Zzzzzo fiks jij je slaapritme!

29 mei 2023 Leestijd: 4 minuten

Uitgaan tot in de late uurtjes of een nachtje doorhalen studerend voor je tentamens: we zijn er allemaal wel eens schuldig aan geweest. Maar hoe voelde je je die ochtend erna? Juist, afgepeigerd. Studenten slapen over het algemeen al niet te best vanwege studiestress, piekeren of urenlang scrollen door die telefoon. En dat terwijl een goed slaapritme juist zo belangrijk is voor je mentale en fysieke gezondheid. Je hersenen krijgen de kans zich te reinigen, je verwerkt je emoties beter en je slaat beter op wat je overdag hebt geleerd. Genoeg redenen om aan je slaapritme te werken, toch? Lees hier dus snel onze 5 tips om jouw slaapritme weer te fiksen!

Slapende Student

1) Voorbereiding is het halve werk

Wist jij dat een vast slaapritme ontzettend belangrijk is, óók in het weekend? Ja, we weten dat dat ontzettend saai klinkt, maar zo ontwikkelt jouw lichaam een natuurlijk slaap-waakritme. En dat zorgt ervoor dat jij een stuk opgewekter wakker wordt én je de hele dag een stuk productiever bent. Om goed te kunnen functioneren, is het belangrijk dat je zo’n 7 à 9 uur per nacht slaapt. Dus stel die vaste bedtijden en wekkers maar alvast in voor jezelf.

2) Weg met dat scherm!

Heb jij moeite om ’s avonds in slaap te vallen en lig jij vaak te woelen in je bed, waardoor je vaak korter slaapt? Grote kans dat jij hier met een paar simpele aanpassingen geen last meer van hebt. Vermijd bijvoorbeeld eten en drinken waar je wakker van wordt zoals cafeïne en zware snacks voor je gaat slapen. Stop daarnaast een uur voor het slapengaan met het gebruiken van schermen zoals je telefoon, laptop of tv en zorg voor ontspanning. Het blauwe licht in deze schermen zorgt er namelijk voor dat jij wakker blijft. Maar hoe ontspan jij nou als je niet meer kunt genieten van ‘Kopen Zonder Kijken’ en ‘Echte Gooische Moeders’ voor het slapengaan?! Simpel! Maak voor je gaat slapen een korte wandeling, neem een warm bad, doe wat ontspanningsoefeningen of luister naar rustige muziek. Wedden dat jij als een blok in slaap valt?

3) Creëer de optimale slaapplek

Om lekker te kunnen slapen, is het belangrijk dat jouw slaapkamer als een oase van rust aanvoelt. Dus geen rondslingerende kleren, verpakkingen en felle kleuren. Probeer je kamer opgeruimd te houden en zorg ervoor dat er geen afleidingen zijn zoals bijvoorbeeld een tv. Daarnaast is jouw bed geen bibliotheek, bioscoop of restaurant, maar een plek om in te slapen. Het is dan ook belangrijk dat jij jouw bed niet gebruikt om huiswerk in te maken, films te kijken of in te eten. Zo weet jouw lichaam dat als je in bed gaat liggen, het tijd is om helemaal tot rust te komen. Is jouw kamer erg licht? Hartstikke chill voor overdag, maar dit werkt niet mee als jij ’s avonds in slaap probeert te komen. Zorg daarom voor verduisterende gordijnen of gebruik desnoods een slaapmasker om in slaap te komen. Wanneer het donker is in jouw kamer is het namelijk makkelijker om in slaap te komen. Dim de lichten in je kamer dan ook twee uur voordat je gaat slapen, zodat jouw lichaam zich kan voorbereiden om te gaan slapen. Is het tijd om op te staan? Gooi dan meteen jouw gordijnen en raam open. De frisse lucht en het licht zorgen er samen voor dat jouw lichaam op een veel natuurlijkere manier op kan starten dan wanneer jij 10 kopjes koffie naar binnen gooit. Op deze manier voel jij je helemaal fris en fruitig als jij opstaat en kan jij weer knallen!

4) Denk overdag ook aan je slaap

Wist jij dat als jij overdag genoeg beweegt jij ’s avonds als een roosje slaapt? Overdag lekker bewegen, zorgt er namelijk voor dat jouw slaapritme wordt bevorderd. Door te bewegen, worden de niveaus van stresshormonen als adrenaline en cortisol verlaagd, waardoor je meer energie krijgt en uiteindelijk beter slaapt. Zorg er daarom voor dat je minstens 30 minuten per dag beweegt. Kijk wel uit dat je niet net voor het slapen intensief gaat sporten, anders lig je straks te stuiteren in je bed. Lig jij ’s nachts te piekeren in bed en dwalen jouw gedachten alle kanten op? Stel dan overdag een piekerkwartiertje in. Zo kun jij tussen jouw bezigheden door even nadenken over bepaalde dingen en hoef je dit niet in bed te doen wanneer jij je slaap nodig hebt. Wat daarnaast helpt, is om op te schrijven waarover je piekert. Het schrijven helpt je namelijk om bepaalde ervaringen te verwerken. Door je emoties en gevoelens op papier te zetten, worden hersenfuncties geactiveerd die ervoor zorgen dat jij rustiger in jouw koppie wordt. Heb jij slecht geslapen? Het is ontzettend verleidelijk om in jouw bed te gaan liggen en een dutje te doen. Maar wanneer jij overdag slaapt, raakt jouw slaapritme weer in de war en val je in de avond minder snel in slaap. Heb jij echt het idee dat je instort? Doe dan een powernap van maximaal 30 minuten. Met dit korte dutje verlaag jij jouw stressniveau én verhoog je jouw productiviteit. Zo kan jij weer vol energie verder met jouw dag. Zorg er wel voor dat je écht niet langer dan een halfuur jouw ogen sluit, want anders beland je in een diepere slaapcyclus en word jij mega suf wakker.

5) Houd een slaapdagboek bij

Kom je er nou niet helemaal achter waarom je jouw slaap niet helemaal kan fiksen? Start dan met het bijhouden van je slaap. Schrijf op hoe je hebt geslapen, hoe lang je hebt geslapen, hoe laat je naar bed ging en hoe laat je opstond. Maar ook wat je hebt gedaan voordat je ging slapen en hoe je je voelde toen je wakker werd. Door deze dingen op te schrijven kan je een goed beeld krijgen van wat wel of niet helpt bij een goede nachtrust. Een paar keer helemaal fresh wakker geworden? Schrijf het op! Zo kan je die specifieke routine herhalen en testen of dit werkt voor jouw optimale slaapritme.

 

Ben jij goed uitgeslapen en helemaal ready om een extra zakcentje te verdienen? Check dan snel onze vacatures en ga aan de slag bij één van onze opdrachtgevers!