Sollicitatie zenuwen? Niet meer met deze tips!

28 oktober 2022 Leestijd: 4 minuten

Yes! Je hebt gereageerd op een vacature en mag langskomen voor een (online) gesprek. Misschien slaan de zenuwen wel gelijk toe en vliegen er allerlei vragen door je hoofd als: Wat moet je aan? Hoe moet je zitten? Ben je goed verstaanbaar? Hoe zorg je ervoor dat het bedrijf net zo enthousiast wordt over jou als dat je moeder is? Om al deze onzekerheden voor jou weg te nemen hebben wij alle tips voor een vlekkeloze sollicitatie voor jou verzameld. Zo weet je zeker dat je jouw sollicitatie kan gaan rocken!

SUSA Fotografie 2022 Lowres 100

No words needed

Een goede eerste indruk is het halve werk en het begint allemaal met jouw binnenkomst. Het belangrijkste is dan ook dat je er op tijd bent! Zul je net zien dat op deze grote dag je fietsband lek is of het OV is vertraagd. Ga dus altijd eerder de deur uit zodat je nog wat speling hebt. Eenmaal daar, zorg je ervoor dat je er verzorgd uitziet en dat je goed rechtop staat, lichaamstaal is key. Geef een stevige handdruk als je je voorstelt, maak oogcontact en glimlach naar de mensen waarmee je een gesprek gaat voeren. Als je gaat zitten, houd je benen naast elkaar en vermijd gekruiste armen. Dit zorgt voor een open houding. Ga lekker rechtop zitten met je rug tegen de leuning van je stoel. Zo zie je er helemaal ready uit om te beginnen!

 

Online sollicitatie? Zorg dan voor de juiste angle! Het is belangrijk dat de camera van je laptop op ooghoogte zit. Zo voorkom je dat de ander naar je op moet kijken of juist op je neer kijkt en blijf je lekker neutraal. Zorg ervoor dat je achtergrond er netjes en opgeruimd uitziet. Je kunt er ook voor kiezen om je achtergrond te laten blurren. Maak bij de start van het gesprek een handgebaar naar de camera en begroet je gesprekspartner(s).

Laten we het over de inhoud hebben…

Oké, het gesprek gaat nu echt beginnen. Spannend! Onze nummer 1 tip: let op je taalgebruik. Het is goed om te laten merken dat je een flexibele en leergierige student bent, maar het is niet de bedoeling om al je favoriete afko’s en straattaal in het gesprek te gooien. Daarnaast is het goed om je tempo en intonatie af te wisselen en je informatiestroom te doseren met stiltes. Zo houd je het gesprek interessant en kan je inspelen op vragen van de ander.

 

Op het gebied van inhoud is het verstandig om de hoofd- en bijzaken goed te scheiden. Vermijd bijvoorbeeld kleine, onnodige details en blijf werk gerelateerd. Een mogelijke werkgever staat niet te wachten op jouw wilde verhalen van afgelopen weekend. Zolang je ingaat op wat jouw gesprekspartner aan jou vraagt zit je helemaal goed!  

Beetje zelfpromo? Moet kunnen!

Uiteraard is het de bedoeling dat je jezelf ook goed verkoopt. Je hoeft je dan ook zeker niet te schamen om jezelf een beetje de hemel in te prijzen. Wie doet dat anders voor je?! Natuurlijk moet je het reëel houden, maar blijf positief over je eigen kunnen! Wek de indruk dat je graag verder wil leren en laat zien dat je moeite doet. Het is natuurlijk belangrijk dat het niet arrogant wordt, wees eerlijk en probeer geen sociaal wenselijke antwoorden te geven. Zo leert jouw gesprekspartner jou beter kennen en weet je zeker dat de match tussen jou en het bedrijf goed zit.

Voorbereiding is key

Elk sollicitatiegesprek is natuurlijk anders, maar in de basis zijn ze hetzelfde. Je toekomstige werkgever wil graag meer weten over jou en wat je zou kunnen betekenen in deze baan. Bereid jezelf dus goed voor op bepaalde vragen: lees je in over de functie en het bedrijf. Bedenk wat jij zou willen toevoegen, wat je zo aanspreekt in deze baan, wat je goede eigenschappen en minder goede eigenschappen zijn, hoe je zou willen doorgroeien in het bedrijf, enzovoort… Je hoeft deze antwoorden echt niet suf uit je hoofd te leren, maar denk er eens over na! Je zult zien dat het gesprek dan veel soepeler verloopt en je minder on the spot nog moet nadenken over antwoorden. Dat is ook een stuk chiller wanneer daar de zenuwen door je lijf gieren ;-).

It’s in the details

Yes, het sollicitatiegesprek is achter de rug en je ziet er alweer naar uit om straks met je vrienden te meeten op het terras. Let op! Dat je sollicitatiegesprek achter de rug is, betekent niet dat je geen invloed meer hebt op het resultaat. Een mailtje nasturen waarin je de ander bedankt voor de vrijgemaakte tijd kan extra punten opleveren in de eindbeoordeling. Benoem ook hoe jij het gesprek ervaren hebt en wat je positief opgevallen is. Zo kunnen de kleine details toch veel invloed hebben op de kans dat jij straks wordt gekozen.

 

Denk je na het lezen van deze tips dat je dat sollicitatiegesprek gaat rocken, maar heb je nog geen leuke bijbaan gevonden? Check dan onze vacatures! Geheid dat er iets voor jou tussen zit waar je je sollicitatie skills voor kunt inzetten.