Balans in je leven

15 mei 2023 Leestijd: 5 minuten

Balans. En nee, dan bedoelen we niet dat orgaan tussen je oren, maar een gezonde mix tussen vrije tijd en verplichtingen. Want eerlijk is eerlijk, het is door de stijgende prestatiedruk, overvolle sociale agenda’s en FOMO is het af en toe best wel moeilijk om hier een gezonde balans in te vinden. Het is belangrijk dat je niet alleen financieel stabiel bent, maar ook mentaal! Niet gevreesd! Die balans komt er wel, je moet er alleen even een beetje je best voor doen. Dit zijn dé 5 tips om balans in je leven te krijgen!

Balans Blog2

Van To-Do naar Ta-Da!

Iedereen en z’n buurman heeft het waarschijnlijk al tegen je gezegd, maar plannen is echt wel een pareltje voor een chille mind. En ook wij hebben er al over geschreven. Nu willen we natuurlijk niet tegen je zeggen dat je altijd alles voor 100% uitgestippeld moet hebben (een beetje spontaniteit in je leven doet wonderen), maar het is wel lekker om de hoofdzaken goed te onderscheiden van de bijzaken. Zorg er in ieder geval voor dat jouw studieplanning realistisch is. Dat betekent dat je dus ook je sociale agenda er even naast moet leggen. Feestje gepland op de vrijdagavond? Grote kans dat je op zaterdag dan niet al om 09.00 uur met je neus in de boeken zit. Maak dus een planning waarvan je zeker weet dat deze haalbaar is, waardoor je niet in onnodige stress belandt.

 

Heb je de concentratie van een fruitvlieg? Probeer dan eens een andere studiemethode zoals de Pomodoro! En nee, dat is niet een andere variant van een tomaat, maar een techniek waarmee je 45 minuten studeert en 15 minuten pauzeert. Geloof ons: wonderen voor je studiemind! Trouwens, klaar met je planning voor de dag? Zet dan een lekkere dikke, duidelijke punt achter die studiedag. Want zonder ontspanning kan die stof niet in je hersens blijven zitten!

Iets om naar uit te kijken

Studieverplichtingen done? Check! Door naar de leuke dingen in het leven: je sociale agenda. Om het studeren of werken allemaal wat dragelijker te maken, adviseren we jou bij deze om festivals, uitjes, drankjes op het terras, een dagje weg met je oma of een filmmarathon in te plannen na je deadlines en/of tentamens. Waarom? Dan heb je wat om naar uit te kijken en jezelf te belonen voor al je harde werk. Maak van tevoren een lijstje met alle dingen die je wil gaan doen met je vrienden, huisgenoten of alleen. Lijstje af? Dan ben je ready na je tentamens om dat lijstje eens goed af te werken. Zie het als een soort after-tentamen bucketlist

Ultiem ontspannen

Adem in… adem uit… tegenwoordig is mindfulness best wel populair. Of dat alleen voor zweverige mensen is? Zeker niet! Meditatie of ademhalingsoefeningen kunnen jou als über-hippe student zeker helpen om je hoofd even tot rust te laten komen en totaal te ontspannen. Zo zorgt meditatie voor het verminderen van stress, verhoogt het de concentratie en verbetert het je slaapkwaliteit én humeur. Alleen maar voordelen als het ons vraagt. Op het web zijn er duizenden verschillende dingen te vinden om mee te beginnen, maar waar moet je dan beginnen? Bekijk de ademhalingsoefening hiernaast eens! 

Ben je toch iets meer van de apps? Ook dan zit je gebakken. Zo heb je bijvoorbeeld verschillende gratis apps die je als meditatie-dummie heel goed kan gebruiken:

  • Insight Timer – met deze app heb je maar liefst 5 apps in 1. Zo heb je niet alleen meditatie oefeningen, maar ook slaap- ademhalings- en yoga oefeningen. Hiernaast kan je ook een journal bijhouden, je mood van de dag aangeven en krijg je elke dag een inspirational quote. En dat allemaal gratis! 
  • Calm – klaar om lekker aan je gezondheid en geluk te werken? Calm is hier de perfecte app voor. Zo kan je bijvoorbeeld aan je slaapkwaliteit werken, werken aan vermindering van stress of je focus verbeteren.
  • VGZ Mindfulness – voor deze app hoef je niet verzekerd te zijn bij VGZ, maar ben je wél verzekerd van meer dan 100 oefeningen om aan je mind te werken. Van yoga-oefeningen tot slaapmeditatie, je kan ’t in deze gratis app vinden.
  • Breathing app – essentieel voor je leven: ademhalen! Met deze app heb je verschillende ademhalingsoefeningen waarmee jij weer even tot rust kan komen. 

Maar is meditatie dan het enige middel? Zeker niet. Voor minder stress en een betere nachtrust kan je namelijk ook een dagboekje bijhouden voordat je gaat slapen. Pieker je bijvoorbeeld vaak? Dan helpt het om deze gedachten van je af te schrijven, om zo met een leeg hoofd te gaan slapen. Naast dat het helpt om je hoofd leeg te maken, kan het ook zorgen voor nieuwe inzichten en brengt het ontspanning. Je wordt namelijk even gedwongen om je terug te trekken en even alle aandacht aan jezelf te besteden. Tip: leg je dagboekje samen met een pen op je nachtkastje, zodat je eraan herinnerd wordt dat je even wat moet schrijven. Oh, en koop een leuk boekje en een lekker schrijvende pen, zodat je extra schrijf-plezier krijgt!

Even nee tegen rosé

Oké, misschien moet je niet ál je vrije dagen volplannen na je deadlines of tentamens. Een beetje rust nemen is namelijk ook wel eens goed. En je moet je al helemaal niet volplannen om je FOMO-honger te stillen. Want heb je nou écht zin om met je studievrienden drie avonden achter elkaar uit te gaan? Waarschijnlijk niet. Af en toe is het juist goed om even stellig nee tegen rosé te zeggen. Maar hoe onderscheid je fear of missing out van echt zin hebben in iets?

Het Rode Kruis heeft het op een rijtje gezet:

  • Je hebt het idee dat je iets mist al je er niet bij bent, waar veel anderen die jij kent wel bij zijn;
  • Je voelt je onrustig als je een avond niks gepland hebt;
  • Je hebt het idee dat anderen altijd leuke dingen doet en jij er niet bent;
  • Je hebt het idee dat je het maximale uit elk moment van de dag moet halen.

Laten we er even stilstaan: je hoeft echt niet elk moment van de dag jouw volle 100% te geven. Soms hoef je nou eenmaal gewoon even niets. Je hoeft niet bij elke stapavond te zijn als je daar eigenlijk geen zin in hebt, en je hoeft al helemaal geen dingen te doen die je te veel energie kosten. Sociale activiteiten moeten je namelijk vooral veel energie geven! Wat heb je er anders aan? Juist. Geen ene moer. Durf eens nee te zeggen. Wij hebben gehoord dat je ruggengraat daarvan gaat terug groeien. ;-)

SUSA brengt je in balans

Ben je na deze tips mentaal stabiel, maar is je bankrekening nog lichtelijk labiel? Dan raden wij jou sterk aan om met een flexibele bijbaan via SUSA je levensbalans wat op te krikken! Zo kan je jouw uren flexibel inplannen, werk je met andere studenten, verdien je een lekker zakcentje én als kers op de taart: werken zonder gezeik! Benieuwd naar welke vacatures er op dit moment open staan? Check het hier en ga aan de slag via SUSA!