Dé studenten drankspellen anno 2024

2 januari 2024 Leestijd: 4 minuten

Het weekend staat weer bijna voor de boeg dus dat betekent voor de meesten dat je lekker met je maten bij elkaar komt voor pre-drinks voor het uitgaan. Daar hoort naast goede muziek ook zeker een gezellig spelletje bij. Zo kennen we natuurlijk allemaal de klassiekers zoals Kingsen en pesten. Maar ook drankspelltjes gaan met hun tijd mee, en zo ontstonden bijvoorbeeld spellen als ‘Opus’, ‘Stresspong’ en ‘Pisk Mig Hårdt!!!’. Erg leuk, maar we snappen dat je deze spellen nu misschien (letterlijk) uitkotst. Maar wees niet getreurd! We hebben een nieuwe lijst met drankspellen anno 2024 die jij en je vrienden helemaal kapot kunnen spelen om die avond goud te maken!

SUSA Fotografie 01901 (1)

Spellen met Dobbelstenen

We kennen allemaal wel een aantal dobbelspellen, maar met onderstaande spellen begin je pas echt te concurreren op een nieuw niveau!

 

Dubble-o-seven? 7 dubbel eleven!

Bij dit spel is het de bedoeling dat je de strijd aangaat met je vrienden. Zo gooi je om de beurt twee dobbelstenen. Is de waarde van de dobbelstenen in totaal 7 of 11? Of gooi je twee dezelfde dobbelstenen? Yeheees! Jij mag iemand uitkiezen die zijn glas moet adten. Terwijl deze persoon drinkt, mag jij zo snel en vaak mogelijk opnieuw gooien. Gooi je weer raak voordat het glas leeg is? Dan moet degene die jij hebt gekozen het glas weer tot de rand vullen en ga jij weer gooien. Lukt het diegene om het glas leeg te drinken voordat jij raak gooit? Dan mag deze weer beginnen met gooien en gooi je weer om de beurt de dobbelstenen. Dit spel zorgt in ieder geval voor een lekkere strijdlustige sfeer 😉

Fritzen

Bij dit spel is het de bedoeling dat je met 6 dobbelstenen of heel hoog (hoger dan 30) gooit of heel laag (onder de 10). Wanneer je aan de beurt bent, mag je maximaal 5 worpen doen. Na elke worp mag je ervoor kiezen om dobbelstenen te laten liggen (dit is slim als deze of heel laag zijn of heel hoog). Wanneer je hoger dan 30 gooit, zijn de punten die boven de 30 zijn het aantal slokken dat je mag uitdelen aan je vrienden. Gooi je onder de 10? Dan mag je het aantal punten onder de 10 uitdelen in slokken aan anderen. Gooi jij precies 10? Winnen! Dan mag je een adtje uitdelen aan iemand. Maar bij dit spel is het niet de hele tijd lang leven de lol (je kunt immers niet altijd 6 gooien 😉). Wanneer jij tussen de 10 en 30 gooit, moet je het aantal punten dat je onder de 30 of boven de 10 gooit, zelf drinken

Adrenaline kick nodig?

Je hebt vaak eigenlijk niets meer nodig dan een pakje kaarten en een goed humeur om je avond te laten slagen. Zeg maar gedag tegen ‘Fuck de Dealer’ en ‘bussen’, en verwelkom de onderstaande spellen!

 

Boer zoekt vrouw

Voor dit spel pak je evenveel kaarten als spelers en zorg je ervoor dat er minimaal 1 boer in en 1 vrouw in de stapel zit. Vervolgens wordt er één glas of shot in het midden van de tafel gezet. Wanneer de kaarten zijn verdeeld, sluit degene die de boer heeft getrokken de ogen en telt af van 10 naar 0. Degene die de vrouw heeft getrokken, drinkt het glas leeg of neemt het shotje en probeert hierbij geen geluid te maken. Het spel heet namelijk niet voor niets ‘Boer zoekt vrouw’, dus de boer moet na het aftellen raden wie de vrouw is. Heeft de boer het goed? Dan verdeel je de kaarten opnieuw en begin je weer met een nieuwe ronde. Heeft de boer het fout? Dan neemt diegene een slokje van z’n glas. Om het spannender te maken kun je afspreken dat de boer maar 5 seconden hoeft te tellen of kun je meerdere boer- en vrouw-kaarten in de stapel stoppen. Zo zit er lekker wat actie in het spel, wat gegarandeerd zorgt voor een goede sfeer!

