Met deze sollicitatietips kan jij overal aan de slag!

1 maart 2024 Leestijd: 4 minuten

Duizenden cv’s, motivatiebrieven en enthousiaste mails. Honderden sollicitatiegesprekken, feedbackmomenten en terugkoppelingen. In de wereld van solliciteren gaat alles om de eerste indruk en is “don't judge a book by its cover” helaas niet van toepassing. Maar hoe maak jij nou een goede indruk waarbij je op een goede manier opvalt tussen jouw concurrenten? Wij hebben de beste tips en tricks voor jou op een rijtje gezet zodat jij jouw werkzaken binnen no-time op een rijtje hebt! Check deze dan ook goed voordat je gaat solliciteren, want een goed voorbereid sollicitatiegesprek is als een 100 meter sprint waar jij halverwege mag starten... Je wint altijd! 

SUSA Fotografie 02628

Stevige handdruk, blik op oneindig

Met soms wel tientallen anderen die staan te popelen voor dezelfde baan als jij, is een goede eerste indruk ideaal. Bekijk je sollicitatie dan ook alsof je op date gaat met iemand, waar jij indruk op wil maken 😉 Zorg er allereerst voor dat je outfit on point is. We snappen dat je graag met een relaxed gevoel naar je sollicitatie gaat, maar om nou in je kloffie aan te komen zetten? Beter van niet! Voorkom daarnaast dat je helemaal onderuitgezakt, uit jouw TikTok-feed wordt wakker geschrikt door een recruiter die vertelt dat het jouw beurt is. Stop dan ook je mobiel weg zodra je binnenkomt en ga rustig zitten. Is er een receptionist waar je een praatje mee kan maken, ligt er een tijdschrift in de wachtkamer of ligt de Linda je aan te kijken? Besteed daar je aandacht aan. Zo heb je meteen een gespreksonderwerp met de recruiter als deze je komt ophalen. Ideaal, want een beetje smalltalk voor het gesprek plaatsvindt, zorgt ervoor dat die spanning meteen een beetje wegzakt. En vergeet natuurlijk de eeuwenoude cliché niet: liever een iets te stevige handdruk dan het gevoel alsof je de zakdoek van je opa vastpakt. Just saying! 

Home is where the heart is

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: “Lees. Je. Goed. In!” Het klinkt zo logisch, maar als je het niet doet, sta je meteen 10-0 achter. Check dus goed of het bedrijf laatst  in het nieuws is geweest. En wat is bijvoorbeeld de boodschap of missie van het bedrijf? Wat voor stijl houden ze aan op hun socials? Hebben ze concurrenten of juist samenwerkingen? Door deze informatie te gebruiken in de antwoorden die je geeft, laat jij zien dat jij goed je huiswerk hebt gedaan en écht weet waar je voor komt solliciteren. En dat zijn uiteraard bonuspunten! 

Houd zakelijk en privé gescheiden

Een sollicitatiegesprek is geen informeel kletspraatje met jouw nieuwe bff, maar een serieus gesprek waarbij jij een goede indruk moet maken. En nee, dat betekent niet dat je degene tegenover je moet overladen met complimenten! Daarnaast is het leuk dat jij in plaats van Algemeen Nederlands, het afkowobo gebruikt om jezelf uit te druken, maar laat dit achterwege bij jouw sollicitatiegesprek. Een recruiter wil natuurlijk weten of jij op een professionele manier een visitekaartje van het bedrijf kunt zijn en dat doe je niet door binnen te komen met “Hi ska, wat hdp dat ik voor deze solli ben uitgenodigd” of “Dat hertje bij de receptie zou ik wel tackelen, echt een lachen chick”. Bedenk daarnaast van tevoren welke stopwoordjes in je systeem zitten en hoe je ervoor zorgt dat je niet achter elke zin “snap je”, “toch”, “man” of “weetjewel” plakt. Zo zorg je ervoor dat de recruiter niet binnen een minuut al klaar met je is.  

Denk altijd één stap vooruit

Een sollicitatiegesprek is als boodschappen doen: steeds net iets anders, maar in de basis eigenlijk altijd wel een beetje van hetzelfde. Hoewel je niet weet hoe een sollicitatiegesprek eruit komt te zien, zijn een paar dingen wel zeker. Zo weet je van tevoren dat de recruiter niet opeens vraagt naar je lievelingskleur badlaken of je mening over het logo de plaatselijke voetbalclub. Wel kan je verwachten dat er wordt gevraagd naar je sterke én zwakke punten of wat je verwacht van de (bij)baan, of je al relevante werkervaring hebt opgedaan, en zo ja, welke, of je moeilijkheden verwacht bij de werkzaamheden, wat je van het bedrijf vindt en waarom je juist bij dit bedrijf bent gaan solliciteren. Bereid je hier dan ook op voor en zorg dat de antwoorden op deze vragen er zonder moeite uitrollen. Dan is het ook niet zo’n ramp als je een lastige, specifiekere vraag wat minder vlot beantwoordt.  

Enthousiasmeren kan je niet leren

De laatste en misschien wel belangrijkste tip: wees enthousiast! Ga het gesprek dan ook vol goede energie in en laat zien waarom jij vrolijk wordt van deze bijbaan. Als je op het sollicitatiegesprek nog niet precies weet hoe je met bepaalde systemen moet werken of hoe je bepaalde situaties aanpakt, is dat helemaal niet erg. Je wordt namelijk nog uitgebreid ingewerkt op al deze onderdelen. Maar als je tijdens een sollicitatiegesprek al niet enthousiast bent, hoe ongezellig ben je dan na zes maanden werken? Tover dus die glimlach op je gezicht, ga recht op zitten en laat weten waarom ze jou uit moeten kiezen! Dan kan niemand meer om je heen! 

 

Ben jij helemaal ready om te gaan solliciteren? Check dan onze bijbanen en wie weet zit jouw droombijbaan er wel tussen!