Van X tot Z: dit zijn de generaties op de werkvloer

16 juli 2020 Leestijd: 3 minuten

Of je nu net afgestudeerd bent of aan een nieuwe bijbaan begint, het is altijd handig om te weten welk type mensen je op de werkvloer aantreft. SUSA is in de verschillende generaties gedoken. Bereid je voor op allerlei collega’s van verschillende leeftijden. Herken jij jezelf in jouw generatie?

Mensen gezamelijk aan het werk aan een houten tafel

De verloren generatie: 1955-1970

Nu tussen de 50 en 65 jaar

De verloren generatie heeft een moeilijke start gehad op de arbeidsmarkt. Zij begonnen met werken midden in de oliecrisis van de jaren tachtig. Dit betekende voor veel mensen dat ze vrijwel gelijk in een uitkering terecht kwamen en moeilijk werk konden vinden. Na het economische succes van de generatie voor hen, de welbekende babyboomers, was hier bijna niet tegenop te boksen. De generatie heeft haar naam dan ook te danken aan de uitzichtloosheid van de arbeidsmarkt in die tijd. 

Kenmerkend voor de verloren generatie is hun onhandigheid met computers. Zij kennen een leven voor én na het internet en spreken daarom de internettaal een stuk minder dan hun opvolgende generaties. Maar gelukkig staat voor deze verloren generatie een goed pensioen inmiddels bijna voor de deur. 

Generatie X (Patatgeneratie): 1970-1985

Nu tussen de 35 en 50 jaar

Generatie X, ook wel Generatie Nix of Patatgeneratie genoemd, was de eerste generatie die volop ging studeren. Door de opkomst van de anticonceptiepil bleven gezinnen kleiner en was er meer ruimte voor individuele aandacht. Het traditionele ideaalplaatje van huisje-boompje-beestje maakte plaats voor zelfontplooiing en ambitie. Kinderen krijgen kwam voor de patatgeneratie pas nadat een succesvolle carrière was gelanceerd. Dit ging niet altijd even goed, want door hun pragmatische werkethiek en angst voor werkeloosheid ligt een burn-out voor deze generatie op de loer.


Leuk om te weten is trouwens dat Generatie X de patatgeneratie werd genoemd, omdat men vond dat ze verwend waren, slecht aten en geen conditie hadden. Deze term werd voor het eerst gebruikt door voetbalcoach Leo Beenhakker.

Generatie Y (Millennials): 1985 – 2000

Nu tussen de 20 en 35 jaar

Als Millennial ben je geboren tussen de uitvinding van de walkman en het ontstaan van Google. Opgegroeid in een tijd van ongekende kansen, de wereld lag aan je voeten. De generatie is gevormd door technologie en staat bekend als zelfverzekerd en optimistisch. Een generatie die meestal haar zin krijgt. Millennials zijn de eerste ‘global’ generatie dankzij het internet. Sommigen wisten hier al fortuinen mee te verdienen. Zo is Mark Zuckerberg het boegbeeld van Generatie Y.


Millennials behoren tot de generatie die zonder problemen hun complete leven online deelt en worden gezien als superzelfstandig, maar ook egoïstisch. Iedereen wil authentiek, speciaal en creatief zijn. De ambitie is grenzeloos! Maar ook keuzestress is voor deze generatie een bekend fenomeen.

Generatie Z: 2000 - 2015

Nu tussen de 5 en 20 jaar

9/11 kunnen ze zich misschien niet écht goed herinneren, maar Generatie Z is wel opgegroeid in een tijd van politieke en financiële onrust. Dachten de ouders van Millenials nog ‘doe wat je wil, zolang je maar gelukkig wordt’. Kinderen van Generatie Z voelen meer druk om een verstandige en zekere keuze te maken. Gen Z is dan ook een stuk doller op leren dan de voorgaande generatie. Ze zijn meer volwassen en carrièregericht. De generatie van de toekomstige wereldverbeteraars.

Mensen van deze generatie staan bekend om hun korte aandachtsspan van niet langer dan 8 seconden. Ze zijn gewend om te multitasken en daarbij moet alles snel, sneller, snelst. Autoriteit? Zeker geen fan van. Ondernemerschap? Ja graag! Uit deze generatie staan dan ook steeds meer freelancers en zelfstandig ondernemers op.


Gen Z heeft best wat te besteden, maar zit wel bovenop de centen. Het effect van de recessie: tijd is schaarser dan geld. De meesten van Gen Z willen daarom ook dichtbij hun studie of werk wonen.

 

Ben jij benieuwd hoe het is om te werken met zoveel verschillende mensen? Check dan onze bijbanen!