Met deze sollicitatietips kan jij overal aan de slag!

6 januari 2020 Leestijd: 4 minuten
Actueel

Duizenden cv’s, motivatiebrieven en enthousiaste mails. Honderden sollicitatiegesprekken, feedbackmomenten en terugkoppelingen. Vandaag lees je de memoires van een SUSA-Recruiter die nog één keer terugblikt op de belangrijkste lessen van jarenlang sollicitatiegesprekken voeren. Neem ze door, sla of schrijf ze op, tatoeëer ze desnoods. Want een goed voorbereid sollicitatiegesprek is als een 100 meter sprint waar jij halverwege mag starten... Je wint altijd!

SUSA Fotografie 02454

Stevige handdruk, blik op oneindig

Een goede eerste indruk pakt niemand je ooit meer af. Voorkom dat je onderuitgezakt, halverwege een Whatsapp-gesprek wordt opgeschrikt door een Recruiter die je vertelt dat je naar binnen mag. Integendeel: stop je mobiel weg zodra je binnenkomt, neem een actieve, doch ontspannen houding aan en kijk goed om je heen. Is er een receptionist waar je een praatje mee kan maken, ligt er een tijdschrift in de wachtkamer of zie je ergens een grappig schilderij? Besteed daar je aandacht aan. Zo maak je direct een attente, geïnteresseerde indruk wanneer de Recruiter binnenkomt en heb je meteen een gespreksonderwerp. Een beetje smalltalk voor het gesprek plaatsvindt, neemt een groot deel van de spanning weg. Tot slot is het eeuwenoude cliché waar: liever een iets te stevige handdruk dan het gevoel alsof je de zakdoek van je opa vastpakt.

We gingen iedere mogelijke challenge aan

Het klinkt zo logisch, maar dat is blijven ademen ook, en als je dat niet doet loopt het toch niet goed af. Lees je daarom altijd in over het bedrijf. Check of ze laatst in het nieuws zijn geweest, wat zij over zichzelf schrijven op hun website, wat eventuele concurrenten of concullega’s zijn. Niets is fijner voor een Recruiter dan een sollicitant die tussen neus en lippen door oprakelt dat de switch naar een nieuw softwaresysteem de procesoptimalisatie sinds 2016 in een hogere versnelling heeft gebracht. Of gewoon dat je het nieuwe kantoorpand zo mooi vindt. Laat in ieder geval merken dat je je huiswerk hebt gedaan en iets verder hebt gekeken dan de homepage en Google Maps.

Houd zakelijk en privé gescheiden

Een sollicitatiegesprek is geen informeel onderonsje met een potentiële boezemvriend, het is een serieus gesprek waarin jij je van je beste kant laat zien. Laat je informele taalgebruik achterwege, een Recruiter wil natuurlijk weten of jij op een professionele manier een visitekaartje van het bedrijf te zijn. Het helpt om vooraf te bedenken welke stopwoordjes in je systeem zitten en hoe je ervoor zorgt dat je niet achter elke zin snap je, toch, man of weetjewel plakt. Ook populair taalgebruik onder studenten valt niet bij iedereen in de smaak. Zeg niet: “Dat hertje bij de receptie zou ik wel tackelen, echt een lachen chick.” Maar kies voor: “de receptioniste vond ik heel vriendelijk, als haar prettige en open uitstraling de heersende bedrijfscultuur representeert denk ik dat ik hier gauw op mijn plek ben.”

Denk altijd één stap vooruit

Een sollicitatiegesprek is als boodschappen doen: steeds net iets anders, maar in de basis veel van hetzelfde. Een Recruiter vraagt niet opeens naar je lievelingskleur badlaken of je mening over het logo van het Songfestival. Wel vragen ze naar je sterke én zwakke punten, wat je verwacht van de bijbaan, of je al relevante werkervaring hebt opgedaan, en zo ja, welke, of je moeilijkheden verwacht bij de werkzaamheden, wat je van het bedrijf vindt en waarom je juist bij dit bedrijf bent gaan solliciteren. Zorg dat de antwoorden op deze vragen er zonder moeite uitrollen, dan is het ook niet zo’n ramp als je een lastige, specifieke vraag wat minder vlot beantwoordt. 

Enthousiasmeren kan je niet leren

De laatste en misschien wel belangrijkste tip: wees enthousiast! Ga het gesprek in alsof de Recruiter je vertelt dat je na vijf jaar werken in een kolenmijn nu betaald surfles mag gaan geven op Hawaii. Als je op het sollicitatiegesprek nog niet precies weet hoe je een passief-agressieve, gepensioneerde klant met licht narcistische trekjes weet te kalmeren, is dat geen probleem. Dat kun je leren. Maar als je tijdens een sollicitatiegesprek al niet enthousiast bent, hoe ongezellig ben je dan na zes maanden werken? Tover die glimlach op je gezicht, recht je rug en praat luid en duidelijk, dan kan niemand om je heen!


Was dit het laatste zetje dat je nodig had? Check het bijbanenaanbod in jouw regio, plan een sollicitatiegesprek en blaas onze Recruiters omver!

Mijke Nitert, Selectie
Student&werkgevers

Het SUSA Selectieproces - Interview

Leestijd: 4 minuten

Screenshot 2021 03 24 At 17.06.55
Student&werk

9 tips om van je eerste werkdag een succes te maken!

Leestijd: 5 minuten

Achter de schermen bij Crédit Agricole
Student&werk

Achter de schermen bij Crédit Agricole: een waardevolle bijbaan

Leestijd: 4 minuten