Zo ga je om met asociale huisgenoten

1 juli 2019 Leestijd: 3 minuten

Huisgenoten heb je misschien wel vaak voor het kiezen, maar je weet van tevoren natuurlijk nooit hoe diegene zich gaat gedragen. Na een tijdje kun je jouw huisgenoot misschien niet meer uitstaan omdat die aardige jongen of meid zich ineens ontpopt tot een party animal, sloddervos, meelifter of goochelaar! Hoe moet je nou dealen met zulke asociale huisgenoten? Bewaar de vrede in huis met deze handige tips.

Afwas in gootsteen

De party animal

Jouw huisgenoot heeft besloten dat zijn nieuwe motto ‘maak van elke dag een feestje’ is. Dat klinkt heel gezellig, maar als jij de volgende dag vroeg op moet terwijl Hardwell door het huis schalt, wens je jouw huisgenoot niet het beste toe. Toch vind je het lastig om hier steeds iets van te moeten zeggen. Je voelt je misschien een zeur die altijd maar loopt te klagen. Hoe ga je nou om met een party animal-huisgenoot?

Tip: durf eerlijk te zijn! Wanneer je huisgenoot vraagt of je last hebt van de muziek, mompel dan niet “hmm gaat wel” terwijl een stemmetje in je hoofd JA roept! Spreek het uit. Begin een serieus gesprek met je huisgenoot waarin jullie beide kunnen aangeven wat je belangrijk vindt. Zeg bijvoorbeeld dat jij het prima vindt dat er af en toe harde muziek gedraaid wordt, maar dat je doordeweeks wel gewoon wil kunnen slapen. Maak vervolgens afspraken over muziek-draai-tijden waar jullie het beide mee eens zijn.

De sloddervos

Niet iedereen is even netjes of vindt het belangrijk om in een schoon huis te wonen. Sommigen hebben hier zelfs helemaal geen boodschap aan, dit tot grote ergernis van jou en je andere huisgenoten. De sloddervos-huisgenoot laat iedere week de afwas op het aanrecht staan en maakt natuurlijk nooit de wc schoon. Wat moet je hier nou mee?

Tip: het magische woord is het schoonmaakrooster. Met dit rooster kun je de huishoudelijke taken verdelen en deze iedere week laten rouleren. Maak wel duidelijke afspraken over het niet nakomen van de taken. Anders krijg je straks misschien scheve gezichten omdat de één zijn taak wel doet en de ander niet. Leg er bijvoorbeeld een geldboete op. Zodra iemand zijn taak voor een bepaalde datum niet heeft gedaan gaat er vijf euro in een gezamenlijke pot. Die pot kan vervolgens gebruikt worden voor de huisrekening of voor een goed avondje stappen met het huis.

De meelifter

Heb je van die huisgenoten die altijd lijken te teren op jouw centen omdat ze zelf geen geld hebben? Of ken jij iemand die altijd te lui is om zelf naar de supermarkt te gaan? Dan heb je te maken met de meelift-huisgenoot. Deze mensen vinden het maar wat fijn dat er elke keer weer nieuw wc-papier hangt of dat ze direct kunnen aanschuiven omdat er al boodschappen zijn gedaan en het eten al gekookt is.

Tip: benader je huisgenoot direct. Je kunt natuurlijk wachten totdat hij of zij eindelijk zelf een keer initiatief neemt, maar dan lopen de irritaties alleen maar hoger op. Vraag direct of hij/zij misschien financiële problemen heeft of zeg dat je het fijn zou vinden als het initiatief ook eens van de andere kant zou komen. Je kunt ook afspreken om een gezamenlijke wiebetaaltwat.nl te nemen, waarbij je kunt bijhouden hoeveel iedereen uitgeeft. Zo worden de uitgaven direct ook inzichtelijk voor je huisgenoot, want nu is het goed te zien dat hij of zij in de min staat!

De goochelaar

Kijk je al de hele dag naar die ene chocoladereep uit die je nog in je kastje hebt liggen, maar blijkt deze bij thuiskomst op magische wijze te zijn verdwenen? Je hebt waarschijnlijk te maken met een goochelaar-huisgenoot die je spullen laat verdwijnen zonder te vragen. Arggh!

Tip: bewaar je spullen op je kamer en doe demonstratief de deur dicht of op slot. Zo voorkom je dat je huisgenoot zonder te vragen je spullen gebruikt. Daarnaast is het wel belangrijk dit uit te spreken. Vertel dat je het fijn zou vinden als hij of zij eerst vraagt voordat er iets van jou gepakt of geleend wordt.

De huisvergadering

Tot slot: irriteren jullie je met z’n allen aan de gang van zaken in huis? Dan is het misschien een goed idee om een huisvergadering in te lassen waarbij iedereen zijn of haar zegje kan doen. Stel in deze vergadering huisregels op waar jullie het allemaal mee eens zijn en bedenk zo nodig sancties voor het niet nakomen van de regels. Het belangrijkste is echter dat je ook de zaken een beetje los kunt laten. Er zijn meer dingen in het leven om je druk om te maken.