Achter de schermen bij...: een financiële bijbaan

5 oktober 2018 Leestijd: 4 minuten

Je kamerhuur, een tropische vakantie, een biertje in het café, je smartphone en/of abonnement; en dan hebben we het nog niet eens over je studiekosten. We weten het allemaal: het studentenleven is duur. En dus heb je een bijbaan nodig. Maar wat voor een?

Jochem Wind, student & werkzaam bij ABN AMRO

Naam: Jochem Wind
Studie: Master Ondernemingsrecht & master Financieel Recht
Bijbaan: Adviseur Daily Contacts bij ABN AMRO
Gemiddeld aantal uur per week: 16 uur

Vandaag spreken we met de 22-jarige Jochem Wind. Hij werkt als Adviseur Daily Contacts bij ABN AMRO. Jochem vertelt jou alles over zijn functie. Wat doe je op een gemiddelde werkdag en welke skills heb je nodig?

Vertel, wat doet een Adviseur Daily Contacts?

“Kortgezegd ben je als Adviseur Daily Contacts het eerste aanspreekpunt voor klanten van ABN AMRO. Je behandelt zeer uiteenlopende vragen over normale bankzaken, maar bijvoorbeeld ook over leningen en beslagen. Is een vraag te specialistisch? Dan ga je in telefonisch overleg met een andere afdeling. Zoals de functietitel al doet vermoeden ben je vooral een adviseur. Wat is het beste advies voor de bankzaken van je klant?”

Een bijbaan bij ABN AMRO, overtuig mij…

“ABN AMRO staat goed op je cv, bovendien dien je een Wft-certificaat te behalen. Handig als je ambities hebt in de financiële wereld, omdat het een vereiste is in de bancaire sector. Ook is het erg interessant om te leren hoe je met een breed palet aan mensen om moet gaan; daar heb je later veel aan. Daarnaast heb je bij ABN AMRO een vet salaris. Daar doe je het uiteindelijk voor. En dan is er nog een mooie bijkomstigheid: je mag met korting naar evenementen waar ABN AMRO sponsor van is. ABN AMRO-tennistoernooi, anyone?”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

“Het eerste wat ik doe als ik op kantoor kom? Koffiezetten! ABN AMRO heeft freaking goede koffie. Daarna voer ik telefoongesprekken over bankzaken en bel ik mensen terug over hun bevindingen als klant op basis van eerder toegestuurde enquêtes. Je mag ook tijd besteden aan je eigen ‘ownership’, een onderdeel van het bedrijf waar jij verantwoordelijk voor bent. Sommige werknemers houden zich bezig met medewerkerstevredenheid of personeelszaken. Ik bedenk hoe gestandaardiseerde processen op de werkvloer beter kunnen.”

Hoe deal je met een lastige vraag of klant?

“In het begin is dat best lastig, je hebt steeds de neiging om sorry te zeggen. Mensen kunnen het persoonlijk maken. Ik heb ondertussen mijn eigen tactiek ontwikkeld: mensen een spiegel voorhouden. Je kunt daarnaast altijd hulp vragen aan mensen die er langer werken (zoals ik) of naar je leidinggevende gaan. Er wordt zeker niet van je verwacht dat je meteen alles weet.”

Wat leer je allemaal tijdens de trainingen?

“Ik heb veel kennis opgedaan over technieken om leiding te nemen in gesprekken. Ik ben nu echt in charge en schets daarbij de kaders voor de klant. Op deze manier leid je mensen naar de juiste uitkomst. Daarnaast heb ik geleerd om goed te luisteren en helder te communiceren om misverstanden te voorkomen.”

Niet onbelangrijk: zijn er ook borrels?

“Ik ga vaak iets drinken met collega’s. In Nijmegen hebben we een superleuk en hecht studententeam; we gaan zelfs buiten het werk met elkaar om. Tijdens de kwartaalbesprekingen regelt ABN AMRO altijd wel een uitgebreid lopend buffet of pizza’s en twee keer per jaar doen we aan teambuilding. Recentelijk hebben we een pubquiz in de kroeg gehouden.”

Studeren, sporten, je sociale contacten bijhouden. Is dat te combineren met deze baan?

“Ik heb een druk leven: een dubbele master, twee banen, vrijwilligerswerk en ik besteed natuurlijk tijd aan mijn vriendin en vrienden. Het minimumaantal van 16 uur per week vind ik echter makkelijk om te doen. Gelukkig is het kantoor dichtbij: ik woon letterlijk in de achtertuin.”

Aanrader voor je vrienden dus?

“Absoluut! Het is goed voor je cv, ABN AMRO is een fijne werkgever en je krijgt een gratis opleiding. Bovendien werk ik in een geweldig team, waarin serieus werken wordt afgewisseld met ouwehoeren. Een betere combi krijg je niet.”