Vaarwel leenstelsel, hallo compensatieregeling?

8 oktober 2020 Leestijd: 3 minuten

Wat begon als een plan om de kwaliteit van het hoger onderwijs te verbeteren, eindigde in een lange periode van demonstrerende studenten: het leenstelsel. Dat het afschaffen van de basisbeurs niet zou werken, zag studerend Nederland natuurlijk al van mijlenver aankomen. Gelukkig zien de meeste partijen inmiddels ook in dat hun in 2015 ingevoerde plan faliekant mislukt is. In de meeste partijplannen wordt dan ook een afschaffing van het leenstelsel en een compensatie voor de pechstudenten genoemd. Maar hoe moet deze eruit komen te zien?

Whatsapp Image 2020 10 08 At 13.46.21

Het leenstelsel: wat was het idee?

Het idee van het leenstelsel was volgens het Ministerie van Onderwijs prima te verantwoorden. Studenten moesten hun lening zien als een investering in hun eigen toekomst en die studieschuld zou goed af te lossen zijn. Het vrijkomende geld zou worden geïnvesteerd in beter onderwijs en daar zouden we uiteindelijk als maatschappij én als individu beter van worden. Toch? Helaas zien we nu, 5 jaar na invoering van het leenstelsel, nog niets terug. 94% van jullie liet ons via Instagram weten niets te merken van de investeringen in het onderwijs. En dat strijkt natuurlijk flink tegen de haren van studenten in.

Dikke vette pechgeneratie

Het ISO (Interstedelijk Studentenoverleg) publiceerde in 2019 een schokkende analyse over het studentenwelzijn in Nederland. Daaruit bleek dat maar liefst 55,34% van de studenten door stress wordt belemmerd in het dagelijks functioneren. En een zorgwekkende 15,39% loopt daarbij serieus risico op een burn-out. Voeg hier nog een dikke studieschuld, een dramatische woningmarkt en een coronacrisis aan toe, en je hebt een recept voor een gefrustreerde generatie.

Geen wonder dus dat menig student de afgelopen periode de straat op ging om te demonstreren tegen het leenstelsel en het slechte (thuis)onderwijs. Deze aanhoudende demonstraties hebben eindelijk hun vruchten afgeworpen. Inmiddels ziet namelijk ook de PvdA als een van de laatste partijen in dat de basisbeurs weer terug moet komen. Van de vier partijen die het leenstelsel ooit hebben ingevoerd (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks) is alleen de VVD nog voor het huidige systeem.

Partijplannen en compensatie

Vanuit de meeste partijen klinkt nu het geluid dat er een compensatie moet komen voor de proefkonijnen van het leenstelsel. Ben je dus na het afschaffen van de basisbeurs begonnen met studeren? Dan doe je er goed aan om je, voor je in maart 2021 naar de stembus gaat, in te lezen in de verschillende partijplannen. Momenteel heeft echter nog niemand concrete plannen op papier staan. Daarom vroegen wij jullie als studenten hoe deze compensatie eruit moet komen te zien.

Veruit het meest gehoorde idee was erg simpel: studiefinanciering met terugwerkende kracht. In 2014 was de maandelijkse basisbeurs voor uitwonende studenten nog €286,15. Dit zou in totaal per student die vanaf 2015 begon met studeren €13.735,20 zijn. Flink de moeite dus! Maar of het Ministerie van Onderwijs hiermee akkoord gaat, betwijfelen jullie. Andere ideeën zijn daarom het terugkrijgen van het collegegeld of het kwijtschelden van (een deel van) jullie studieschuld. 

Wil je met ons meedenken over soortgelijke onderwerpen? Volg ons dan op Instagram en Facebook en laat van je horen!