 

Demarreren

Bij dit spel krijgt elke speler 4 kaarten en wordt vervolgens de eerste kaart van de stapel omgedraaid. De speler links van de deler begint met het opleggen van een kaart en telt de waarde op van de twee kaarten die op elkaar liggen. Hierbij noemt de speler het totaal van de kaarten hardop. Om de beurt te beëindigen, trekt de speler een kaart. Is de speler vergeten een kaart te pakken en heeft de volgende speler al een kaart gepakt? Pech, dan speelt deze speler het spel met minder kaarten. Wanneer de volgende speler begint en een kaart op de aflegstapel legt, moet hij nu het totaal van de 3 kaarten op de aflegstapel hardop benoemen. Het doel van het spel is om het totaal onder de 100 punten te houden. Komt het totaal boven de 100 uit? Dan verliest de speler die de laatste kaart heeft opgelegd en deelt de volgende ronde. Nu denk je misschien daar is niks aan, aangezien je na een paar beurten gemakkelijk boven de 100 komt. Maar niks is minder waar! Er zitten namelijk speciale kaarten in het spel. De kaarten 2 t/m 9 hebben hun eigen waarde als getal;

  • Boer: maakt van het totaal altijd 96;
  • Vrouw: is doorzichtig, telt dus als 0;
  • Heer: draait de volgorde van de beurten om en telt als 0;
  • Aas: telt als +1 of als +11;
  • Joker: wisselt de getallen om, dus 43 wordt 34, 52 wordt 25.

Maar waarom is dit dan een drankspel vraag je je wellicht af? Nou, er zitten nog een paar regels verbonden aan sommige totaalgetallen:

 

  • Zorgt jouw kaart ervoor dat het totaal boven de 100 komt? Dan drink je 10 slokken.
  • Komt het totaal op een veelvoud van 10 (let op: geldt niet bij het opleggen een vrouw of heer)? Dan neem je dit veelvoud in slokken: 5 bij 50, 7 bij 70 etc.
  • Is het totaal 99 en kan je een aas opleggen? Dan is het totaal 110 en heb je verloren, maaaar… je mag iemand “mee het graf innemen” en 10 slokken aan diegene uitdelen!
  • Vergeet iemand wat het totaal is wat op de aflegstapel ligt? Dan is diegene duidelijk niet aan het opletten en neemt deze een adtje des!

Nou, toch wel een goed drankspel, he?

Ook met een pak simpele, ouderwetse kaarten kun je leren te escaleren. Denk bijvoorbeeld aan de klassiekers Fuck de Dealer, Kingsen, Bussen of Paardenrace. In welk gezelschap je ook bent en wat je plannen ook zijn, deze parels zijn altijd het begin van een legendarische avond.                      

Komen de harten, schoppen, ruiten en klaveren inmiddels wel je neus uit? Pak het dan creatiever aan met kaartspellen als ‘Cards Against Humanity’ of ‘What Do You Meme?’. We kunnen je wel tot in de details alle regels van ieder drankspel gaan voorkauwen, maar maakt het uiteindelijk echt wat uit? Doe vooral wat je leuk vindt, verzin je eigen ludieke regels en drink zoveel als je zelf wilt. Het is jouw feestje!

Wil jij een avondje jouw smaakpapillen niet verzuren met €3,- wijn of goedkope biertjes? Check dan snel onze vacatures en geniet binnenkort van lekkere cocktails!