LinkedIn-stalker of cupido: Wat doet een Recruiter bij SUSA?

6 augustus 2020 Leestijd: 3 minuten

We kennen allemaal de opdringerige LinkedIn-berichten over vage vacatures of de overenthousiaste promotiewervers op straat. Deze in-your-face wervingsvormen geven een negatief beeld van het recruitmentvak. Zonde, vindt SUSA-student Fleur. Zij legt in deze blog graag uit waarom haar functie als Recruiter bij SUSA juist heel positief en waardevol is.

FB Maximaalleven Blog Wk 32 Recruiter Foto

Cupido van de arbeidsmarkt

Tja, ze zijn veel aan het bellen en moeten zo veel mogelijk vacatures vullen..? Veel mensen hebben een slecht beeld van wat een Recruiter allemaal achter de schermen doet. “Recruitment is een beetje wat je er zelf van maakt,” vertelt Fleur. “Je belt mensen na om te kijken of ze aan de harde eisen aansluiten. Dat zijn de standaard eisen van een bedrijf, zoals beschikbaarheid en reistijd.” Maar bij het vinden van een geschikte kandidaat voor een functie komt meer kijken dan hokjes afvinken, legt ze uit. “Het leuke is dat je bij een screening gelijk al bezig bent met hoe iemand overkomt. Zo kun je bij een telefonische functie bijvoorbeeld al tips geven over het stemgebruik van de kandidaat. Of het nou de eerste screening is of het sollicitatiegesprek, je houdt altijd in je achterhoofd dat iemand uiteindelijk naar de klant toe moet om die over te halen dat hij/zij geschikt is voor de functie. Je bent dus echt vanaf het begin op je eigen manier op zoek naar die match tussen student en bedrijf. Dit gaat veel verder dan alleen de harde eisen!”

Sollicitatiecoach

Veel studenten zijn nieuw op de arbeidsmarkt en hebben nog vrij weinig ervaring met solliciteren. Als Recruiter bij SUSA heb je daarom niet alleen een matchende functie, maar ook een coachende taak. “Als ik soms aan kandidaten vraag waarom ze specifiek bij dit bedrijf willen werken, hoor ik weleens “omdat het dichtbij is” of “het betaalt goed”. Maar dat is uiteindelijk natuurlijk niet wat een bedrijf wil horen. Die wil horen dat een student weet waar het bedrijf voor staat en hoe dat aansluit bij de student. Ik probeer studenten dan te begeleiden in wat ze beter wel en niet kunnen zeggen. Die coachende rol vind ik super leuk omdat je studenten echt een stap verder helpt in hun professionele ontwikkeling. Oók als de functie waar ze op dat moment voor solliciteren het uiteindelijk niet wordt.”

Persoonlijk contact

Dat Recruiters doorgaans een slechte reputatie hebben, vindt Fleur jammer. “Ik snap dat Recruiters op straat of op LinkedIn wat opdringerig kunnen overkomen, maar zo gaat lang niet iedereen te werk. Zo bellen we bij SUSA bijvoorbeeld alleen de mensen die zelf online op een van onze vacatures gereageerd hebben.” Als mensen op een functie hebben gereageerd, wordt eerst gekeken of ze aansluiten bij de harde eisen van het bedrijf. Kloppen deze en ziet de Recruiter een mogelijk match? Dan word je door hem/haar uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Wat betreft Fleur is dat ook gelijk het leukste onderdeel van haar Recruitmentfunctie. “Je hebt iedere keer weer iemand anders voor je met een eigen persoonlijkheid. Het is leuk om dan te zoeken naar wat diegene uniek maakt en hoe je het beste uit iemand kunt halen. Ik heb mensen tegenover me uit allerlei achtergronden en culturen. Ik zie het dan ook als een mooie uitdaging om op nieuwe manieren te leren communiceren met verschillende mensen. Je kan in zo’n kort sollicitatiegesprek echt al een connectie met iemand maken, dat is heel bijzonder om mee te maken.”

Wat ons betreft is het dus hoog tijd dat we positiever gaan kijken naar de Recruiters van de wereld. Want hoe opdringerig het soms ook lijkt, uiteindelijk gaat het altijd maar om één ding en dat is het vinden van de perfecte match tussen jou en je droombaan!

Wil je meemaken hoe onze Recruiters in het echt te werk gaan? Solliciteer dan op een van onze bijbanen en wie weet spreek jij binnenkort Fleur of een van onze andere cupido’s!