7 redenen waarom je bijbaan leerzaam is

23 november 2023 Leestijd: 4 minuten

Met dat enorm drukke studenteleven, waarbij jij je door studieboeken worstelt en probeert geen enkel college te missen, kan het soms lastig zijn om nog energie over te hebben voor een bijbaan. Maar wist je dat je met een bijbaan ontzettend veel leert? Jij zult jezelf hier later namelijk enorm voor bedanken! Niet alleen omdat je geen rode cijfers op je bankrekening ziet, maar met een bijbaan doe je ervaringen op waar je later erg veel aan hebt Benieuwd welke? Lees snel verder!

 

7 Redenen Waarom Je Bijbaan Leerzaam Is Afbeelding Blogpost

1. Verantwoordelijkheidsgevoel 3.0

Als je een ‘goede’ student bent, bezit je waarschijnlijk al een hele goede dosis verantwoordelijkheidsgevoel. Maar balanceren tussen je studie, sociale leven én bijbaan is toch wel echt andere koek. Onder tijdsdruk nauwkeurig werken, al je studie-assignments afvinken, en ook nog ‘even’ het probleem van die bijzondere klant oplossen. Je bent verantwoordelijk voor veel verschillende dingen. Vaak nog tegelijkertijd ook. Je wilt dat niets of niemand iets tekort komt en dat kost soms veel energie. Maar tijdens je bijbaan leer je hiermee om te gaan en daar heb je later écht veel aan. Want let’s be honest, als jij later onderweg naar huis bent met een kinderwagen, 2 honden en in je airpods aan de lijn met je baas hangt, is het toch wel even lekker om dat verantwoordelijkheidsgevoel te hebben. In de meeste gevallen komt dat verantwoordelijkheidsgevoel ook met de jaren, maar net al Peter Pan denk je waarschijnlijk toch ook wel eens: volwassen worden, waarom? Nou, onthoud: jong geleerd is oud gedaan!

2. Stressvrij door het leven

Een bijbaan bovenop jouw drukke studentenleven kan een beetje stressvol zijn. Het is zeker niet altijd even eenvoudig om het hoofd koel te houden wanneer de opdrachten je om de oren vliegen en je met vragen wordt bestookt. Maar, door al op jonge leeftijd kennis te maken met een beetje stress, kweek je de nodige stresstolerantie en leer je kalm en professioneel te blijven in spannende situaties. Da’s even winnen als je ineens een onverwachte presentatie moet houden ;)

3. Redder in nood

Eén ding is zeker: op de werkvloer gaan geheid dingen fout. Hoe reageer jij op het onverwachte? Ontpop jij je tot redder in nood of gaat er aan de oplossing eerst een klein paniekmoment vooraf? Ook tijdens een bijbaan leer je initiatief te tonen en oplossingsgericht te denken. Problemen wil je namelijk in het vervolg voorkomen. Enneh… Mogen we je een kleine tip geven? Schrijf op hoe je problemen hebt opgelost en rampen hebt voorkomen. Deze verhalen zijn van namelijk onschatbare waarde voor toekomstige sollicitaties. Keep thinking about your future!

4. Timemanagement

Verveeld? Dat begrip staat nergens in jouw woordenboek! Want met een studie, een sociaal leven én een bijbaan in je achterzak, verdwijnen die gaten in jouw agenda sneeuw voor de zon. Jij gaat jouw tijd waarderen! Is het ’t wel echt waard om ‘s ochtends brak op werk aan te komen, omdat je de avond ervoor naar de verjaardag van een vriend bent gegaan? Of je nu op tijd moet komen voor je dienst of je alle taken binnen het gestelde timeframe moet voltooien: een student met een bijbaan wordt bijna vanzelf een meesterplanner. En prioriteiten stellen? Dat gaat nu als een geoliede machine! Want voorheen had jij nooit bedacht dat je misschien wel je reistijd ook als studietijd kunt gebruiken. Let’s be honest: jij wist niet dat je zo goed kon multitasken, he?

5. Discipline en zelfmotivatie

Afspraken nakomen en assertiviteit tonen: doordat jij je toch inzet en zorgt dat je op tijd komt verschijnen op je werk, laat je zien dat het met je zelfmotivatie, discipline en toewijding wel goed zit. En ja hoor, daar worden echt alle toekomstige werkgevers blij van! Doordat jij jouw leven zo lekker op orde hebt, krijg jij een stuk meer voor elkaar op een dag dan dat jij dacht dat je kon. Trots mag je dan ook zeker op jezelf zijn! Kom maar door met die schouderklopjes!

6. Werken in een professionele omgeving

Een bijbaan is vaak de eerste keer dat je je echt op een professionele werkvloer bevindt. Het kantoorleven ken je misschien wel van series en films als The Office of Suits, maar in het echte leven gaat het er toch nét een tikkeltje anders aan toe. Om je voor te bereiden op een toekomstige baan kun jij helaas echt niet alleen maar Netflix bingen. Daarom is het fijn om alvast te weten hoe het is om in een professionele omgeving te werken. Het maakt je zelfbewuster en bij een nieuwe baan gaat het wennen en inwerken dan ook een stuk sneller.

7. Klets de oren van je kop

Of je nou als klantenservice medewerker jouw werkdagen doorbrengt met belletjes van klanten of als administratief medewerker schakelt met verschillende afdelingen: jij zult gedurende jouw werkdagen continu communiceren met verschillende mensen. En dat heeft invloed op de rest van je leven. WAT?! Dat klinkt heftig hè? Maar heldere communicatie is áltijd en óveral belangrijk, wat je rol later ook is. Want wie goed kan communiceren, kan beter samenwerken met anderen. En we weten allemaal: teamwork makes the dream work! ;) Tijdens jouw bijbaan leer je hoe je effectief en op de juiste manier communiceert met een diversiteit aan mensen. Van de opperbaas tot je collega’s en alle type klanten – ja, ja, óók die met lastige vragen. Je doet het misschien niet altijd in één keer goed, maar tijdens je bijbaan mag je best een keer op je bek gaan. Zolang je maar van je fouten leert.

Ben jij ook helemaal ready om voor die bijbaan te gaan naast jouw studentenleventje? Check dan snel onze vacatures en bereid je helemaal voor op jouw toekomstige baan!