Van mentale stofjes tot studiestof: zo geef jij je hersenen een oppepper

1 mei 2023 Leestijd: 5 minuten

De laatste loodjes van het studiejaar wegen het zwaarst! Kun jij wel een extra energieboost gebruiken om die berg van taken die je nog moet doen te beklimmen? Of is het tijd om uit die saaie studiemood te komen? Dan hebben we goed nieuws! Zet je muziek op honderd, ga eropuit met vrienden of zet je favoriete komedieserie aan want met de volgende tips ben jij verzekerd van een mentale oppepper. Benieuwd naar hoe jij je dagelijkse dosis gelukshormonen kunt verhogen? Lees dan snel verder!

230501 Blog Mentale Stofjes Happy Smileys

Endorfine

Met de meest onmogelijke deadlines, tentamenperiodes en enorme lappen tekst waar jij je doorheen moet ploegen, zit je hoofd als student soms helemaal vol. Begrijpelijk dat je er dan even helemaal klaar mee bent! Gelukkig kan het stofje endorfine helpen om je beter te voelen zonder dat je een enorme berg chocolade hoeft te eten (hoewel dat af en toe ook wel eens lekker is). Hoe werkt endorfine? Endorfine behoort tot één van de gelukshormonen en zorgt voor een gevoel van euforie waardoor je beter kan omgaan met stressvolle situaties zoals studeren. Hoe krijg je meer endorfine? Geef jezelf een endorfine kick door fysieke activiteiten! Probeer meer te bewegen en vooral te lachen, dat stimuleert de aanmaak van dit stofje. Dus heb je het gevoel dat je hoofd overloopt van informatie? Ga dan een rondje hardlopen, doe een lawa, kijk je favoriete komedieserie of die ene kattenvideo waar je zo om kunt lachen. Wedden dat jij met een beter humeur kunt verder studeren?

 

“Endorfine is als de innerlijke cheerleader van je lichaam. Het juicht je toe en moedigt je aan om door te gaan.” – Dr. Wendy Suzuki

Serotonine

Sta je op het punt jezelf te begraven onder een berg studieboeken? Voel je je niet helemaal in je sas en kun je wel wat gebruiken om je op te vrolijken? Dan is serotonine het stofje waar je naar opzoek bent! Hoe werkt serotonine? Serotonine is het gelukshormoon dat ons humeur in balans houdt doordat het een grote invloed heeft op onze gemoedstoestand. Daarnaast reguleert serotonine ook lichaamsfuncties zoals nieren, hart, bloedvaten en zelfs spijsvertering. Geef je serotonine een boost door gezond te eten. Voeding zoals noten, zaden, avocado’s en bananen verhogen je serotonine-niveau. Een tekort aan vitamine D kan je serotonine negatief beïnvloeden. Des te meer reden dus om je studiehok even te vervangen voor een frisse wandeling van minstens 15 minuten. Beweeg daarnaast voldoende en zorg voor genoeg slaap. Combineer deze tips en voel je binnen de kortste keren weer helemaal fris.

"Serotonine is als de zonneschijn van je lichaam. Het laat je stralen en zorgt voor een warm en gelukkig gevoel.”  – Dr. Mark Hyman

Oxytocine

Dit stofje wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. En nee, je gaat er niet van knuffelen maar knuffelen helpt wel bij het stimuleren van oxytocine. Hoe werkt oxytocine? Het komt vrij bij sociale interactie, met name bij fysiek contact. Het hormoon maakt je sociaal en geeft je het gevoel van vriendschap, liefde en vertrouwen. Niet alleen fysiek contact, maar ook fysieke interactie zoals face-to-face gesprekken zorgen voor de aanmaak van dit stofje. Je leest het goed: met name real life contact stimuleert de aanmaak van oxytocine. Contact met anderen via social media is dus niet voldoende! ;-) Tijd om dus het scrollen te laten in je studiebreak en even fysiek een koffietje te halen met vrienden. Zo heb je deze keer wél een goede reden voor studieontwijkendgedrag en kun je ook nog eens lekker bijkletsen. Win-win!

“Oxytocine is als een warme deken voor je geest. Het kalmeert je en laat je ontspannen.” – Dr. Kristen Race

Dopamine

Iedereen herkent het gevoel: je hebt keihard geleerd voor je tentamen, maar hebt geen idee of je het hebt gehaald. En dan ineens is het moment daar dat je cijfer online staat. Spannend! Met trillende handen en knikkende knieën durf je haast niet te kijken, maar dan… YES je hebt het gehaald! Als een kind zo blij spring jij een gat in de lucht. Dat gevoel, het ‘feel good gevoel’ is wat dopamine veroorzaakt. Hoe werkt dopamine? Dopamine is het hormoon dat ons in staat stelt genot en blijdschap te ervaren wat vrijkomt bij fijne ervaringen. Maar omdat dopamine van korte duur is, willen we het eigenlijk zo snel mogelijk weer voelen. Dat is ook de reden dat je toch weer die ene chipszak te veel koopt; bij het kopen van activiteiten en producten maken we veel dopamine aan en kunnen we er makkelijk verslaafd aan raken. Gelukkig kun jij dit in je voordeel gebruiken! Wanneer we onze doelen afronden en behalen, komt ook dopamine vrij. Probeer tijdens het studeren je studiemateriaal in kleine stukjes te hakken waarbij je doelen stelt die voor jou haalbaar zijn. Zo krijg je elke keer een dopamineboost en is het makkelijker om nog even door te knallen!

“Dopamine is als een bonus die je krijgt voor het doen van iets leuks. Het is als een kleine ‘woohoo!’ in je hersenen” – Dr. John Ratey

Adrenaline

In tegendeel tot de gelukshormonen is adrenaline een stresshormoon. Hét stofje waardoor jij die hoognodige energieboost krijgt en je hart sneller gaat kloppen dan tijdens een achtbaanritje. Hoe werkt adrenaline? Adrenaline houdt je op een natuurlijke manier wakker en alert wanneer het nodig is. Wel zo handig als je weer een nachtje moet strijden voor je deadline. Geef jezelf een oppepper en draai in je studiebreak energieke muziek op standje honderd. Wedden dat jij ineens weer wakker bent en aan staat om nog even te vlammen?

“Adrenaline is als een pre-workout voor je hersenen. Het laat je klaar en opgetogen voelen om uitdagingen aan te gaan.” – Dr. Caroline Leaf

Het is belangrijk om te onthouden dat er geen ‘wonderstofje’ (helaas) bestaat dat al onze studieproblemen kan oplossen, maar het is met deze tips wel mogelijk om gezonde manieren te vinden om ons lichaam en geest te helpen zich goed te voelen. You got this!

Je dopamine boosten door elke week uitbetaald te krijgen? Dat kan bij SUSA! Check onze bijbanen en solliciteer.