offline op, zodat je niet afhankelijk bent van niet altijd even stabiele wifi’s. Of sluit een telefoonabonnement af met onbeperkte data en maak een hotspot voor jezelf. Maar van de prijs van zo’n abonnement word je als student niet heel happy.

Wat heb je nodig voor een goede studiesessie in het ov?

Naast inzet en opperste concentratie niets bijzonders eigenlijk. Alles wat we nu gaan noemen, gooi je waarschijnlijk toch al in je tas. Zoals je studieboeken, iets te snacken, je telefoon/tablet/laptop om colleges terug te kijken en aantekeningen te lezen of maken. En voor menig student onmisbaar: muziek.

Je muziek zou je ook zomaar eens ergens anders voor nodig kunnen hebben. Zo hoorden wij laatst een mooi verhaal van iemand die een lange reis voor de boeg had en flink aan het studeren was geslagen. Hij ging lekker, maar plots klonk het naast hem “Ben je van plan om nog lang door te typen?”. Ja, dat was hij eigenlijk wel, antwoordde de student. “Ik heb er last van, het doet me aan werk denken en dat is precies waar ik – nu ik net terug ben van vakantie – even niet aan wil denken”. Het werd uiteindelijk alsnog een productieve rit voor de student. Hij bood zijn medereiziger namelijk zijn iPod aan en kon zijn huiswerk afmaken.

Studeerse!