Mental breakdown door studie? I think not!

22 december 2023 Leestijd: 4 minuten

Zo. We zitten alweer bijna op de helft van het collegejaar. Tentamens, deadlines, colleges en werkgroepen zijn jou intussen niet meer onbekend. En er wordt erg veel van jou als student verwacht! Goed voorbereid naar studie komen, een gezellig studentenhuis, feestjes, tijd maken voor je vrienden, sporten, en dan ook nog eens een bijbaantje om alles te kunnen financieren… Kortom, een hoop bezigheden en veel te weinig tijd. Mental breakdown in zicht? Laten we die proberen te voorkomen door extra aandacht te besteden aan deze tips.

Meme Mental Breakdown

Zen, fit en flexibel

‘Yoga en mediteren? Dat is iets voor zweverige types!’ is vast iets dat je ooit hebt gedacht. Maar mediteren en yoga kan wel zorgen voor een clean mind en een fresh start. Mediteren kan je leren. In het kort: ga in een comfortabele houding zitten en focus je 10 minuten lang op je ademhaling. Er zijn ook verschillende apps die je hierbij kunnen helpen, zoals Headspace. Maar misschien is het juist fijner om zonder apps aan de slag te gaan. Iets met minder digitale prikkels en zo. Van slaapyoga tot geitenyoga tot zweten bij poweryoga, probeer het uit bij jouw sportschool of via Classpass.

Leg je telefoon weg!

Of het nou spelletjes spelen is met je huisgenoten, of even lekker op de bank hangen en helemaal niks doen. Even niet bezig zijn met je telefoon is hiervoor de key to success. Appjes van je baas, studiegenoten of die vriend(in) die even bij je wil klagen? Die meldingen maken je hoofd aardig vol. Je bent vooral bezig met het idee dat je een melding kan krijgen, daar zijn we zo verslaafd aan geraakt. Het kan een verademing zijn om die berichtjes voor een dagdeel uit te zetten.

Voortzetten die lawa’s!

Ken je ze nog? De lange wandeling met een goede havercappu was de sociale hoeksteen van het coronatijdperk. Ze zijn nog steeds een fijne manier om een frisse neus te halen en je hoofd leeg te maken. Het lijkt zo simpel, maar het wordt inmiddels wel eens vergeten. Trommel je vrienden of huisgenoten op en ga aan de wandel. Niemand beschikbaar? Knal je favoriete muziek door je oortjes of luister naar een podcast. Doe dit dagelijks en je zou er per ongeluk ook nog eens fit van kunnen worden…

Leer efficiënt studeren

Wat rijmt er op peren? Efficiënt studeren! Dat betekent dus NIET in je bed. Je bed is (als het goed is) een plek waar je volledig tot rust komt. Je brein maakt hier dan automatisch ook deze associatie bij. Niet heel praktisch als je je college moet voorbereiden of moet blokken voor een tentamen. Plan vooral ook geen te lange studeersessies in. Daar kan de pomodoro-techniek goed bij helpen: 25 minuten studeren, 5 minuten pauze.

 

Een goede planning en structuur tijdens het studeren maakt al veel lichter werk. Heb je een manier gevonden die goed voor jou werkt op het gebied van aantekeningen maken? Pas dit dan toe bij al je vakken! Ook werken met een to-do lijst kan je goed motiveren. Hoofdstuk klaar? Afstrepen maar! Zo houd je je eigen progressie bij en word je gemotiveerd die hele lijst af te werken. Je commitment aan je studie zal ook groter zijn wanneer je bepaalt waar je gaat studeren en je jezelf daar fysiek heen moet slepen.

Work-life balance

Het is belangrijk om je studeer/werktijd af te wisselen met tijd voor jezelf. Soms zien we door de bomen het bos niet meer, waardoor het lastig lijkt om dingen te zien waar je van kan genieten. Plan naast je verplichtingen nog steeds dingen in die je leuk vindt om te doen. Zo voorkom je een neerwaartse spiraal waarin je enkel en alleen nog maar de dingen kan zien die je gestresst maken. Klaar na een dag in de UB? Ga naar huis en laat al je studie-zorgen voor je deadline of tentamen daar maar lekker liggen. Het is nu tijd voor jezelf.

 

Werken naast je studie is voor velen onvermijdelijk, maar vaste werktijden passen niet altijd in je schema. Kies daarom voor een bijbaan waar je zelf je uren in kan plannen. Zo word je met een bijbaan via SUSA alleen ingepland op de uren die je beschikbaar bent, en dat geef jij wekelijks door. Zo kun je dus makkelijk ruimte houden in je agenda voor de moetjes maar ook leuke dingen! Een mental breakdown is dus niet aan de orde. Hierbij krijg je ook nog eens wekelijks uitbetaald. Benieuwd? Check nu de laatste vacatures!

 

Note: mocht je veel last hebben van stressklachten, neem dan contact op met je studiebegeleider of huisarts. Wees daarnaast niet bang om hier met een vriend of vriendin over te spreken. Bijna alle studenten ervaren langdurige stresssymptomen tijdens hun studie, daarover praten met elkaar helpt enorm.