4 tips om je cv op te poetsen in tijden van corona

20 mei 2020 Leestijd: 3 minuten

Laten we vooropstellen dat een gat in je cv of een tijd zonder bijbaan en/of studie absoluut geen ramp is. Als je merkt dat deze periode voor jou heel stressvol is, neem dan vooral de tijd om tot rust te komen. Je eigen (mentale) gezondheid staat voorop en niemand verwacht dat je deze periode ineens hyperproductief of -creatief bent. Mocht je toch denken: ik voel me goed, heb tijd over en mijn cv kan wel een boost gebruiken, dan presenteren wij hier een aantal ideeën om je intelligente-lockdown-tijd leuk en nuttig te besteden!

Cv

Ga vrijwilligerswerk doen

Een van de meest voor de hand liggende opties is het doen van vrijwilligerswerk. Dit is in een normale situatie al waardevol, maar in tijden van corona en eenzaamheid nog belangrijker. Je kunt natuurlijk dichtbij huis aan de slag door bij de oudere mensen uit je buurt aan te geven dat je hun boodschappen wel wilt doen of hun hond uit wilt laten. Lijkt dat je niks of is er geen hulp nodig? Kijk dan eens bij nl cares voor flexibel vrijwilligerswerk of check de website van NL voor elkaar voor (corona)hulpvragen bij jou in de buurt.

Geef je taalknobbel een boost

Heb je altijd al Spaans willen leren of wil je indruk maken tijdens je volgende vakantie naar Italië? Dan is dit het uitgelezen moment om je taalkwab aan het werk te zetten. Via bijvoorbeeld de apps van DuoLingo of Babbel leer je in no-time op je eigen tempo een nieuwe taal. Wil je liever beter worden in een taal die je al redelijk spreekt of opfrissen wat je op de middelbare school hebt geleerd? Pak dan eens een Engels boek op of kijk een Duitse krimi of het Franse journaal. Zonder ondertiteling uiteraard! Dit is misschien een beetje onwennig in het begin, maar het zal je verbazen hoe snel je brein alles weer herkent.

Leer voor de aardigheid een vaardigheid

Is taal niet helemaal jouw ding? Waag je dan aan het leren of verbeteren van een andere vaardigheid. Ga schilderen, begin een moestuin of bouw je eigen thuiswerkbureau. Voor ieder onderwerp is wel een YouTubekanaal of forum te vinden waar je alles kunt leren over je nieuwe hobby. Deze voorbeelden klinken wellicht niet als relevant voor je droombaan, maar laten wel zien dat je breed geïnteresseerd bent en nieuwe uitdagingen niet uit de weg gaat.


Wil je toch liever écht een studiegerelateerde vaardigheid op je cv zetten? Kijk dan eens naar de vacatureteksten van je droombaan. Hoogstwaarschijnlijk staan daar vereiste vaardigheden in waar je nu al aan kunt werken. Denk aan coderen, programmeren, fotoshoppen of rekenen met Excel. Op bijvoorbeeld Udemy vind je een breed scala aan cursussen in ieder vakgebied. 

Regel je referenties

Waarschijnlijk heb je al het een en ander aan werk- en studeerervaring op je cv en op LinkedIn kunnen zetten. Hopelijk heb je daar fijne samenwerkingen gehad met collega’s en werkgevers, en staan deze ervoor open om je aan te bevelen in een referentiebrief of -gesprek. Hiervoor hoef je echter niet te wachten tot een potentiële werkgever erom vraagt. Ook nu al kun je vragen of (oud-)collega’s kunnen vertellen of op papier kunnen zetten hoe zij jou op de werkvloer hebben ervaren. Misschien zien anderen bepaalde karaktereigenschappen of talenten die je nog niet van jezelf kende? Of misschien kom je wel veel assertiever over dan je altijd dacht? Schrijf deze feedback op en laat je (oud-)collega’s je vaardigheden onderstrepen op LinkedIn. Wees niet bang voor negatieve opmerkingen. Kritische feedback hoef je misschien niet op je cv te zetten, maar geven je wel inzicht in je eigen gedrag. Je bewust zijn van je eigen valkuilen is een teken van goede zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling, iets wat een toekomstige werkgever (als het goed is) alleen maar positief vindt.


Wil je je cv opvullen met een toffe bijbaan? Kijk dan nu naar ons aanbod bijbanen!