Zo studeer je slimmer, niet harder

22 maart 2019 Leestijd: 2 minuten

Droomt niet iedere student van hoge cijfers en zeeën van tijd? Meestal gaan deze 2 niet samen, want studeren is een tijdrovende bezigheid. En met het opkomende lenteweer – eindelijk! – is studeren ook steeds moeilijker op te brengen.

Studenten achter laptop aan het studeren

Wat nou als we je vertelden dat je minder lang kunt studeren, maar tóch net zulke goede (of zelfs betere) resultaten kunt behalen? Gewoon door slimmer te studeren en niet harder. Doe je voordeel met onze tips!

SOG’en? Wat is dat?

Onze hersenen vinden het lastig om na 90 minuten studeren nieuwe informatie op te nemen. De beste manier is dan ook om te studeren in korte blokjes van ongeveer 30 minuten. Goed te doen, toch?

Probeer het studeren ook simpelweg wat meer fun te maken. Gebruik flashcards en juich iedere keer als je een antwoord goed hebt. Zoals je misschien wel weet, helpt het ook om jezelf te belonen voor een goede studiesessie. Spreek met jezelf af dat je vandaag 3 hoofdstukken doet en dan een aflevering van je tv-favoriet mag kijken. Zo voorkom je ook die eeuwige SOG-drang.

Tip: kauwgom kauwen tijdens het studeren kan je hersenen stimuleren. Het stimuleert namelijk je hart en bloeddruk. Dat betekent meer bloed in de bovenkamer en een actievere grijze massa.

Op zoek naar oude tentamens

Aiaiai, door talloze keren alle hoofdstukken opnieuw te lezen, kunnen je hersenen de informatie alsnog niet beter verwerken en zien ze niet ineens patronen of links tussen informatie. Zonde van je tijd dus! Het is beter om – nadat je je door al het studiemateriaal hebt geworsteld – proeftentamens te maken. Door dit regelmatig te doen, raak je ook gewend aan tentamens maken en kun jij de hele wereld aan als het zover is.

Het grote voordeel van proeftentamens maken: ze helpen je te ontdekken over welk onderwerp je nog niet genoeg weet en op welke informatie je je nog moet storten.

Vaste studieplek vs. nachtje doorhalen

Kies een vaste studieplek: dit helpt je beter te presteren. Zet je mobiel uit en je koptelefoon op. Laat die Top40-hits even achterwege, maar luister eens klassieke muziek voor een opperste concentratie. Ritmische muziek zoals rap kan je studieproces juist verstoren. Denk je het tentamen wel te acen met een nachtje doorhalen? No way! Je haalt er dan sowieso nooit het optimale uit omdat je lichaam in de noodstand gaat.

Gooi ‘brain foods’ in je boodschappenmandje

Sla etenswaren in die erom bekend staan goed te zijn voor de concentratie en je geheugen. Denk aan avocado’s die je suikerspiegel op pijl houden, en broccoli dat je geheugen scherp houdt dankzij hoge concentraties vitamine K en choline. Eet in tentamenperiodes ook extra ‘brains foods’ zoals vis, nootjes, zaden en yoghurt. Lekkere trek? Neem blauwe bessen: ze verbeteren je coördinatie en helpen je beter te leren en onthouden. En wist je dat je beter kunt nadenken (en dus studeren) als je jezelf goed gehydrateerd houdt? Vul die waterfles maar alvast.

Powernaps doen trouwens ook wonderen, maar kijk uit dat je niet in je diepe slaap belandt. Houd het dus bij maximaal 30 minuutjes met de ogen dicht.