Geef mij maar Amsterdam – Het studentenleven in onze hoofdstad

21 augustus 2019 Leestijd: 2 minuten

Johnny Jordaan zong het al in 1956: onze hoofdstad is mooier dan Parijs. Anno 2019 weten nog altijd legio mensen Amsterdam te vinden. De stad is ook onder studenten razendpopulair: ‘Mokum’ beschikt over meer dan 100.000 studenten, waarvan er 50.000 ook daadwerkelijk in Amsterdam wonen. Ben jij net aan een studie begonnen? Wij vertellen je alles over het Amsterdamse studentenleven in deze blog.

Studeren In Amsterdam

Onze hoofdstad

De prachtige grachten, het Rijksmuseum, Leidseplein, de Utrechtsestraat, de Pijp, de Amstel, de Negen Straatjes; Amsterdam heeft ontzettend veel te bieden. De stad beschikt over twee universiteiten, de Vrije Universiteit (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA), en een aantal hogescholen zoals Inholland en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Deze instellingen bieden een breed scala aan opleidingen aan, waardoor de kans groot is dat je de studie van jouw keuze in Amsterdam kunt volgen.

Een dak boven je hoofd

Op kamers gaan is duur en dat geldt zeker voor Amsterdam. Toch woont ongeveer de helft van de Amsterdamse studenten in het mooie Mokum. Die studenten hebben het niet makkelijk aangezien er een tekort aan studentenkamers is. Maar vrees niet, een kamer vinden in onze drukke hoofdstad is echt mogelijk met een beetje geluk, goede moed en de juiste tips.

Maak om te beginnen gebruik van je netwerk: bazuin rond dat je een kamer in Amsterdam zoekt, gooi het op je socials en gebruik die tegelijkertijd om rond te neuzen in het aanbod. Er zijn verschillende Facebookpagina’s waarop dagelijks kamers in Amsterdam worden aangeboden. Schrijf je ook zeker in bij organisaties die kamers aan studenten verhuren, zoals Kamernet. Let wel op, er zijn een hoop neppe websites in de omloop. Check dus altijd hoe betrouwbaar de organisatie is als je moet betalen voor registratie of je je moet abonneren. Daarnaast regelen ook veel scholen voorrang voor hun eerstejaars studenten.

 

Ook belangrijk: wees niet te kieskeurig. Wees voorbereid op hoge prijzen en kijk verder dan de populaire buurten. Kun je bijvoorbeeld een kamer krijgen buiten de ring, maar zit je liever in de stad? Bedenk dan dat het fijn is om alvast een plekkie te hebben, vanuit waar je weer verder kunt zoeken. Hoe langer je in de stad woont, hoe meer mensen je kent, hoe groter de kans dat je na een tijdje een fijne kamer vindt.

Hoe bouw je een netwerk op?

Kennissen zijn macht. Maar waar ontmoet je in zo’n grote stad - die in het begin nogal onoverzichtelijk kan lijken - meer mensen dan enkel jouw studiegenoten? Je aansluiten bij een vereniging kan hier veel invloed op hebben. In Amsterdam huizen verschillende gezelligheidsverenigingen zoals ASC / AVSV, LANX, Unitas, Liber, SSRA en NoNoMes. Is een gezelligheidsvereniging niets voor jou, maar vind je het wel leuk om op een toegankelijke manier je kennissenkring uit te breiden? Kijk dan eens bij je studievereniging, studentenhorecagelegenheden zoals Filmtheater Kriterion en Studio/k of studentenvakbonden. Je kunt daarnaast vele toffe cursussen volgen bij Crea, waar je ook weer veel leuke mensen leert kennen. 

Uitgaan: de keuze is reuze

Een andere manier om nieuwe mensen te leren kennen is uitgaan. En uitgaan, daar zijn ze niet vies van in Amsterdam. Heb je even? Van gezellige bars als Café de Gieter, Bar Lempicka, Hannekes Boom, Festina Lente, Blazer, Pilsvogel, De Groene Vlinder, CREA Café en Brandstof tot clubs als De School, Shelter Amsterdam, JACK Amsterdam, Club Nyx, Radion, Paradiso en Disco Dolly. Daarnaast vind je op en rondom het Leidseplein genoeg cafés waar het tot diep in de nacht gezellig is. Deze tentjes (La Bastille, Bubbels, DeKleine, ‘t Lammetje) worden vaak als ‘fout’ bestempeld, maar vermaken doe je je er zeker. Ook rondom de Handboogstraat en de Voetboogstraat zijn er veel studenten hotspots. Denk aan Café Havelaar, Café Nota Bene en Eetcafé ’t Pakhuis.

De stad als museum

Niet zo’n fan van uitgaan? Er zijn in Amsterdam een heleboel andere manieren om studieontwijkendgedrag te vertonen. Zo beschikt onze hoofdstad over een groot aantal musea, waaronder Rijksmuseum, De Appel, Stedelijk Museum, Van Gogh Museum, Eye Filmmuseum en Tassenmuseum. Mooi meegenomen: Amsterdam houdt van studenten dus je krijgt vaak korting als je je studentenpas laat zien.

Koopjes jagen?

Amsterdam fungeert ook zeker als epicentrum voor de hippere student. De koopjesjager in jou kan dus helemaal losgaan. Zo kun je voor al je meubels, kleding en tierenlantijntjes naar de IJ-hallen in het hippe Amsterdam-Noord. De keuze is reuze. Naast een vermakelijke activiteit is deze enorme rommelmarkt perfect voor jouw studentenbudget, een goede bespaartip dus. Je vermaken in Amsterdam voor weinig geld is sowieso vrij simpel: pak de fiets en rijd rond om de verschillende wijken van de stad te ontdekken. De stad is al een museum op zich.

Amsterdam is duur, let dus op dat er genoeg geld binnenkomt. In Amsterdam zijn er een hoop toffe studentenbijbanen te vinden, als je maar weet waar je moet zoeken. Wil jij een extra zakcentje verdienen? Check dan snel SUSA voor het laatste aanbod in flexibel studentenwerk.